Cazurile de deces cauzate de gripă creează din ce în ce mai multă panică în rândul oamenilor din România, după ce numărul celor care au cedat în fața virusului a ajuns la 38, în cursul zilei de 25 ianuarie. În toată țara valul de pacienți care se plâng de gripă îi duce pe medici la epuizare, zilnic aceștia consultă în jur de 600 de persoane, potrivit unui reportaj făcut de Digi24. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a susținut o conferință de presă despre situația cazurilor de viroze respiratorii din România. Pintea a anunțat că suntem în pragul unei epidemii de gripă, având în vedere faptul că ultimele două săptămâni au fost declarate săptămâni epidemice, iar cea de-a treia determină declararea epidemiei. Vineri, 25 ianuarie, cursurile pentru elevii de la clasa 0 până la clasa a 12-a, au fost suspendate datorită cifrelor îngrijorătoare cu privire la cazurile de îmbolnăvire cu gripă. La nivelul unităților școlare au fost 5.823 de cazuri înregistrate. Totodată Sorina Pintea a vorbit și despre lipsa de vaccinuri antigripale din farmacii, precizând că există stocuri de vaccin antigripal potrivit datelor centralizate de distribuitori, iar farmaciile trebuie doar să se aprovizioneze. Ea a mai declarat că vor fi achiziționate un număr suplimentar de 25.000 de doze.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Posibilitatea unei OUG privind recursul în anulare pentru cei condamnați de completele de 5 judecători continuă să fie un subiect aprins atât în România cât și în instituțiile de vârf ale Europei. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis o scrisoare premierului României, Viorica Dăncilă. Timmermans este îngrijorat de situația din țara noastră și cere clarificări referitor la câteva aspecte în ceea ce privește posibila OUG care să introducă recursul în anulare pentru cei condamnați de 5 judecători de la Înalta Curte în perioada 2014-2018. Într-un interviu pentru G4Media, Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că instituția pe care o reprezintă urmărește atent discuțiile despre o posibilă OUG în urma deciziilor CCR și a reamintit de faptul că Jean-Claude Junker s-a exprimat extrem de clar cu privire la posibilitatea unei amnistii în recenta sa vizită la București, reamintind în declarația sa poziția Comisiei Europene, cu privire la necesitatea ca „România să revină pe calea corectă în lupta anticorupție, să asigure independența justiției și să evite alți pași înapoi”. Sute de oameni au protestat la Sibiu, vineri seara, față de OUG pentru contestația în anulare. La protestul organizat pe Facebook de comunitatea „Vă vedem” au fost prezenți și membrii ai Uniunii Salvați România, precum președintele USR, Dan Barna și senatorul Vlad Alexandrescu. Barna a declarat că este sigur că protestele împotriva actualei guvernări vor continua.

Celebrarea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza a fost un prilej de sărbătoare pentru românii din toată țara, dar și pentru politicieni, unii dintre ei fiind acuzați pentru greșelile făcute în declarații. 24 ianuarie la Focșani „Decât flori și omenie!”, titrează Recorder, într-un material video făcut la evenimentul dedicat Unirii Principatelor. Este evidențiat festivismul clădit pe evenimente istorice făcut de politicieni pentru a-și promova interesele. La Focșani au fost puse la îndoială și costurile pentru organizarea evenimentului, care sunt în jur de 360.000 de euro, oamenii prezenți la eveniment au spus că ei n-au văzut decât o scenetă istorică și o paradă militară și spun că sunt niște costuri exagerate. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a fost criticat de Cristian Tudor Popescu într-un interviu pentru Digi24. Cristian Tudor Popescu critică discursul lui Tăriceanu cu ocazia Unirii Principatelor, oferindu-i o lecție de istorie acestuia pe care îl acuză de „fake news cu istoria”. Iașiul a fost cu siguranță orașul care a marcat cu cel mai mare fast sărbătoarea Unirii Principatelor Române. Iași a primit titlul „Capitala Istorică a României” într-o ceremonie la care a fost prezent și președintele României Klaus Iohannis, dar care a fost boicotat de social-democrați, miercuri, pe 23 ianuarie. În cadrul manifestărilor zilei de 24, liderii PSD au fost huiduiți de către participanți. Câteva mii de persoane au luat parte la manifestație, aceștia jucând Hora Unirii la sfârșit. Totodată unioniștii din România și Republica Moldova, prezenți și ei la manifestările de la Iași, au făcut un marș din Piața Unirii până la Biserica Trei Ierarhi, scandând lozinci și afișând mesaje cum ar fi „Unirea - Proiect de țară” , „Unirea Obiectiv Național” sau „Basarabia e România”.

Bun de citit:

Diavolul se ascunde în detalii. Parlamentul de la Atena a aprobat controversatul compromis încheiat cu Macedonia privind schimbarea numelui acestei țări vecine. Dar mai sunt niște lucruri de făcut, crede Jannis Papadimitriou, într-un comentariu pentru Deutsche Welle.

Ce vor face martorii?Dintre toate poveștile pe care le-am auzit în anii de vârf ai luptei anticorupție, una îmi revine constant în minte. Într-o noapte, echipa operativă care monitoriza un ministru suspectat de corupție stătea cocoțată pe gardul demnitarului și se prăpădea de râs. De câteva ore bune, omul se chinuia să îngroape două genți cu bani în grădină și nu reușea.

Efectul Maduro / Erdogan: "Rezistă, te susţinem". Purtătorul de cuvânt al Administraţiei prezidenţiale de la Ankara a declarat joi că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a declarat susţinerea pentru omologul său din Venezuela, Nicolas Maduro, după ce liderul opoziţiei de la Caracas s-a declarat preşedinte interimar.

Nord Stream 2: În căutarea unui consens. Un proiect al președinției române a Consiliului UE se referă la revizuirea actualelor directive, astfel încât toate gazoductele de pe teritoriul Uniunii să țină de competența legislației europene, inclusiv Nord Stream 2. Piața europeană a gazelor naturale ale reguli stricte privind concurenţa şi drepturile consumatorilor. Dar aceleaşi reguli nu sunt valabile şi pentru conductele offshore, între care Nord Stream 2.