​Camera Comunelor a respins, marți seară, proiectul de Acord Brexit negociat de guvernul britanic cu Uniunea Europeană, lucru care stârnit un val de nemulțumiri în rândul opoziției care a și depus un proiect cu privire la organizarea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului condus de Theresa May.

Brexit. Ce urmeazaFoto: Captura New York Times

În vremuri normale, o astfel de înfrângere asupra unei părți cheie a legislației guvernamentale ar urma să fie urmată de demisia primului ministru, scrie BBC.

Theresa May se confruntă cu un vot de neîncredere care ar putea să-i dea jos guvernul după ce deputații au respins proiectul cu un record de 230 de voturi. Liderul Laburist, Jeremy Corbyn, a declarat că a depus o moțiune de cenzură împotriva guvernului Theresa May, fiind programată o dezbatere dramatică pentru ziua de Miercuri, scrie Independent.

Atât Partidul Muncii, cât și Partidul Național Scoțian au retras amendamentele la moțiunea guvernului în ultimul moment, pentru a permite parlamentarilor un vot curat asupra Brexitului. De-a lungul perioadei turbulente de când a devenit prim-ministru ca urmare a rezultatului referendumului de șoc în 2016, May s-a luptat pentru a-și uni partidul pentru un acord de Brexit. Cu toate acestea, ea s-a confruntat cu o serie de demisii, inclusiv doi secretari de stat pentru Brexit, David Davis și Dominic Raab, scrie The Guardian.

Unii observatori descriu bătălia finală pentru Brexit nu ca pe un clivaj între Marea Britanie și UE, ci mai degrabă ca pe o luptă pentru putere între guvern și parlament. Aceasta ar putea duce la o criză constituțională, pentru că nimeni nu știe cu adevărat ce s-ar putea întâmpla ulterior, scrie Deutsche Welle.

Viitorul lui May și al Brexitului este mai incert decât oricând, scrie Le Monde. Amploarea înfrângerii este mai agresivă decât cele mai alarmante previziuni ale lui May.

Și New York Times vorbește de cel mai mare eșec al unui premier afirmând că primul ministru Theresa May a suferit marți o înfrângere umilitoare față de planul său de a retrage Marea Britanie din Uniunea Europeană, împingând țara mai departe în haosul politic, cu doar 10 săptămâni înainte de a fi programată să părăsească blocul. NY Times face mai multe scenarii cu ceea ce ar putea urma votului de marți seară.