Andrei Pleşu la RFI: Absenţa lui Liviu Dragnea de la Ateneu, o grosolănie previzibilă / Speranţa mea maximă e să nu ne facem de râs la şefia UE

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 11 ianuarie 2019, 14:44 Revista Presei | Subiectele Zilei


Andrei Plesu
Foto: TNB
Exercitarea preşedinţiei Uniunii Europene ar trebui să însemne pentru România un simţ intensificat al datoriei, spune la RFI scriitorul Andrei Pleşu, în contextul preluării mandatului de şase luni de către autorităţile de la Bucureşti. Fostul ministru de Externe consideră că absenţa lui Liviu Dragnea de la ceremonia oficială de joi seară de la Ateneu este o „grosolănie”.

Andrei Pleşu speră ca România să nu se facă de râs la şefia Consiliului UE: „Ar trebui să însemne un simţ al datoriei intensificat. Ideea de a face din asta o sărbătoare care ne scoate în relief prestigiul şi aşa mai departe este candidă, pentru că toate ţările membre ale Uniunii capătă pe rând preşedinţia Uniunii Europene. Prin urmare, nu e cazul să te mândreşti cu asta, e cazul mai curând să te sperii, să te gândeşti ce lucruri grele, mai ales în momentul de faţă, ai de rezolvat. Eu unul am trac şi sper totuşi că miniştrii pe care-i ştiu şi doamna prim-ministru, în ciuda portretului pe care îl au ei în mintea mea, n-o să ne facă de râs, asta este speranţa mea maximă, să nu ne facem de râs”.

Scriitorul observă că liderii europeni prezenţi la Bucureşti au avut discursuri realiste, în timp ce retorica unor politicieni români a fost mai degrabă ţanţoşă: „Discursurile liderilor (europeni-n.r.) sunt infinit mai articulate, mai realiste, mai înţelepte, mai generoase decât mi s-au părut mie câteva din discursurile foarte ţanţoşe pe care noi, ca proaspăt instalaţi în funcţie, am reuşit să le ţinem. La noi e vorba mereu de demnitatea ţării, de importanţa noastră, de valorile noastre. Nu cred că ăsta este discursul adecvat, decât în campania electorală. Noi nu suntem în Europa în campanie electorală”.

Andrei Pleşu spune despre absenţa liderului PSD Liviu Dragnea de la ceremonia oficială de la Ateneu că „gestul acesta din punct de vedere politic şi diplomatic este o grosolănie previzibilă de altfel şi arată o dată mai mult care sunt ierarhiile reale ale domnului Dragnea, nu România în primul rând, nu Guvernul român în primul rând, ci biografia personală, sfera privată. Dacă nici după asta lumea nu se lămureşte cine e personajul ăsta care ne poluează zi de zi comentariile şi viaţa, înseamnă că suntem condamnaţi”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7072 vizualizari

 • -17 (31 voturi)    
  adica trebuia sa fie Dragnea in loja? (Vineri, 11 ianuarie 2019, 14:55)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  hm....?
  • +8 (10 voturi)    
   Daca nu trebuia ... (Vineri, 11 ianuarie 2019, 18:48)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   .. de ce a trimis sluga in locul lui? Ia dati-ne o explicatie voi astia, care gasiti ca orice fac borfasii vostri e bine, dar daca fac altii la fel e jale mare.
  • +8 (10 voturi)    
   mai curând (Vineri, 11 ianuarie 2019, 18:59)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   la pârnaie, unde îi e locul pe merit.
   • +7 (9 voturi)    
    Mai e si filmul rusesc care a rulat la TVR1 (Vineri, 11 ianuarie 2019, 21:54)

    cartofil [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    In seara de joi. Miss Piggy a primit ordin de la dinti-cariati si s-a conformat de urgenta.
 • -22 (32 voturi)    
  si Basescu a lipsit . (Vineri, 11 ianuarie 2019, 14:57)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  dar el nu e grosolan, se pare!
  • +21 (25 voturi)    
   Dragnea este al 2 lea om in stst (Vineri, 11 ianuarie 2019, 15:10)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   Basescu nu mai este...
  • +10 (14 voturi)    
   Guvernul a fost responsabil cu invitatiile (Vineri, 11 ianuarie 2019, 17:51)

   v_sile [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   Basescu nu a fost invitat, cam asta e tot. Nici Cristian Diaconescu, nici Andrei Plescu, nici Mihai Razvan Ungureanu, nici Monica Macovei. Adica unii care au contat cand s-au luat decizii pro-vest in perioada 1998-2007.

   In cazul Dragnea, spune-mi tu ca nu a venit pentru ca nu l-a invitat Dancila.

   Hai, spune-mi ca tu crezi asta in mod sincer :)
  • +4 (8 voturi)    
   Ai ramas blocat cu Basescu. (Vineri, 11 ianuarie 2019, 18:46)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   Cine e Basescu?

   Da' ca borfasul sef (al treilea om in stat) a lipsit, este sau nu grosolan?
 • -21 (31 voturi)    
  moncherul uita ca lui Dragnea i s-a interzis... (Vineri, 11 ianuarie 2019, 15:29)

  demaGOGU [utilizator]

  ...sa fie prim-ministru, in statul de drepti Ro.

  minima...moralia.
  • +20 (24 voturi)    
   Alo, domnu demaGOGU, (Vineri, 11 ianuarie 2019, 15:45)

   Bolsevicul [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   ați încurcat site-urile. Aici e HotNews, nu DCNews.
  • +6 (8 voturi)    
   Da, dar tot e presedinte la Camera (Vineri, 11 ianuarie 2019, 17:53)

   v_sile [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Adica nu poti spune ca nu are functie publica importanta.

   Camera deputatilor a fost reprezentata de "minunatul" Iordache.
  • +7 (9 voturi)    
   Voi, borfasii ... (Vineri, 11 ianuarie 2019, 18:45)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   .. uitati ca dracnea trebuia sa fie acolo. Plus ca latraul sef de la PSD, cap de guma, a spus ca borfasul sef nu e plecat din tara:

   "„Liviu Dragnea nu se află în Maldive cu logodnica lui care îi va deveni și soție cât de curând. (…) Liviu Dragnea nu a plecat în insule exotice, nu a plecat nici pe Lună, nici pe Marte. Liviu Dragnea nu e plecat din țară și nu va pleca din țară, în mod sigur”, a spus Codrin Ștefănescu la B1TV."

   Si ca sa vedeti ce ar fi fost la gura voastra daca Iohannis lipsea, inchei cu citate din latrinele tv:

   "o uriașă eroare”, ”ultimul gest pe care-l va putea face”, ”cel mai jos punct în care a ajuns politica în România din 1990 încoace”.
  • +5 (7 voturi)    
   In statul de drepti al borfasilor ... (Vineri, 11 ianuarie 2019, 18:55)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   ... pe care ii tot votezi si carora le iei apararea mereu:

   "O lege votata in 2001 sub guvernarea Nastase arata fara echivoc ca pot fi membri ai guvernului “persoanele care nu au suferit condamnari penale"

   "Informatia ca Liviu Dragnea nu poate fi premier din cauza legii 90/ 2001 a fost publicata in premiera, luni, de DC News. Mai multi juristi consultati de HotNews.ro au confirmat ca legea n-a fost abrogata, ci a suferit unele modificari in 2004, tot sub guvernarea Nastase. Astfel, articolul (2) din legea 90 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, in vigoare si astazi, are urmatoarea forma actualizata:
   “Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.”

   De la ultimele modificari operate in 2004, legea nu a suferit alte modificari si este in vigoare si azi. Proiectul de lege care interzice unei persoane condamnate sa fie membru al guvernului a fost depus in Parlament in 1998, ca initiativa a guvernului Radu Vasile dar a fost votata abia in 2001, sub guvernarea Nastase. "

   Deci, recunosti si tu ca "statul de drepti" e facut de borfasii vostri.
  • +6 (8 voturi)    
   transmite-le (Vineri, 11 ianuarie 2019, 19:03)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   și colegilor tăi de la RussiaToday că în Constituția României există un articol prin care îi este interzis oricărui condamnat penal definitiv să ocupe vreo funcție în guvern. Că tot mănânci rahat cu minima moralia.
 • +10 (18 voturi)    
  Este posibil (Vineri, 11 ianuarie 2019, 15:50)

  UpNext [utilizator]

  ca sa i se fi "recomandat" lui Dragnea sa-si ia o pauza/zi libera/concediu etc. in cele doua zile, pentru a nu crea o situatie jenanta. Omul a inteles, se pare, ceea ce nu-i rau.
  • +5 (7 voturi)    
   mda (Vineri, 11 ianuarie 2019, 19:10)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   Mișto leafă are tov. hamster flaușat, că singurel (cu gura aia plină de dinți cariați) a jurat că el e în slujba națiunii române de 20 ani, că trăiește doar din indemnizația primită în această calitate, motiv pentru care nu are nici bani să xerocopieze documente, drept pentru care stau și mă întreb de unde a avut bani nu doar pentru avionul privat cu care a șterso teleormănește cu fetița aia, spre concedii (o fi ajuns și el de la Sofia în Maldive prin Moscova, cum declara teodorovici acum vreo câteva săptămâni când s-a dus la Havana tot prin Moscova), sau pentru avocații cu care a dat în judecată UE, dar și din ce și-a făcut toată averea pe care o are.
 • +19 (23 voturi)    
  De fapt,eu nici nu cred ca dragnea... (Vineri, 11 ianuarie 2019, 15:58)

  gigiN [utilizator]

  ...stie unde este Ateneul. De unde sa stie ? in Teleorman nu au (inca)asa ceva .
 • -9 (15 voturi)    
  ... (Vineri, 11 ianuarie 2019, 16:07)

  vitan.sandu [utilizator]

  Plesu merita acest banc:
  Un ardelean mai tolomac vine de la Cluj la Bucuresti cu trenul. Trebuie sa isi faca treaba mica si il intreaba pe conductor unde se poate. "La capat", ii spune acesta. Disperat asteapta capatul, adica Bucuresti. Coboara din tren, nu se dumireste unde sa se pise, se da pe langa un stalp si ii da drumul. O cucona de Bucuresti: "ce grosolanie maica". Adeleanul: "da de lungime ce zici cucoana?"
 • +9 (11 voturi)    
  Stimate Domnule Pleșu, (Vineri, 11 ianuarie 2019, 18:19)

  Rescator [utilizator]

  Nu scăpăm prea repede de Dictatorul malefic și
  toxic Liv Jong Unu.Mafioții sunt prea legați intre ei,
  se șatajează in cerc și fură intr-o veselie.
  Acum un exemplu de Vox Populi:azi in piața volantă
  de lângă groapa din Bulevardul Unirii(este așa din 1985)un țăran din Teleorman care vindea legume
  lângă un morman de zăpadă mi-a zis *Domnule dacă
  ieri seară la intrarea in Ateneu le cereau cazierul,sala
  ar fi fost pe jumătate goală*.Asta este Ciuma roșie
  are tupeu.
 • +8 (10 voturi)    
  Speranța (Vineri, 11 ianuarie 2019, 21:16)

  mopsu [utilizator]

  maximă și minimă , dle Pleșu , este că suntem de rușine înca din 1990 , iar cu ,,fenomenele inexplicabile,, veorica, dracnea, tradi, nico, șerbi, vozg , nici un om normal la cap nu-și închipuia că vor ajunge la putere....Mă întreb cum au acceptat cei din conducerea UE ca un hoț eliberat înainte de termen adica sev să fie invitat... Noaptea mintii !!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by