Școlile se redeschidluni după ce ministrul Educației a decis suspendarea cursurilor vineri din cauza frigului și a posibilității declanșării unei epidemii de gripă. Ecaterina Andronescu a transmis că elevii care vor merge de luni la școală vor trece printr-un triaj riguros și toți cei care prezintă semne de boală vor fi trimiși acasă. Anunțul vine în contextul în care aceasta este ultima săptămână din semestru și situația școlară trebuie încheiată. „Gripă a fost întotdeauna. Nu e cazul să creăm isterie”. Lucru care, de altfel, nici nu s-a întâmplat. În timp ce școlile s-au golit, mall-urile și patinoarele au fost pline de copii ai căror părinți spun că nu se tem să-i ducă în locuri aglomerate. Mai mult de atât, meteorologii vin cu vești bune. Conform datelor ANM prezentate de Adevărul, vremea se va încălzi iar temperaturile din luna următoare vor fi mai ridicate decât în mod normal.

subiecteFoto: Colaj foto

În memoria victimelor Holocaustului. La câteva zile după ce prim-ministrul, Viorica Dăncilă, a asigurat reprezentanții Parlamentului European, că va sprijini ”combaterea negaționalismului și a Holocaustului”, ziua dedicată acestui eveniment a fost marcată și în România de momente solemne și declarații oficiale. Guvernul și-a reafirmat angajamentul pentru lupta împotriva antisemitismului şi pentru a incrimina negarea Holocaustului şi incitarea la antisemitism, iar președintele Klaus Iohannis a semnat un decret de decorare a unor supraviețuitori. Printre ei se numără și Rachel Davidovits, o femeie în vârstă de 94 de ani, născută într-o comună din judeţul Bistriţa Năsăud care a fost deportată la Auschwitz împreună cu familia ei chiar în perioada în care susținea examenul de Bacalaureat.

De frica CEDO nu se mai judecă românii. Bilanțul Curții Europene a Drepturilor Omului pune România pe primul loc în topul statelor din Europa care încheie înțelegeri amiabile pentru a evita procesele. Și asta pentru că există o multitudine de cauze întemeiate pe care instanțele judecătorești nu le vor rezolva niciodată dacă se merge pe procedura clasică. Într-un mesaj transmis Vioricăi Dăncilă, eurodeputatul Siegfried Mureșans spune că: "De doi ani de zile Europa întreagă vede cum călcați în picioare legile țării ca să scăpați câțiva infractori de pușcărie."

Bun de citit:

Două grădinițe din Vrancea, anunțate de fostul ministru Olguța Vasilescu drept finalizate cu bani europeni, nu există- În comuna Vidra ar fi trebuit să se construiască o grădiniță cu program prelungit pentru copiii din satul Vidra, dar, din motive birocratice, după cum spun oficialitățile locale, mai avem de așteptat. Contractul de finanțare pentru această investiție este semnat de un an jumătate, dar lucrările încă nu au început.

DW despre Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului: Niciun compromis- Responsabilitatea pentru ororile naziste trebuie să fie asumată fără excepţie de toți cei care trăiesc astăzi în Germania.

Iadul alb i-a lăsat pe români în beznă- Un reporter Libertatea a fost în weekend într-un sat din județul Ialomița, cel mai afectat de fenomenele extreme din ultimele zile.