Bugetul și deficitul. Ce ascunde PSD?

ActualitateFoto: Colaj foto

Guvernul ar putea avea dificultăţi în a menţine deficitul bugetar sub 3% din PIB, în pofida creşterii taxelor din sectorul bancar, energetic şi cel al telecomunicaţiilor şi a majorării accizelor, se arată într-un raport publicat luni de UniCredit Bank. Ritmul de creștere economică va încetini, în timp ce riscul unei recesiuni tehnice crește (Citește aici Raportul integral). Despre culisele deficitului de 2,88%, scrie cursdeguvernare.ro, care analizează problemele, improvizațiile și abrogarea juridică a răspunderii. Cât din fondurile europene contabilizate în ultimele 2 săptămâni din 2018 vor fi socotite eligibile? și cât din ele vor fi trecute și în ESA? Poate cea mai mare surpriză din execuția aferentă lunii decembrie sunt cele aproape 4 miliarde de lei încasate sub formă de ”alte sume primite de la UE pentru programele operaționale finanțate în cadrul obiectivului convergenței”. De reţinut creşterea semnificativă a cheltuielilor cu dobânzile, în pofida diminuării ponderii datoriei publice în PIB la doar 33,9% ( date pt.T3 2019). Este vorba despre o majorare cu 27,8% sau circa 2,8 miliarde de lei. Gogoşile Bugetului pe 2019, pudrate cu informaţii false lansate de PSD, titrează Adevărul. Cel care a pus, concret, cifrele pe hârtie, a fost şeful Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, aflat în relaţii foarte strânse cu Darius Vâlcov. Volumele se prăbușesc la bursă. Piața este trasă în jos de declinul acțiunilor bancare. Aversiunea față de bănci, de la nivelul autorităților, se transferă către piața de capital, scrie Profit.ro.

Populaţia a anticipat încă din 2018 deprecierea leului. De frica leului şi a inflaţiei, economiile românilor s-au mutat pe valută, scrie Economica.net. Pentru prima dată în ultimii zece ani, depozitele în valută au crescut cu 13,6% în anul 2018, în timp ce depozitele în lei au consemnat o creştere de doar 6,8%. Cea mai mare creştere, de 16,8%, au înregistrat-o depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei. Instinctiv, populaţia a simţit că trebuie să-şi protejeze economiile, apelând la prietenul din anii 1997-1998: valuta. Riscurile re-euroizării economiei? Creşterea inflaţiei şi a dobânzilor şi bineînţeles deprecierea cursului de schimb.

În acest timp, Guvernul schimbă legislația pentru a putea finanța mai multe tipuri de filme. Coproducții cu Butler, Seagal și Cage au primit bani. Pro TV tot nu a convins autoritățile să-i dea 1 milion de euro pentru Las Fierbințil de autor. Tot Profit.ro scrie despre retehnologizarea reactoarelor de la Cernavodă: Cel mai mare producător de electricitate din Coreea de Sud se aliază cu americani pentru contracte în România.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) achiţionează 68 de autobuze electrice pentru încă cinci oraşe, respectiv Brăila, Constanţa, Focşani, Lugoj şi Slobozia. Valoarea contractului este estimată la 153,5 milioane de lei (circa 32,6 milioane de euro). Aceasta este cea de-a treia licitaţie a ministerului privind achiziţia de vehicule electrice pentru transportul în comun.

Tema principală de dezbatere a săptămânii ce s-a încheiat ieri a fost aceea a Securității. A felului în care fosta poliție politică din România comunistă, poliție care nu a fost niciodată bună, nici până în 1965, nici după aceea, continuă să se insinueze periodic în toate domeniile vieții publice din România. Dar și a modului deloc onest în care o seamă de detalii dintr-un trecut cu care fie că nu am fost lăsați, fie că nu am vrut, fie că nu am putut să ne încheiem corect și definitiv socotelile atunci când ar fi fost cazul sunt folosite pentru a tranșa probleme de maximă actualitate, scrie Mircea Morariu pe Contributors. Tot pe Contributors poti citi despre prioritățile Președinției României la Consiliul UE în domeniul sănătății: multă ambiție, prea puțin timp.

Te simți sigur, ca evreu, în România? Nici asumarea trecutului și nici antisemitismul nu se manifestă la fel în vestul și în estul Europei. Și nici evreii nu se simt la fel. Cazul românesc e deopotrivă interesant și instructiv, scrie Deutsche Welle.