CCR a admis sesizarea pe tema protocoalelor SRI-Justiție și lasă la latitudinea instanțelor judecătorești să stabilească pentru dosarele în curs de judecată, a căror instrumente s-a făcut pe baza protocoalelor semnate cu SRI, în ce măsură s-a produs o încălcare a dispozițiilor referitoare la competența materială și după calitatea persoanei a organului de urmărire penală. Parchetul General a transmis că deciziile CCR sunt obligatorii dar au putere numai pe viitor și că vor fi identificate soluții optime după motivarea deciziei. „Dacă puneți cap la cap cele două rapoarte de evaluare - și știți la care mă refer - veți vedea o radiografie a ceea ce nu trebuia să se facă în sistemul judiciar. În opinia mea ca ministru, sigur nu numai eu decid, pentru că poate să-o facă și Parlamentul sau Guvernul, vom adopta acte juridice de natură să permită îndreptarea acestor abuzuri.” a declarat Tudorel Toader.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Protocoalele SRI-Parchet sunt neconstituționale. Magistrații au stabilit că SRI a avut intervenții ilegale în dosare, titrează Republica. G4Media explică că dacă instanțele vor constata că au fost instrumentate probe de către altcineva decât de procurori, acestea vor fi anulate, dar doar în dosarele aflate în curs. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat la Digi24 că, după decizia Curţii Constituţionale, trebuie să se intre într-o stare de normalitate "normativă", dar şi "în activitatea de interpretare şi de aplicare a legii". "Vom adopta acte juridice de natură să permită îndreptarea acestor abuzuri", a declarat el. Potrivit ministrului Justiţiei, aceste acte vor fi adoptate fie de Parlament, fie de Guvern, prin ordonanţe de urgenţă. Fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica a comentat decizia CCR şi interpretarea dată de ministrul Toader, susţinând că, din comunicatul scurt al instanţei constituţionale nu rezultă concluziile pe care le-a susţinut ministrul Toader, scrie Adevărul. Cristian Tudor Popescu prezintă situația actuală ca o stare de asediu. „Sunt consecinţe importante, mai ales când vine vorba de dosare ale unor politicieni de rang înalt, la putere[...]Acum e limpede că scopul e discreditarea totală a justiţiei şi SRI, începând cu conducerile.”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Efectele recursului compensatoriu continuă să fie unul din principalele subiecte din România. Dacian Cioloș a criticat, miercuri, într-o postare pe Facebook, guvernul condus de Grindeanu pentru neasumarea proiectului de lege al recursului compensatoriu și că Legea a fost inițiată la propunerea lui Florin Iordache. Ex-premierul Sorin Grindeanu a venit la scurt timp cu o replică prin intermediul aceleiași rețea de socializare, afirmând că proiectul a fost inițiat de Raluca Prună exact în aceiași formă și că Iordache l-a apreciat suficient pentru a-l trimite spre aprobare în regim de urgență. G4Media vine cu precizările Administrației Naționale a Penitenciarelor, care susțin că recidivistul care a ucis un tânăr în Mediaș ar fi dobândit vocația pentru liberare și dacă nu ar fi existat Legea recursului compensatoriu. „Ursul Carpatin”, care a fost coleg de celulă cu „Ucigașul din Mediaș”, se declară șocat, nu surprins de crima care a avut loc cu câteva zile în urmă, a scris Gheorghe Ignat pe blogul său personal , potrivit Adevărul. Antena 3 scrie: Cine este, de fapt, autorul legal și moral al recursului compensatoriu. Mihai Gâdea a prezentat, miercuri, la "Sinteza zilei", dovada că fostul premier Dacian Cioloș a semnat recursul compensatoriu. "Avem documente și avem semnături olografe. Nimeni nu a prezentat asta public și mă întreb de ce. Nu știa președintele sau tocmai de asta, pentru că știa, dintr-o dată nu mai caută vinovații...”. G4Media a publicat o analiză cu privire la valul de infractori eliberați concomitent cu preluarea președenției Consiliului UE de către România.

Guvernul premierului Theresa May supravieţuieşte moţiunii de cenzură. Theresa May rămâne premierul Marii Britanii, după ce moţiunea de cenzură depusă de către opoziţia laburistă a picat la votul din Parlament. Imediat după anunţarea rezultatului, Theresa May a spus că vrea să înceapă discuţiile cu liderii opoziţiei chiar în această seară pentru a găsi un plan alternativ de Brexit. Liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, a spus că nu vrea să înceapă discuţiile cu May până când aceasta nu exclude un Brexit fără acord.

Un trilion de dolari a plecat din Regatul Unit din cauza Brexitului. Deși încă nu s-a produs, Brexitul restrânge industria serviciilor financiare ale țării. Băncile și alte companii din sectorul financiar au mutat active de cel puțin 800 de milioane de lire sterline (un trilion de dolari) în afara țării și în Uniunea Europeană, conform unui raport publicat luni de Ernst & Young. Multe bănci au deschis birouri în altă parte în UE pentru a-și pune în siguranță operațiunile după Brexit, ceea ce va însemna și mutarea de active substanțiale pentru a corespunde reglementărilor europene. Deutsche Welle publică un comentariu cu privire la situația din Marea Britanie: Cel mai mare dezastru posibil. Theresa May a meritat înfrângerea din Parlament, pentru care este singura vinovată. Brexitul a căpătat o forţă de distrugere enormă. Indiferent cum se termină drama britanică, pagubele vor rămâne, crede Barbara Wesel. Premierului oportunist „Brexit means Brexit!”, care votase, de fapt, pe 23 iunie 2016, împotriva Brexitului dar care s-a adaptat rapid la noul context doar ca să ajungă în fruntea guvernului (pe durata negocierilor), i se va împlini, culmea, dorința cea dintâi – Brexitul eşuează iar Marea Britanie va rămâne în Uniunea Europeană!, scrie Valentin Naumescu pe Contributors. Polonia şi România, împreună, pot lua locul Marii Britanii în echilibrarea binomului franco-german, afirmă Iulian Chifu în Adevărul. Pe plan ideologic și politic european, eșecul ideii şi proiectului Brexitului va începe să oprească ascensiunea populiștilor eurofobi din întreaga Uniune. Domolirea valului eurosceptic în Marea Britanie ar fi un semnal important în Europa dar ar putea avea consecinţe chiar şi asupra politicii Statelor Unite faţă de UE. Puteți reveda aici și o scurtă trecere în revistă a tuturor scenariilor posibile după vottul de marți.

Presa internațională, după ce Theresa May a supravieţuit moţiunii de cenzură. Să emiți ipoteze în saga Brexit a devenit exercițiul cel mai riscant și mai aleatoriu cunoscut vreodată în prognoza politică, scrie Le Soir care punctează totuși că respingerea va folosi unui nou început. May este mai tentată să se deplaseze imediat la Bruxelles pentru a obţine un alt pragmatism într-o flexibilitate inovatoare a celor 27, dramatizând pe plan intern la limită scenariul Brexit-ului fără acord sau chiar a reversibilităţii Brexit-ului, permițându-i să îndrepte Westminsterul spre un nou vot, scrie Diario de Noticias. În schimb, Le Point crede că cea mai rezonabilă opțiune pentru europeni este aceea de a se resemna cu cel mai rău scenariu: plecarea Regatului Unit fără acord. Florentin Collomp explică în Le Figaro de ce britanicii vor să fie separați de UE făcând o analiza a gândirii britanice de la perioada Imperiului la cel de-al doilea război mondial și mentalitatea de ”țară neocupată”.