Fostul procuror şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, s-a calificat prima pe lista scurtă a candidaţilor pentru funcţia de procuror european şef. (vezi doc aici) Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a reacţionat la selectarea pe primul loc a Codruţei Kovesi pentru poziţia de procuror-şef european, el spunând că îi va informa pe miniştrii de justiţie din UE despre „abuzurile” comise de fosta şefă DNA, scrie Adevărul. „Cred că membrii Comisiei de selecţie nu cunosc abuzurile comise de către Laura Codruţa Kovesi în detrimentul cetăţenilor, în detrimentul statului de drept. În Franţa sau în Germania, un procuror nu ar putea să comită atâtea abuzuri, pentru că ar fi eliberat din sistemul judiciar.”, a declarat ministrul Toader pentru stiripesurse.ro. Rămâne de văzut care va fi poziția guvernului României la votul din Consiliul UE, precum și votul europarlamentarilor români PSD și ALDE. Potrivit unor surse politice, guvernul ia în calcul abținerea de la vot (detalii aici).

ActualitateFoto: Colaj foto

Viorica Dăncilă, subiect de studiu sociologic: un model de femeie servilă, lipsită de competențe lingvistice, care nu a făcut nimic pentru a schimba imaginea femeii în România. Greșelile, gafele și lacunele prim-ministrului au fost pe locul al doilea în topul temelor abordate și analizate în presa din România, în primele 3 luni de mandat ale Vioricăi Dăncilă. Asta arată un studiu sociologic desfășurat pe 36 de pagini, numit ”Mediatizarea celei dintâi femei prim-ministru din istoria României„, publicat recent în Revista Română de Sociologie. Concluzia generală a studiului a fost că ”în România nu s-a conturat încă, în ciuda prezenţei unei femei în cea mai înaltă poziţie de putere executivă, o feminitate hegemonică ce, în timp, ar putea influenţa logica structurală a raporturilor dintre genuri în societate”, scrie EduPedu.ro.

Despre cum arată cum arată tabloul politic românesc după ce USR și PLUS au format o alianță, scrie Mircea Morariu pe Contributors.ro. Profesia noastră, rușinea noastră: Republica.ro explică de ce sute de absolvenți ai Universității „Al. I. Cuza” Iași cer retragerea domnului Tudorel Toader din funcția de rector.

Great News scrie despre Erika care este unul dintre puținii egiptologi originari din România. Probabil că îi poți număra pe toți pe degetele de la o mână. Dacă nu de la o mână, atunci de la două mâini cu siguranță. Erika a reușit să învețe singură hieroglifele în facultate, cunoaște medio-egipteana, egipteana târzie și alte 4 limbi străine (engleza, franceza, germana și italiana – în afară de română și de maghiară), a petrecut luni de zile în siturile arheologice din Egipt în timpul proiectelor de cercetare desfășurate de universitate, a publicat o carte împreună cu doi egiptologi americani și a apărut într-un documentar realizat de Discovery.

Deutsche Welle scrie ”Despre eroi şi despre viermi”. Să ne impresioneze viermele care, înnebunit să-şi crească audienţa şi rezerva de fani, se confruntă cu un peşte dresat? Sau mai degrabă să apreciem eroi adevăraţi, ca apărătorii creştinilor prigoniţi? Ori ca Mihai Şora?