DW: Jim Mattis pleacă, Donald Trump rămâne numai cu marionete. Demisia secretarului de Stat James Mattis, la o zi după ce Trump a anunţat surprinzătoarea retragere a trupelor din Siria, este semnificativă. Dar plecarea lui ar putea face şi mai imprevizibilă politica externă a SUA. Şeful Pentagonului şi-a anunţat decizia într-o scrisoare de două pagini, prezentată joi, după mai mult decât surprinzătorul anunţ al lui Donald Trump privind retragere imediată a trupelor din Siria. Scrisoarea şocheză din două motive. Primul, nu conţine niciun cuvânt de laudă la adresa lui Trump. Şi, al doilea, este cât se poate de evident că Mattis a demisionat din cauza eclatantelor divergenţe dintre el şi Trump la nivelul politicii de apărare, scrie Deutsche Welle.

subiecteFoto: Colaj foto

Mihai Șora: Întunericul unei dictaturi nu cade ca o ghilotină. Se insinuează șerpește și apoi, fulgerător, te cotropește. Filosoful Mihai Șora spune că întunericul unei dictaturi nu cade ca o ghilotină, ci se insinuează șerpește și apoi, fulgerător, te cotropește. „Dragi prieteni, întunericul unei dictaturi nu cade ca o ghilotină, fără umbre, neguri premonitorii. Se insinuează șerpește, pare molatic și fără țintă, te învăluie treptat, te adoarme și apoi, fulgerător, te cotropește. Dar chiar hăul cel mai negru are, undeva, un punct slab: lumina. Pe mâine, la Girafă“, a scris Șora pe contul său de Facebook, potrivit G4media.

Școlile Premierului. Viorica Dăncilă a numărat 117 școli modernizate în 2018, Ministerul Dezvoltării susține că sunt 120. Premierul Viorica Dăncilă a susținut în discursul său din Parlament, de la votul moțiunii de cenzură, că s-au construit 48 de creșe și grădinițe și 117 școli în 2018, prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Edupedu.ro a solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice numărul acestora, dar datele sunt diferite de cele din prezentarea șefei Guvernului. Rezultă un total de 50 de creșe și grădinițe, cu 2 mai multe decât ale Premierului și un număr de 120 de școli, cu 3 mai multe ca ale Premierului.

Şirul de decizii „surprinzătoare“ care i-au permis lui Liviu Dragnea să-şi aleagă completul de judecători de la Curtea Supremă. Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis miercuri, în mod „surpinzător” că nu mai este necesară o nouă tragere la sorţi a completelor de 5, aşa cum prevede legea. Astfel, apelul la condamanarea de 3 ani şi 6 luni a lui Liviu Dragnea va fi judecată de completul tras la sorţi în decembrie, un complet considerat a fi favorabil liderului PSD.Aceasta a fost însă doar ultima dintr-un lung şir de decizii surprinzătoare ce au făcut posibil ca Liviu Dragnea să reuşească să-şi schimbe completul ce fusese desemnat în luna septembrie pentru dosarul său, scrie Adevarul.

Primele beneficii pentru locuitorii orașelor din „Alianța Vestului”. Efecte aproape imediate după înfiinţarea Alianţei Vestului. Lucrurile au început să se mişte la mai puţin de 30 de zile de la parafarea actelor. Locuitorii din Timișoara, Cluj-Napoca, Arad și Oradea vor avea parte de un abonament de transport în comun valabil în toate cele patru mari orașe, iar șoferii din Arad, Cluj-Napoca şi Oradea, care şi-au achiziţionat abonamente de parcare pe domeniul public în oraşele lor, vor putea folosi aceste abonamente şi în Timişoara. Măsurile vor intra în vigoare după ce toate metropolele vor aproba în Consilile Locale aceste decizii. Timișoara a făcut deja primul pas, scrie Digi24.

Un român din Germania a lansat un partid politic pentru diaspora: „Comunitatea decide ce se face şi ce nu“. Formaţiunea politică înfiinţată de Erich Mocanu se numeşte Liga Plus, iar fondatorul său spune că principalul scop al partidului va fi apărarea drepturilor românilor care trăiesc în Germania. Anunţul privind înfiinţarea partidului a fost făcut pe 9 decembrie, iar Erich Mocanu a postat un videoclip pe Facebook în care apare singur într-o cameră, în faţa unui steag tricolor având vechea stemă. Românul, care trăieşte de mai mulţi ani în Germania, spune că partidul său va candida în această ţară la europarlamentarele din 2019, scrie Adevarul.

Orașul din România în care Primăria a fost amendată pentru că nu a deszăpezit străzile. Primăria din Timişoara a fost amendată vineri de către Poliţie cu suma de 3.045 de lei pentru că nu a curățat străzile de zăpadă, Cu o zi înainte, prefectul de Timiş, Eva Andreas, a cerut Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş o monitorizare exactă a situaţiei deszăpezirii străzilor din Timişoara, la aproape o săptămână de la prima ninsoare, relatează Opinia Timișoarei. IPJ Timiş a întocmit un raport potrivit căruia 495 de străzi nu au fost deloc curățate de zăpadă. Prin urmare, au fost luate primele măsuri împotriva municipalităţii, scrie Stirile ProTv.