Ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, afirmă că Rusia este „indiscutabil” principala amenințare în regiunea Mării Negre și și-a exprimat temerea, într-un interviu pentru Europa Liberă, că Moscova ar putea „profita” de o slăbire a luptei anticorupție din România pentru a genera „dezbinare în societatea românească”.

Ambasadorul american Hans KlemmFoto: Agerpres

Întrebat care este principala amenințare pe care o percepe Washington-ul în regiune, Hans Klemm a răspuns:

  • „Indiscutabil, Rusia. Există și alte ameninţări: terorism, trafic, infracţionalitate cibernetică şi lipsa securităţii cibernetice, însă, dacă discutăm despre ameninţări pe flancul estic al NATO, în regiunea Mării Negre, cu siguranţă vorbim despre Rusia”.

În opinia sa, „comportamentul Rusiei este cu siguranţă foarte îngrijorător pentru SUA şi pentru NATO”.

Chestionat care sunt riscurile modificărilor operate de majoritatea PSD-ALDE în sistemul judiciar, Hans Klemm a precizat că nerespectarea principiilor democratice și a statului de drept pot oferi Rusiei o ocazie să profite de acest lucru și să genereze dezbinare în societatea românească.

„Statul de drept include un sistem judiciar independent, procurori liberi de influenţe politice neadecvate şi un efort de a combate infracţiunile şi corupţia din sistemul public. Riscurile pe care le identificăm aici sunt ca România să nu adopte pe deplin aceste principii şi, nereuşind să lupte adecvat împotriva corupţiei, să ofere actorilor care doresc să prejudicieze România, precum Rusia, o ocazie să profite de acest lucru şi să genereze dezbinare în societatea românească”, a spus acesta.

Klemm a mai spus că la Ambasada SUA există „o echipă care monitorizează activităţile de influenţă malignă ale Rusiei din presa şi societatea românească” care „încearcă” să împărtășească „din ce în ce mai mult aceste informaţii cu partenerii (...) din Guvernul României, dar şi cu publicul român”. Ambasadorul a definit „nivelul de propagandă rusă şi încercările de influenţă malignă” drept „îngrijorător de ridicate”.

Despre candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef European, ambasadorul declară că a avut o cooperare excelentă cu aceasta de-a lungul timpului. Hans Klemm își exprimă respectul pentru candidatul român și o consideră pe Laura Codruța Kovesi ca fiind „deplin calificată pentru postul de procuror-șef european”.

În ceea ce privește mass-media, Hans Klemm a precizat că este îngrijorat „nu doar în privinţa României, ci în general atunci când o parte prea mare a presei ajunge concentrată în mâinile unui număr prea mic de proprietari de presă”.