Bulgărirea este numele unei operațiuni de optimizare fiscală pentru care doi dintre apropiații lui Liviu Dragnea au ajuns în fața judecătorilor de la Curtea Supremă. Ei sunt acuzați de procurori că au privat bugetul public de un milion de euro, taxa pe valoarea adăugată aferentă unor importuri de utilaje agricole, scriu jurnaliștii de investigații de la Rise Project.

Frauda fiscalaFoto: Rise Project

Schema a funcționat printr-o firmă înființată în Bulgaria cu ajutorul unei contabile al cărei soț, judecător, a fost implicat într-un scandal de corupție în țara vecină.

Acum, președintele PSD încearcă să-și salveze, preventiv, prietenii din Teleorman la pachet cu mulți alți afaceriști acuzați în cazuri similare, printr-o inițiativă legislativă de amnistiere a evaziunii fiscale care se află pe masa președintelui Iohannis.

PERSONAJELE:

Marian Fișcuci: este prietenul din copilărie al lui Liviu Dragnea. Împreună cu soția sa dețin compania Proinvest, firmă din Alexandria, Teleorman care importă utilaje agricole. Fișcuci este judecat la Curtea Supremă într-un dosar de evaziune fiscală în care este acuzat că nu a plătit TVA după ce a revândut tractoarele importate.

Adrian Simionescu: a fost deputat PSD și vicepreședinte al Consiliului Județean în perioada când Dragnea era președintele aceluiași CJ. Simionescu este cel care deține și a înființat compania Fan Speed din Bulgaria prin contabilitatea căreia au trecut tractoarele transformate în piese ale dosarului de evaziune.

Florin Tunaru: Fost vicepreședinte ANAF și fost trezorier PSD. Procurorii susțin că, prin intermediul unei societăți de contabilitate, Tunaru explica tandemului Fișcuci – Simionescu cum să-și aranjeze contabilitatea.

Articolul integral, pe Rise Project.