​Proteste în Capitală și în toată țara.Duminică oamenii din mai multe orașe au ieșit în stradă împotriva ordonanței lui Tudorel Toader. ”Abrogați și apoi plecați!” / ”Asta este țara noastră, nu este moșia voastră” sunt lozincile pe care le-au strigat miile de oameni ieșiți vineri la proteste. Este, potrivit Digi24, cea mai amplă participare după 10 august. Adevărul spune că ar fi fost în jur de 10.000 în timp ce Republica estimează un număr de 15.000 de oameni. Printre cele mai ample mișcări se numără cea de la Sibiu unde au fost peste 4.000 de manifestanţi, și cea din Cluj-Napoca unde s-au adunat peste 2.000 de oameni în stradă.

subiecteFoto: Colaj foto

Răzvan Ștefănescu, proprietarul celebrului autoturism cu numerele de înmatriculare ”M…E PSD”, a venit duminică seară la protestul din Piața Victoriei. Un protestatar prezent la manifestația de duminică seară din Piața Victoriei a venit îmbrăcat adecvat unei acțiuni de protest. Cu trimitere directă la violențele mitingului din august 2018, tânărul a venit purtând pe cap o cască solidă de motociclist, cu viziera trasă. La fel de inspirați au fost alți doi protestatari, unul îmbrăcat în jandarm și altul purtând o mască pe față, au făcut duminică seară ”proba” eficienței unei măști de gaze. Protestatarul îmbrăcat în jandarm, scoate un spray și pulverizează spre masca purtată de celălalt manifestant, cu acceptul acestuia.

O mașină fără însemne a televiziunii Antena 3 a fost duminică ținta huiduielilor copioase a zeci de protestatari din Piața Victoriei. Manifestanții au strigat minute la rând ”Antena 3, niște derbedei!”, și le-au cerut celor din mașină să plece. Potrivit G4media Jandarmeria susține într-un comunicat că jandarmii ar fi identificat ”câteva persoane care au avut comportament agresiv, împotriva acestora urmând a fi luate măsurile legale”. Și postul Antena 3 a reclamat un presupus comportament agresiv al unor manifestanți. Tot prin intermediul unui comunicat de presă, Jandarmeria anunţă că pentru organizarea manifestaţiei din Piaţa Victoriei nu au fost respectate condiţiile legii adunărilor publice în vigoare şi precizează că în spaţiul public au apărut mai multe informaţii false referitor la numărul jandarmilor trimişi în zonă.

La protestele din București au fost prezenți și liderii alianței USR-PLUS . Dacian Cioloş a anunţat că alianţa va contesta săptămâna viitoare OUG 7 la toate Curţile de apel din ţară. ”Dacă nu organizăm anticipate pentru un nou guvern, riscăm în câteva luni să nu mai putem plăti pensii şi salarii”, a transmis Cioloș.

Alegeri parlamentare în Republica Moldova. Acuzații de fraudare a procesului electoral. Prețul unui vot a fost 20 de dolari. Peste 3 milioane de alegători au fost așteptați, astăzi, la urne pentru a-și alege care să-i reprezinte în Parlament pentru următorii patru ani. Secțiile de vot s-au închis la ora 21:00. Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) a obţinut cele mai multe, potrivit datelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală. Maia Sandu, unul dintre liderii opoziției din Republica Moldova, susţine că alegerile parlamentare care au avut loc duminică au fost cele mai nedemocratice din istoria ţării.Ea şi Andrei Năstase au declarat că nu vor recunoaşte valabilitatea rezultatelor alegerilor din cele două circumscripţii deschise pentru cetăţenii din regiunea transnistreană. Scene incredibile vin din localitatea Varnița, acolo unde primele autocare au ajuns să ia localnicii la vot pe la ora 6.50. Din primele informații se pare că alegătorii au fost adunați de structurile de forță transnistrene, dar și angajații companiei Sheriff. Martorii spun că ei au fost instruiți să voteze candidații democrați și pentru participare vor primi câte 20 de dolari.

Bun de citit:

Un elev „muncește” mai mult decât un adult. Cum arată o zi din viața unui copil în România. Potrivit ministrului Educaţiei, "să stai 36 sau 38 de ore pe săptămână la şcoală este exagerat de mult". Şi totuşi, zilnic, o treime dintre elevii români atât stau în bănci, iar acasă îi aşteaptă alte 3 ore de teme pentru a două zi. Asta deşi un ordin de ministru din 2016, încă în vigoare, spune că timpul necesar temelor nu trebuie să depăşească două ore la toate materiile, scrie Digi24.

Resurse publice uriașe puse la dispoziția Bisericii Ortodoxe Române: Fețele bisericești beneficiază gratuit de privilegii rezervate demnitarilor – pază de la Poliția locală, escorte de la Poliția rutieră, linie operativă cu Ministerul de Interne și supraveghere video în zona lăcașurilor de cult, scrie G4media.