Presa internationala despre raportul CE privind reforma in justitie
Romania a primit 63 de milioane de euro, iar Bulgaria 218 de milioane de euro pentru combaterea coruptiei.Ministrul roman al justitiei, Teodor Melescanu sustine ca acest raport va ajuta autoritatile de la Bucuresti afirma AFP.
CE critica intarzierile
"Analizele comisiei asupra unor cazuri de notorietate (de crima organizata) arata ca doar un singur caz a fost solutionat din 2000 pana acum, mai mult de jumatate dintre cazuri fiind inca in stadiul de investigare", potrivit documentului referitor la situatia Bulgariei.
Sofia ar trebui, deasemenea, sa isi intareasca "demersurile de lupta impotriva coruptiei din cadrul guvernului local si din sectoare vulnerabile ca cel al sanatatii si cel al educatiei", a concluzionat comisia.
In ceea ce o priveste, Romaniei i s-a cerut sa se concentreze pe lupta impotriva coruptiei la nivel inalt.
"In ultimele sase luni, mai multe cazuri ce includ actuali sau fosti membri ai guvernului au fost trimise din tribunale inapoi pe masa procurorilor, pe motive de erori procedurale", se arata in documentul ce trateaza Romania.
In plus, Bucurestiul ar trebui sa se uite la precizarile despre intarzierea "implementarii unei strategii coerente de recrutare in sistemul judiciar, in infiintarea unei Agentii Nationale de Integritate (responsabila cu verificarea averilor, incompatibilitatilor si eventualelor conflicte de interese), precum si in dezvoltarea unei strategii generale si stabilirea de proiecte reper pentru lupta impotriva coruptiei locale".
EuObserver
Posibile sanctiuni
Raportul a evitat sa propuna vreo sanctiune impotriva celor doua tari, care au devenit membre ale blocului in 2007. Un raport mai amplu este asteptat in iulie si Uniunea Europeana poate recurge la masuri punitive, in orice moment pana la sfarsitul lui 2009.
"Pentru a folosi o analogie din sport, am avut o prima repriza slaba, ne asteptam la o a doua mai buna si nu vrem sa ajungem la prelungiri sau la penalty-uri", a afirmat purtatorul de cuvant al Comisiei, Mark Gray
Raportul a omis sa mentioneze o mare intarziere in Romania, in numirea unui ministru de justitie, din cauza unui conflict dintre presedinte si prim-ministru. Un oficial al Uniunii Europene a evocat intr-o discutie particulara ingrijorarea ca aceasta intarziere obstructioneaza reforma.
Reuters
Potrivit purtatorului de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, asupra celor doua noi tari membre ale UE vor putea fi adoptate sanctiuni, in cazul in care situatia nu
se va schimba, deoarece - asa cum a afirmat Mark Gray - "trebuie intarita increderea cetatenilor". Sanctiunile pot consta in suspendarea participarii Romaniei, respectiv a Bulgariei, la programele de cooperare in domeniul justitiei si afacerilor interne.
MTI
Melescanu este multumit
4 februarie 2008 - Ministrul roman al justitiei, Teodor Melescanu, estimeaza ca raportul intermediar al UE in ceea ce priveste reforma in justitie si lupta impotriva coruptiei in Romania, publicat luni de Bruxelles, reprezinta un "sprijin important" pentru Bucuresti. "Este vorba de un raport obiectiv care detaliaza in aceiasi masura progresele cat si lipsurile" in acest domeniu, a declarat Teodor Melescanu. Acest document "reprezinta un sprijin important" pentru autoritatile romane, deoarece enumera "subiectele asupra carora va trebui sa ne concentram eforturile pana in iulie", cand Bruxelles-ul va prezenta raportul complet asupra acestei tari, ca si asupra Bulgariei.
AFP
Din 2004, potrivit datelor furnizate de Comisia Europeana, Romania a primit 63 de milioane de euro, iar tara vecina mai mica chiar, 218 de milioane de euro. Suma acordata Bulgariei se explica prin faptul ca era nevoie si de proiecte de combatere a coruptiei in sistemul vamal si politia de frontiera, precum si a crimei organizate.
Frankfurter Rundschau

Ministrul energiei cedează în fața ANRE în ceea ce privește liberalizarea, deși este "ușor nemulțumit" / Marii furnizori de energie nu vor fi obligați să ofere reduceri de prețuri
Cum decurge vaccinarea într-o comună din Iași: doar patru persoane imunizate luni, o singură persoană programată pentru marți: „Nu pot să aduc oameni de acasă să-i vaccinez”
Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?
“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Cu clanul ceausestilor, si oamenii de casã din dotare, la conducerea celei de-a treia puteri în stat mai poti vorbi de reformã?
Cu deputat, Gabor Gh, care amenintã cu Codul Penal, în direct la RTV, nesupunerea la legi aberante contestate si de UE?
Sã fim seriosi!
Cred ca noua romanilor ne trebuie o matura, un faras mare si sa ne apucam de curatenie...
PS. totusi cineva ar trebui sa-i citeasca tot raportul dlui melescanu ca poate nu are timp...