Telejormania la cârma UE şi boala democraţiei. Are şi preluarea preşedinţiei UE partea ei bună. România dragniotă a pătruns adânc în ochiul presei globale. Cleptocraţia a căpătat contur şi vizibilitate în medii care, spre răul tuturor, o ignoraseră, ani la rând. Să fie clar din capul locului. România (unor Mihai Şora, Laura Codruţa Kövesi, Augustin Lazăr, Camelia Bogdan şi numeroşi rezistenţi, ori expaţi) nu e totuna cu Telejormania. Dar se confundă lesne, spre paguba adevărului, a libertăţii, justiţiei, statului de drept, scrie Deutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Copiii sunt bine. Ce cred liceenii de azi despre corupția din școli, politica făcută de la catedră și cum sunt încălcate, zi de zi, drepturile elevilor. O generație liberă vine din urmă. Am vorbit cu cinci astfel de tineri. Cu cinci adolescenți care fac parte din asociații pentru drepturile elevilor și care luptă, concret, cu „sistemul”. Cei mai mulți nu au încă 18 ani, nu au drept de vot, dar știu deja cât de important este să te implici. Chiar dacă școala nu-i pregătește deloc pentru asta., scrie Recorder.

Cine întârzie proiectele care ar putea aduce „o viață mai bună pentru români”. Guvernul Dăncilă s-a reunit astăzi în prima ședință pe 2019. A discutat despre înființarea Teatrului Muzical „Ambasadorii”, a scos pe tușă niște prefecți și subprefecți și l-a oficializat pe Darius Vâlcov drept evaluator al activității de anul trecut a Executivului. Nu a discutat și aprobat însă vreun proiect de buget pentru 2019. Nici bugetul de stat, nici bugetul asigurărilor sociale. Cu zi ce trece, cresc exponențial șansele să intrăm în luna februarie fără bugete aprobate, lucru care s-a mai întâmplat, în istoria recentă, doar în anii care au urmat alegerilor parlamentare. Dar, acum? Care este explicația pe care nimeni de la putere nu vrea să o spună, scrie Digi24.

Habarnismul: principalul criteriu de promovare în Guvern. Ministrul Apărării a fentat Armata, ministrul Sportului n-a luat examenul pentru postul de profesor de sport, şefa ANAF a picat examenul oral de intrare în ANAF, în timp ce ministrul Muncii a început cu munca de jos: a fost şofer. Proaspăta şefă a ANAF, craioveanca Mihaela Triculescu, a picat de cinci ori în trei ani examenul oral pentru ocuparea unor funcţii de inspector la Antifraudă, direcţie din cadrul ANAF, scrie Adevărul.

Elevii cer Metrorex și Ministerului Transporturilor să poată cumpăra abonamente reduse din toate punctele de vânzare. “Elevii bucureșteni sunt nevoiți să stea peste o oră la coadă pentru achiziționarea abonamentelor reduse”, spun tinerii din Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI). Aceștia solicită Metrorex și Ministerului Transporturilor ca elevii să își poată achiziționa abonamente reduse din toate punctele de vânzare disponibile, pe întreaga durată a programului de lucru, scrie Edupedu.

Lupta împotriva Fake News - la ce ajută factchecking-ul? Jurnaliștii luptă de mai mulți ani activ împotriva știrilor false, așa-numitele Fake News. Ce fac ei mai precis? Și la ce mai ajută verificarea informațiilor atunci când știrile false sunt deja crezute de toată lumea? Boris Johnson a făcut campanie pro-Brexit înaintea referendumului din 2016 cu una din cele mai mari minciuni, scrie Deutsche Welle.

Trump împinge Rusia spre un nou Afganistan în Siria. Aşezarea actuală a astrelor strategice împinge Rusia lui Putin într-o postură similară cu cea în care a fost Uniunea Sovietică în finalul Războiului Rece. Practic, Donald Trump pare să fi îmbrăţişat o postură similară doctrinei Reagan, în care cursa înarmărilor (de data aceasta pentru rachetele hipersonice), războiul lung în Siria (dar şi în Ucraina, Afganistan, Libia şi prin alte zone din Africa unde Rusia şi-a băgat coada) peste care se adaugă sancţiunile, toate sunt menite să împingă Rusia spre colaps economic şi înfrângere strategică, scrie Adevărul.

Băsescu sugerează să zgâlțâim Uniunea Europeană. România poate alege între un mandat decent la preşedinţia rotativă a Consiliului UE sau unul excelent şi curajos, care să zgâlţâie o Uniune Europeană debusolată prin trei mari proiecte, dintre care amânarea (şi ulterior anularea) Brexit-ului pare cel mai îndrăzneţ, sugerează fostul preşedinte Traian Băsescu, scrie Gândul.