Laura Codruța Kovesi este preferata pentru preluarea șefiei Parchetului European. Fosta șefă DNA a fost aleasă de o comisie este formată din 12 membri, dintre care doar unul este propus de Parlamentul European, ceilalți 11 fiind selectați pentru un mandat de 4 ani și asigură un echilibru geografic între țările Uniunii. Principalul adversar nu vine din partea niciunei alte țări europene ci chiar din România. Nimeni altul decât ministrul Justiției, Tudorel Toader care a promis că va face tot ce-i stă în putință să o oprească. Încercarea lui Toader a fost remarcată și de presa internațională, astfel că, The Guardian titrează că “România încearcă să-și blocheze propriul candidat la șefia Parchetului European”. De partea lui Toader este și europarlamentarul Maria Grapini care a declarat că “din respect pentru miile de români care au suferit nevinovați”, va vota împotriva numirii Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european. Printre cei care au anunțat că îi sprijină candidatura se numără Ludovic Orban care a precizat totodată că postura în care se află Toader este una caraghioasă. Susținerea lui Kovesi vine și de dincolo de sfera politică unde oamenii au creat o petiție on-line prin care îi sprijină candidatura: „Pentru cetăţenii români oneşti, Laura Codruţa Kovesi a căpătat o valoare simbolică”. "Îi aplaudăm când pleacă. Pentru noi n-au fost buni.", scrie Moise Guran. În acest moment, pentru numirea ei mai este mai este nevoie de avizul Parlamentului European, apoi de votul din Consiliul Europei.

subiecteFoto: Colaj foto

Efectele ordonanței lui Tudorel Toader, prin care vor fi șterse complet cazierele a 75 de politicieni care au fost judecați de completuri de cinci judecători și a 19 magistrați, agită din nou spiritele. G4Media a făcut o listă cu toți politicienii care ar scăpa de condamnări grație acestui proiect de lege. Printre ei Miron Mitrea care a primit 2 ani cu executare pentru luare de mita în Dosarul ”Casă pentru mama” sau Cătălin Voicu, fost senator PSD care are o pedeapsă de 7 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și abuz în serviciu. Principalul beneficiar este nimeni altul decât Liviu Dragnea care spunea recent că această ordonanță „este o himeră” pe care mai întâi trebuie s-o vadă pentru ca apoi s-o comenteze. Un susținător al proiectului este premierul Viorica Dăncilă care a spus în ultimele săptămâni că susține o astfel de ordonanță pentru că „repară inechitățile” unor oameni cărora le-a fost distrusă viața.

Puțini oameni știu însă de unde a pornit toată această nebunie cu eliberarea în masă a deținuților. Vice prezintă povestea lui Laviniu Moșmonea cel care s-a plâns în reclamațiile sale către conducerea penitenciarului de spațiul prea mic împărțit în aceeași cameră cu alți 20 de deținuți, de igrasie, de rugina din apă. Ca urmare, CEDO i-a determinat pe membrii PSD să deschidă poarta închisorii pentru 14 mii de condamnați.

Bun de citit:

Cum se fură pădurile României. Reţetele de legalizare a lemnului tăiat ilegal. „Trebuie să probezi furtul cu doi oameni şi ulterior eşti la mâna unui expert“. Şeful Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Găşpărel, a declarat că în unele cazuri se foloseşte pentru marcarea copacilor tăiaţi ilegal chiar ciocanul inginerului silvic, potrivit Adevărul.

Aproape 1.500 de școli din România au toaleta în curte! Ministrul Educației: „În buget există bani astfel încât în acest an să încercăm să lichidăm acest subiect”. Ecaterina Andronescu, anunţă că 1.460 de şcoli din România au grupurile sanitare în curte, respectiv nu au autorizaţie sanitară, precizând că în 2019, această problemă va fi rezolvată cu fonduri din bugetul de stat, potrivit Libertatea.