Subiectul zilei a fost, cu siguranță, vizita premierului României în Israel și întâlnirea cu Benjamin Netanyahu. Cei doi prim-miniștri au discutat despre încheierea Parteneriatului România-Israel și despre organizarea ședinței comune a celor două guverne.

subiecteFoto: Colaj foto

În urma vizitei, Guvernul României a transmis printr-un comunicat oficial că ”Prim-ministrul Viorica Dăncilă a reconfirmat interesul României pentru consolidarea și aprofundarea relațiilor cu Statul Israel în domeniul cooperării strategice, securitate cibernetică și energetică, medicină, cercetare și inovare”. Cu toate acestea, analizând răspunsul doamnei prim-ministru la recomandările lui Netanyahu, este cam greu de stabilit în ce limbă i-ar fi transmis aceste lucruri. Reprezentantul Israelului și-a exprimat bucuria de a primi vizita doamnei Dăncilă și că speră că ambasada va fi mutată curând la Ierusalim. Răspunsul reprezentantului român a fost scurt și cuprinzător „Vă mulţumesc foarte mult“. Altfel spus, 9 ani în Parlamentul European și două cuvinte învățate în limba engleză. Problema mutării ambasadei a fost evitată de Guvernul României care, în comunicatul oficial, a uitat să menționeze acest aspect deși subiectul a făcut înconjurul presei, atât în România cât și în Israel.

Reacțiile după vizita premierului nu au întârziat să apară. Victor Ponta a transmis un mesaj în care propune ca Parlamentul României și CSAT să interzică vizitele externe ale Vioricăi Dăncilă. Postarea a fost raportată și ștearsă de pe pagina fostului premier dar nu înainte de a fi preluată de presă. Ulterior, Victor Ponta a revenit cu o altă postare în care spune că „Cenzura vine in Romania pe bani plătiți de la Buget!

După proverbul românesc, cum este sacul și peticul, așa este și în politică, cum Viorica este așa și PSD-ul. Într-o postare a PSD Giurgiu, devenită virală, în care se vorbea despre realizările prim-ministrului în problema de la CE Oltenia, a apărut accidental informația conform căreia „Premierul i-a problema CEO în propriile mâini“. Mai gravă decât greșeala gramaticală este acțiunea în sine. Tot despre lucruri bine scrise marca PSD se vorbește și într-o altă postare pe Facebook în care apar imagini cu un banner pus pe DN1 la intrarea în Ploiești pe care mesajul este, de asemenea scris greșit. “Se zice că nu există oameni buni în PSD. Eu cred că nici isteți nu prea sunt pe acolo“, spune cel care a postat fotografia.

Rău fără școală, rău cu școală. Asta a înțeles și o profesoară de engleză din Cluj care urmează să fie cercetată disciplinar după ce a fost acuzată de un părinte că îi învață pe copii cuvinte obscene la școală. Totul a pornit de la cuvântul “foot“, după ce profesoara le-a spus copiilor că în limba engleză “oo“ se citește “u“. Mai grav de atât pare să fie la orele de limba română unde elevii nu învață doar cuvinte obscene ci și teorii ale conspirației. Digi24 a preluat o postare de pe facebook a unui părinte despre manualul care conține texte cu informații nepotrivite și neverificate. “Nebunul de Vasile Rudan, ăla cu tunelurile de supt Crăpaţi, cred că e mândru de acest manual, în spatele textului vedeţi coperta şi autorii mizeriei de se interpretează manual şi este aprobată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării, cum altfel?!, Ştiinţifice! “

Cu totul altfel este în Craiova unde, nu manualele prost redactate îi împiedică pe copii să învețe. La școala Gimnaziala “Gheorghe Bibescu” unde în sălile de clasă este frig, administratorul instituției vine rapid cu soluția „Du-te la mă-ta acasă, dacă e frig!“. Iar dacă pe copii nu i-a încălzit această variantă cu siguranță explicațiile conducerii o vor face. “Probabil că din dorinţa de a păstra obiectele de inventar și băncile, și scaunele așa cum trebuie, dânsa a avut această ieșire. Dezaprob aceste imagini, acest comportament și vocabularul”, transmite managerul școlii.

Dincolo de problemele din educație, semnale de alarmă se trag și în sistemul de sănătate. Al 18-lea deces din cauza gripei înregistrat astăzi aduce în discuție problema unei epidemii. Cauza, spune ministrul Sănătății, ar fi rata vaccinării din ce în ce mai mică. Apare astfel discuția despre opozanții vaccinării care, conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, ar fi în top 10 cele mai mari amenințări pentru sănătatea mondială în anul următor.

Bun de citit:

Românii şi împietrirea inimii- "În baza unei legi criminale, recedivişti eliberaţi prematur violează fete şi bătrâni de 80 de ani şi omoară tineri la nimereală. Şi totuşi, victimele nu suscită suficientă empatie spre a isca o revoltă în stare să forţeze demiterea demnitarilor vinovaţi. Iar CCR în loc să ajute justiţia tinde să compromită împărţirea dreptăţii."

Învinovățirea victimelor- 12 judecători români au considerat că dacă fetele minore violate nu au spus părinților, tăcerea e dovada că și-au dat consimțământul pentru sex.

Cum și-a sabotat Guvernul propriul site ca să nu mai știm unde se scurg banii publici- "Guvernul a cheltuit, anul trecut, 27 de milioane de lei pe noua platformă de achiziții publice, însă cea mai importantă funcționalitate a site-ului e blocată. O eroare produsă intenționat în codul de programare al sistemului te împiedică să cauți contractele obținute de firmele abonate la bani publici."