Când pleacă, românii caută stima de sine. „Plec pentru că vreau un salariu mai mare” - este cel mai des întâlnit răspuns pe care-l dau tinerii care părăsesc România. În ultimii ani, sute de mii şi-au făcut bagajele şi au spus la revedere ţării în care s-au născut. În continuare, aproape jumătate dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 35 de ani se gândesc serios să-şi creioneze viitorul peste hotare. „Embrionii de schimbare se văd, văd tineri care nu mai vor să stea cu capul plecat, ies la bătălie. Marea pierdere a României e că pleacă clasa de mijloc, cea care caută calitatea vieţii mai bune”, a explicat la Digi24 sociologul Gelu Duminică.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

România ar putea ajunge „gunoi“ din cauza măsurilor Guvernului - Agenţia de rating Standard&Poor’s ar putea da României o veste proastă, în două săptămâni, dacă Guvernul nu vine cu măsuri pentru a corecta o serie de dezechilibre. Iar dacă Executivul dă vina pe preşedinte că nu a promulgat bugetul, specialiştii spun că noile taxe introduse prin Ordonanţa 114 sunt sursa problemelor. Vineri, târziu, agenţia de rating Standard&Poor’s a menţinut rating-ul României la BBB-, un calificativ care arată că ţara noastră niveluri moderate ale datoriei externe private şi publice şi perspective de creştere sănătoase. scrie Adevărul.

Bun de citit:

Încă un Liviu? Copiii veniți pe lume în ziua de 2 martie 1989 împlinesc astăzi 30 de ani. Au răsărit din cenușa lui Liviu Babeș, brașoveanul care s-a aprins și a ars ca un fulg de pasăre pe zăpadă. Și-a dat sufletul sperând să-i trezească pe românii încremeniți sub apăsarea monstrului, scrie Republica.

Este bine pentru România ca Laura Codruța Kovesi să ajungă procuror șef european? ”O întrebare la care răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu. „Ar fi o confirmare a faptului că orice român poate să ajungă într-o poziție atât de importantă și e greu de înțeles, în mod normal, de ce Guvernul de la București se opune", crede Florin Negruțiu. Jurnalistul Claudiu Pândaru spune că miza este chiar mai mare: „Europa dă acum un test. Va alege un procuror diplomat, așezat, fără un palmares concret în lupta împotriva corupției, sau un procuror care nu e poate cel mai bun comunicator, dar a arătat rezultate concrete impresionante”, potrivit Digi24.

Despre patriotism. De mai mulți ani, țin la masterat un curs despre identități istorice în Europa Centrală și de Est și despre modul în care acestea sunt influențate de limbile și istoriile diferitelor comunități de-a lungul timpului. La un moment dat, mi-a venit ideea să-i întreb pe masteranzi despre patriotism. Despre ceea ce înseamnă patriotismul pentru ei, scrie contributors.ro.

Unde a ajuns milionul de euro care ar fi fost primit mită de Vanessa Youness. DNA instrumentează un nou dosar în care cercetează unde ar fi ajuns un milion de euro pe care Vanessa Amal Youness l-ar fi primit mită, potrivit rechizitoriului. Femeia ar fi fost o apropiată a fostului premier, potrivit aceluiași document prin care Vanessa Youness a fost trimisă în judecată pentru trafic de influență la sfârșitul lui ianuarie acest an și care a fost consultat de G4Media.ro.

Pana de curent din Berlin ridică întrebări vitale. O pană de curent petrecută recent în capitala germană ridică întrebări legate de stabilitatea alimentării cu energie a țării. În prezent nu există un plan național cuprinzător pentru situații de urgență. După uriaşa pană de curent petrecută săptămâna trecută la Berlin, autoritățile germane sunt rugate să reexamineze robusteţea infrastructurii energetice a țării, scrie Deutsche Welle.