După ce a lipsit o perioadă din atenția presei, inclusiv la ceremonia de preluare a președinției Consiliului UE, la insistențele presei Liviu Dragnea vine cu explicația: nu a „putut“ să ajungă „din motive personale“, dar a lăsat în locul lui un om de bază, Florin Iordache. Și s-a întors cu forțe proaspete și o serie de surprize- bugetul pe 2019 și ideea de a cumpăra vitamina D pentru copii. Din ce bani? Simplu, va lua o parte din bugetul serviciilor, va da mai puțin la primării dar în mod clar nu va renunța la niciun euro din cei 50 de milioane alocate PSD-ului. Mai mult de atât, proaspăt întors din vacanță vede numai securiști în stânga și în dreapta, cu referire la partidele lui Dacian Cioloș si Victor Ponta, mai ales după ce membri ai PSD au migrat spre Pro România. În replică, Ponta îi amintește președintelui PSD de perioada în care ”Îl băteai la cap pe Maior să o angajeze pe iubita ta la SRI”.

subiecteFoto: Colaj foto

Dincolo de buget, se așteaptă verdictul cu privire la propunerile pentru Dezvoltare și Transporturi. Prim-ministrul Viorica Dăncilă speră că săptămâna viitoare Klaus Iohannis va lua o decizie. Liviu Dragnea spune că deocamdată nu va face nimic în privința refuzului de a-i numi pe Lia Olguța Vasilescu respectiv Mircea Drăghici și mai așteaptă puțin să vadă ce va decide șeful statului. Potrivit Libertatea, PSD își propune ca în cazul unui nou refuz de numire a miniștrilor să depună plângere împotriva președintelui pentru înaltă trădare. Anunțul vine din partea Liei Olguța Vasilescu care a precizat că are deja plângerea redactată. În replică, fostul președinte Traian Băsescu, consideră că depunerea de către reprezentanţi ai PSD a unei plângeri penale pentru înaltă trădare pe numele şefului statului, Klaus Iohannis, este imposibil de realizat şi “ar râde orice procuror de o asemenea plângere”.

Pleacă sau nu Firea din PSD? Bugetul pe 2019 a stârnit un nou conflict între Gabriela Firea și Liviu Dragnea. Primarul Capitalei se plânge că bugetul primăriei s-a micșorat în timp ce Dragnea spune că este o minciună și că de fapt s-a mărit. Ca răspuns, Gabriela Firea i-a răspuns președintelui PSD într-o postare pe facebook cu un citat din Dostoievski „Numai ticăloșilor le e ușor să mintă în orice situație". În urma conflictelor repetate dintre cei doi, Firea se teme că va fi dată afară din PSD dar Codrin Ștefănescu exclude această variantă. Însă, spune el, dacă vrea să plece „îşi pune mandatul pe masă”.

Bun de citit:

Viorica Dăncilă, subiect de studiu sociologic: un model de femeie servilă, lipsită de competențe lingvistice, care nu a făcut nimic pentru a schimba imaginea femeii în România. Greșelile, gafele și lacunele prim-ministrului au fost pe locul al doilea în topul temelor abordate și analizate în presa din România, în primele 3 luni de mandat ale Vioricăi Dăncilă. Asta arată un studiu sociologic desfășurat pe 36 de pagini, numit ”Mediatizarea celei dintâi femei prim-ministru din istoria României", publicat recent în Revista Română de Sociologie, scrie Edupedu.

Coliba unchiului Gabără. Un bărbat din Huși trăiește de 11 ani într-un bordei: „Doar preotul mă scoate de aici”. Mihai Gabără are 49 de ani, nu are familie și a rămas pe drumuri după ce a pierdut casa naționalizată în care stătea. În urmă cu 11 ani, și-a săpat un bordei pe un teren viran, în cartierul Dric din Huși și de atunci trăiește acolo. Deși autoritățile i-au oferit cazare și hrană, omul a refuzat și chiar a semnat un document în acest sens. Spune că vrea să trăiască singur și că doar preotul îl mai scoate din bordeiul lui, scrie Libertatea.