Poziția Rusiei privind scutul antirachetă de la Deveselu este complet irelevantă, a declarat ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, vineri, la o zi după ce Ministerul Apărării al Federației Ruse a cerut Statelor Unite ale Americii să distrugă sistemele balistice de la Deveselu, care conform acestuia ar încălca tratatul INF. Poziția exprimată de Ministerul rus al Apărării privind încălcarea prevederilor Tratatului INF de către sistemul antirachetă NATO, ale cărui componente sunt desfășurate și la Deveselu, este complet irelevantă, întrucât sistemul antirachetă de la Deveselu nu face obiectul Tratatului INF. De asemenea, conceptul scutului reprezintă o acțiune proporțională cu amenințările actuale, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Instituția mai precizează că ministrul Teodor Meleșcanu a avut consultări cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, și cu aliații. Acest eveniment diplomatic a stârnit discuții în spațiul românesc cu privire la amenințarea pe care o reprezinta Rusia și modul ei de a acționa în România. E și mai clar pe cine mizează Rusia în România, titrează Digi24, într-un articol de opinie al jurnalistului Dan Turturică. O puzderie de oficiali ruși și ”analiști” militari care miros de la o poștă a GRU s-au apucat, ca din senin, să vânture ideea unui război iminent în regiune și să ne amenințe. Vorbesc cu lejeritate de rachetele Tomahawk cu încărcătură nucleară pe care SUA le va plasa în România în curând, despre cât de ușor ar putea distruge baza de la Deveselu și cum rachetele hipersonice Kinjal, așa-zisele arme invincibile ale Kremlinului, au fost create special pentru a lovi țara noastră. Nu este deloc întâmplător, a scris acesta.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Tovarășul procuror Tudorel Toader în arhivele Partidului Comunist. G4Media, a dezvăluit informații despre trecutul Ministrului Justiției, Tudorel Toader, mai exact, despre activitatea acestuia în rândul fostelor structuri comuniste. Documentul arată că pe linie politică Tudorel Toader nu a fost un simplu membru de Partid ci a deținut poziții importante în aparatul UTC și PCR. A ocupat atât funcția de secretar al Biroului Organizației de Bază al UTC la Liceul „Unirea” din Focșani (1975-1979) cât și pe cea de secretar al Biroului Organizației de Bază al Asociației Studenților Comuniști de la Facultatea de Drept din Iași (1982-1986). A devenit membru cu drepturi depline în PCR în noiembrie 1984. La 18.01.1985 Comitetul Municipal Iași al Partidului Comunist Român îi eliberează carnetul de membru nr. 3705174.

Bun de citit:

Avertisment german: Guvernul României conduce pe contrasens.Gunther Krichbaum, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag: „În România, legislația se modifică pentru protecția unor politicieni corupți. Aceasta nu mai este o democrație”. „Vă doresc ca doamna Kövesi să vă facă și dumneavoastră ceea ce ne-a făcut nouă”, le-a spus ministrul român al Justiției Tudorel Toader parlamentarilor germani membri ai Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul Federal, probabil enervat de insistența cu care deputații, reprezentanți ai tuturor partidelor din Bundestag, așteptau argumente pentru refuzul Bucureștiului de a susține un candidat român pentru funcția de șef al Parchetului European, scrie Deutsche Welle.

“Măreţia dreptului” - tocată mărunt, cu ciocănelul. Când, în noiembrie anul trecut, pe un cunoscut personaj Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat, după ce Tribunalul Bucureşti îl condamnase la 7 ani, n-am putut decât să constat că distanţa noastră de civilizaţia judiciară a Europei e ca de la 7 ani la achitare. Judecătorii recidivează acum, în cazul altor două personaje. Primul, condamnat la patru ani cu suspendare, primeşte nouă ani cu executare, iar al doilea, achitat într-o instanţă, primeşte în alta 5 ani, scrie Gândul.

Banii sau votul!Cum am ajuns în această situație care amintește atât de crunt de anii `80 sub Ceaușești, cu deosebirea că mai putem, încă, vota liber? În toate scrutinele post `89 a existat o masă constantă de alegători care au votat cu burta și buzunarul, nu cu creierul sau inima. Mituiți fie cu ulei, zahăr, făină, mici și bere, fie cu promisiuni de mărire a salariilor și pensiilor, au contribuit întotdeauna semnificativ la ce a fost mai rău în rezultatul alegerilor, scrie Republica.ro.

Testarea profesorilor din 10 în 10 ani? Recent, doamna ministru Ecaterina Andronescu a anunțat că vom avea prevăzută în legea educației o testare a profesorilor care să se desfășoare o dată la fiecare zece ani pentru că, spune dânsa, a găsit această practică în sistemul japonez de educație și i s-a părut că ar fi utilă și la noi, scrie Edupedu.