Principalul subiect al zilei a fost anunțul ministrului justiției Tudorel Toader, cu privire la iminența emiterii unei Ordonanțe de Urgență în baza căreia cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite să poată face recurs în anulare. El a spus că Ordonanța de Urgență este pregătită și că va fi adoptată "în cel mai scurt timp posibil". Toader a mai spus că așteaptă motivarea juridică a deciziei CCR privind protocoalele între Ministerul Public și SRI. Reacțiile opoziției n-au încetat să apară, reprezentanții USR au transmis un mesaj duminică seara pe Facebook intitulat „Istoria se repetă”, făcând referire la momentul în care guvernul Iordache a emis celebra OUG 13/2017, aproape acum 2 ani. Liderul PNL a venit și el cu o declarație cu privire la anunțul Ministerului Justiției, susținând că „PSD-ALDE guvernează pentru infractorii condamnați și pentru cei necondamnați”.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

G4Media scrie că dacă OUG anunțat de Toader va fi adoptat de guvern, printre cei care vor putea ataca decizia definitivă de condamnare se va număra și Liviu Dragnea. Toader a precizat că, în urma întâlnirii pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă, va face o evaluare a consecinţelor legii, iar luni dimineaţă îi va prezenta şefei Guvernului propuneri legislative şi non-legislative, potrivit Digi24. Ministrul Justiției a anunțat în această seară ordonanța care le va permite condamnaților pentru corupție să se salveze, titrează Republica. Tot ei explică faptul că astfel, ar exista baza legală să se anuleze toate sentinţele date de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ începând cu anul 2014. Liviu Dragnea este unul dintre beneficiarii acestei măsuri, el având o condamnare penală la 2 ani cu suspendare în Dosarul Referendumului. Această condamnare i-a barat lui Liviu Dragnea accesul la funcția de premier, în condițiile în care legea spune că nu poate fi prim ministru o persoană condamnată penal. Deputatul PMP Marius Paşcan face apel la oameni să iasă în stradă, deoarece PSD ”dă foc României” pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea de puşcărie.

După ce au ieșit manualele cu greșeli elementare, Ministerul Educației Naționale atrage din nou atenția publică după ce Ecaterina Andronescu vrea ca elevii de la clasa I până la clasa a III-a să poată fi lăsați repetenți, lucru care deocamdată nu este posibil conform legislației în vigoare. Ministrul Educației, consideră că este greșită prevederea legală conform căreia copiii până la clasa a III-a nu pot fi lăsați repetenți, a explicat aceasta la Digi24. În aceiași emisiune, Oana Moraru, expert în educație a replicat că „lăsatul repetent nu motivează copilul”.

Bun de citit:

Care e „soluția” lui Tudorel Toader pentru România? - „În realitate sunt două soluții, pentru că vorbim despre două Românii. Una, cea a politicienilor cu dosare, care așteaptă soluția pentru problemele lor cu legea, o altă Românie, cea a cetățenilor, care văd cum legea recursului compensatorii eliberează infractori care comit din nou crime", crede Claudiu Pândaru.

Nu toate lucrurile ar fi fost mai bune fără Donald - UE a avut o curbă abruptă de învățare în ceea ce-l privește pe Donald Trump. Daunele cauzate de președintele SUA vor fi greu de reparat. Însă, în multe feluri, el a făcut bine Europei, apreciază Max Hofmann, într-un comentariu pentru Deutsche Welle.