Romania si Bulgaria nu au facut progrese satisfacatoare pe calea combaterii coruptiei titreaza publicatia EuObserver. Potrivit purtatorului de cuvant al Comisiei Europene, citat de Reuters, nu au fost impuse inca sanctiuni impotriva celor doua tari, totusi Romania si Bulgaria risca sa fie excluse programele de cooperare in domeniul justitiei anunta agentia de presa ungara MTI. Cotidianul Frankfurter Rundschau reaminteste ca

Romania a primit 63 de milioane de euro, iar Bulgaria 218 de milioane de euro pentru combaterea coruptiei.Ministrul roman al justitiei, Teodor Melescanu sustine ca acest raport va ajuta autoritatile de la Bucuresti afirma AFP.

CE critica intarzierile

"Analizele comisiei asupra unor cazuri de notorietate (de crima organizata) arata ca doar un singur caz a fost solutionat din 2000 pana acum, mai mult de jumatate dintre cazuri fiind inca in stadiul de investigare", potrivit documentului referitor la situatia Bulgariei.

Sofia ar trebui, deasemenea, sa isi intareasca "demersurile de lupta impotriva coruptiei din cadrul guvernului local si din sectoare vulnerabile ca cel al sanatatii si cel al educatiei", a concluzionat comisia.

In ceea ce o priveste, Romaniei i s-a cerut sa se concentreze pe lupta impotriva coruptiei la nivel inalt.

"In ultimele sase luni, mai multe cazuri ce includ actuali sau fosti membri ai guvernului au fost trimise din tribunale inapoi pe masa procurorilor, pe motive de erori procedurale", se arata in documentul ce trateaza Romania.

In plus, Bucurestiul ar trebui sa se uite la precizarile despre intarzierea "implementarii unei strategii coerente de recrutare in sistemul judiciar, in infiintarea unei Agentii Nationale de Integritate (responsabila cu verificarea averilor, incompatibilitatilor si eventualelor conflicte de interese), precum si in dezvoltarea unei strategii generale si stabilirea de proiecte reper pentru lupta impotriva coruptiei locale".

EuObserver

Posibile sanctiuni

Raportul a evitat sa propuna vreo sanctiune impotriva celor doua tari, care au devenit membre ale blocului in 2007. Un raport mai amplu este asteptat in iulie si Uniunea Europeana poate recurge la masuri punitive, in orice moment pana la sfarsitul lui 2009.

"Pentru a folosi o analogie din sport, am avut o prima repriza slaba, ne asteptam la o a doua mai buna si nu vrem sa ajungem la prelungiri sau la penalty-uri", a afirmat purtatorul de cuvant al Comisiei, Mark Gray

Raportul a omis sa mentioneze o mare intarziere in Romania, in numirea unui ministru de justitie, din cauza unui conflict dintre presedinte si prim-ministru. Un oficial al Uniunii Europene a evocat intr-o discutie particulara ingrijorarea ca aceasta intarziere obstructioneaza reforma.

Reuters

Potrivit purtatorului de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, asupra celor doua noi tari membre ale UE vor putea fi adoptate sanctiuni, in cazul in care situatia nu

se va schimba, deoarece - asa cum a afirmat Mark Gray - "trebuie intarita increderea cetatenilor". Sanctiunile pot consta in suspendarea participarii Romaniei, respectiv a Bulgariei, la programele de cooperare in domeniul justitiei si afacerilor interne.

MTI

Melescanu este multumit

4 februarie 2008 - Ministrul roman al justitiei, Teodor Melescanu, estimeaza ca raportul intermediar al UE in ceea ce priveste reforma in justitie si lupta impotriva coruptiei in Romania, publicat luni de Bruxelles, reprezinta un "sprijin important" pentru Bucuresti. "Este vorba de un raport obiectiv care detaliaza in aceiasi masura progresele cat si lipsurile" in acest domeniu, a declarat Teodor Melescanu. Acest document "reprezinta un sprijin important" pentru autoritatile romane, deoarece enumera "subiectele asupra carora va trebui sa ne concentram eforturile pana in iulie", cand Bruxelles-ul va prezenta raportul complet asupra acestei tari, ca si asupra Bulgariei.

AFP

Din 2004, potrivit datelor furnizate de Comisia Europeana, Romania a primit 63 de milioane de euro, iar tara vecina mai mica chiar, 218 de milioane de euro. Suma acordata Bulgariei se explica prin faptul ca era nevoie si de proiecte de combatere a coruptiei in sistemul vamal si politia de frontiera, precum si a crimei organizate.

Frankfurter Rundschau