Romania si Franta vor deveni parteneri in proiectul energetic Nabucco. Detaliile parteneriatului nu sunt inca cunoscute, scrie Cotidianul. Cei doi presedinti au discutat si despre implicarea militara a Romaniei in Ciad, informeaza Romania Libera.Evenimentul Zilei relateaza ca presedintele francez nu a ezitat sa-l flateze pe Traian Basescu numindu-l un om de caracter si o persoana cu convingeri. Doar proclamarea autonomiei Kosovo i-a separat pe cei doi politicieni, scrie Adevarul. Garzile de corp ale presedintelui francez au avut de infruntat entuziasmul debordant al lui C.V. Tudor, afirma Gandul.

Romania si Franta, partenere la Nabucco

Seful statului roman a declarat ieri, dupa intrevederea de la Palatul Cotroceni cu omologul sau de la Paris, Nicolas Sarkozy, ca au „convenit ca firma de stat Gaz de France sa fie asociata proiectului Nabucco, Romania urmind sa fie un sustinator al Gaz de France in angajarea proiectului Nabucco“.

Liderul de la Élysée nu s-a referit direct la aceasta asociere, aducind doar aluziv in discutie o cooperare in domeniul gazelor naturale. „I-am spus presedintelui Basescu ca daca Romania este membra (UE - n.r.) de numai un an, asta nu inseamna ca are mai putine drepturi la cuvint decit celelalte.

Vreau ca Romania sa-si ocupe locul in cadrul dezbaterii europene. Avem nevoie de o Romanie care sa reprezinte un glas puternic la nivel european. Parteneriatul strategic va da posibilitatea unei colaborari active in domeniul energiei, in special energia nucleara, a celei pe baza de gaz, a industriei de armament’’, a spus presedintele Frantei.

Administratia Prezidentiala nu a putut explica oficial cum s-a ajuns la acest acord si care sint implicatiile. Cu toate acestea, conform unor surse din Palatul Cotroceni, liderul de la Élysée ar fi fost cel care i-ar fi solicitat sefului statului sprijin pentru implicarea Frantei in proiectul energetic Nabucco.

Ce a primit Romania in schimb? Potrivit unor surse din delegatia care l-a insotit pe Sarkozy, Romania ar putea primi sustinere pentru unele proiecte pe durata presedintiei rotative a Uniunii Europene, care va fi preluata de Franta cu incepere de la 1 iulie a.c. De altfel, seful statului roman a subliniat ca Franta „va avea tot sprijinul Romaniei pentru a-si realiza obiectivele pe care si le propune pentru presedintia UE“.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat pentru Cotidianul ca implicarea Gaz de France in proiect a fost negociat la nivel de experti. „Aceasta este pozitia Romaniei, de a sustine cooptarea Gaz de France, pe tronsonul Nabucco care strabate Romania.

Totul a fost negociat la nivel de minister de afaceri externe roman si francez“, a precizat Tariceanu. Declaratiile premierului au fost confirmate si de ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, care sustine ca „nu vor fi dificultati in cooptarea Gaz de France, chiar daca la Viena se semneaza marti (astazi - n.r.) contractul cu RWE“. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a fost mai precaut si a precizat ca Romania va ridica problema implicarii Gaz de France la reuniunea de la Viena.

Cotidianul

Cooperare militara

Un alt subiect pe care l-au abordat ambii presedinti a vizat domeniul militar, mai exact pozitia Frantei in republica africana Ciad, unde UE urmeaza sa trimita trupe sub comanda franceza si supraveghere ONU. Sarkozy a anuntat inca o data intentia Frantei de a "evita un conflict in Ciad, prin condamnarea ferma a pozitiei rebelilor", in timp ce Basescu a oficializat ceea ce se vehicula de mai mult timp: "Romania va participa la forta UE in Ciad, in conditiile care vor fi prevazute de Consiliul de Securitate al ONU".

Concret, Romania va participa cu trupe pentru aplanarea conflictului din Ciad, fosta colonie franceza unde Franta "are interese la nivel de resurse precum diamante si petrol dinspre Nigeria, deci si la echilibrarea si stabilizarea situatiei politice", arata analistul Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor. De cealalta parte, Romania va beneficia de avantaje economice, dar si de un atu in UE. "Romania va putea discuta anumite obiective strategice in UE, cu sprijinul Frantei", socoteste Iulian Chifu.

Romania Libera

EVZ: Sunteti pentru prima datain Romania, ca presedinte alFrantei. Care sunt prioritatiledumneavoastra pentru relatiabilaterala cu Bucurestiul?

Nicolas Sarkozy: Intre Franta si Romania exista o relatie de prietenie puternica si veche care-si trage seva dintr-o mare apropiere istorica si culturala. As dori ca acestei relatii sa i se imprime un nou dinamism: trebuie acum sa depasim o etapa suplimentara in parteneriatul nostru cu Romania, a saptea tara din Uniunea Europeana din punct de vedere al marimii, care este in acelasi timp si un membru activ al NATO, a carei reuniune la varf o va gazdui, de altfel, in luna aprilie.

Romania va fi prima tara din Europa centrala cu care Franta va semna un acord de parteneriat strategic. Nu este vorba aici de o simpla formula, ci de un continut concret, care implica intarirea dialogului nostru politic, a schimburilor noastre economice, a cooperarii noastre in materie de securitate si de aparare, a parteneriatelor noastre stiintifice si universitare.

As dori in special sa ne intensificam dialogul in cadrul Uniunii Europene, unde suntem parteneri naturali, in special pe dosarele sensibile precum politica energetica, politica europeana de aparare si securitate, sau reforma politicii agricole comune (PAC), pentru a nu cita decat cateva exemple. Sunt incredintat ca vizita mea la Bucuresti, oras despre care am o amintire excelenta din cursul unei vizite pe care am facut-o ca ministru de interne, si intalnirea mea cu presedintele Basescu vor permite intarirea convergentei ideilor noastre inaintea presedintiei franceze a Uniunii Europene, in cel de-al doilea semestru din 2008.

Vazut de la Bucuresti, profiluldumneavoastra politic se aseamana cu cel al presedinteluiTraian Basescu, care se consideraun „presedinte-jucator“. Ce credeti ca va apropie si va separa deseful statului roman?

Presedintele Basescu este un om de caracter si o persoana cu convingeri. Ca si mine, se plaseaza in actiunea concreta. Sunt convins ca dialogul nostru va fi deschis, prietenesc si fructuos pentru cele doua tari ale noastre.

La inceputul interventiei militarein Irak, fosta administratiefranceza a criticat Romaniapentru sustinerea acordata politiciiamericane. Cum consideratiastazi prezenta militarilor romaniin Irak?

Nu este vorba de a rescrie istoria. Toata lumea se afla astazi intr-o logica a retragerii din Irak. Dupa cate stiu, inclusiv Romania, chiar daca nu a hotarat inca un calendar in acest scop. Cred, in ceea ce ma priveste, ca trebuie fixat un orizont pentru accelerarea preluarii responsabilitat ilor de catre autoritatile irakiene.

Ceea ce conteaza astazi este stabilizarea situatiei in aceasta tara si in intreaga regiune, asigurarea pacii si a concordiei civile. Obiectivul nostru comun trebuie sa fie participarea la reconstructia unui Irak democratic, stabil si prosper, capabil sa se administreze de unul singur.

Ce importanta acorda Frantareuniunii la varf a NATO, care vaavea loc la Bucuresti in aprilie?

Aceasta intalnire la varf a NATO va fi prima la care voi participa in calitate de presedinte al Republicii Franceze si sunt fericit ca are loc la Bucuresti, la un nou membru al Aliantei, fiind o dovada a reunificarii marii familii euro-atlantice. In materie de aparare, Franta urmareste doua obiective majore: continuarea dezvoltarii unei Europe a apararii eficace si relansarea relatiei sale cu Alianta Nord-Atlantica.

Aceste doua obiective sunt complementare si nu trebuie sa fie opuse: eu consider ca Europa apararii si ancorarea atlantica reprezinta doua aspecte ale unei singure politici. Sunt, de altfel, perfect de acord cu presedintele Basescu, daca exista in mod normal discutii si dezbateri in cadrul Aliantei, tensiunile apartin de acum trecutului.

Franta este o tara fondatoare a NATO, alaturi de prietenii nostri americani, si la care suntem unul dintre principalii contribuitori din punct de vedere financiar si uman. Voi face cunoscute, la momentul oportun, propunerile mele, care sunt in acelasi timp pragmatice si ambitioase, in dubla perspectiva a intalnirii la varf de la Bucuresti si a presedintiei franceze a Uniunii Europene.

Evenimentul Zilei

Divergente pe Kosovo

Daca in ceea ce priveste politicile UE, cele doua state par a avea viziuni comune, nu acelasi lucru se poate spune si despre perspectiva asupra Kosovo. In ciuda faptului ca ambii lideri au salutat rezultatul alegerilor sarbe de duminica, viitorul provinciei este vazut total diferit la Bucuresti si la Paris. "Independenta Kosovo este inevitabila", a declarat Sarkozy, in timp ce Basescu a anuntat ca Romania nu va recunoaste Kosovo daca provincia isi va declara unilateral independenta.

Adevarul

Sarkozy asaltat de C.V. Tudor

Spre finalul discursului, sefii de partide se foiau in scaune. Cand Sarkozy a terminat de vorbit, seful PRM Corneliu Vadim Tudor a tasnit din scaun si, flancat de bodyguarzi, a dat fuga pe hol pentru a-l prinde un moment pe francez. „Parca a vrut sa-i dea ceva, o carte”, isi aminteau cativa deputati.

Greu de ajuns insa la Sarkozy: garzile sale de corp si chiar presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu l-au ferit pe presedintele Frantei de entuziasmul lui C.V. Tudor. Nici Mircea Geoana nu s-a resemnat, alergand si el dupa Sarkozy. Geoana dadea din coate, impingandu-i la propriu pe membrii delegatiei franceze si pe bodyguarzii lui Sarkozy, insa nimeni nu l-a vazut dand mana cu liderul francez.

Gandul