Comentariu. Un trio unitar. În chestiuni comerciale, China încearcă să divizeze europenii. Din ce în ce mai multe guverne (și nu doar cele occidentale) au început să aibă îndoieli în legătură cu investițiile chineze în țările lor. Dacă furnizorul chinez de echipamente de telecomunicații Huawei va fi implicat în construirea noii infrastructuri de telefonie mobilă 5G, experții în securitate se tem că Beijingul ar putea folosi această rețea pentru spionaj, comentariu de Christoph Hassellbach pe Deutsche Welle.

ActualitateFoto: Colaj foto

Prof la sat Cum îți păstrezi motivația să predai în mediul rural când faci naveta cu trenuri înghețate și elevii n-au timp să învețe pentru că muncesc cu ziua. Uneori, când mă întreabă cineva ce lucrez, spun numai cu jumătate de gură că predau. Nu-mi vine să spun din prima că sunt profesor. Prima lună a fost chiar plăcut. Mă obișnuisem oarecum. Asta până într-o după-masă. Stăteam în bucătărie cu o colegă (și ea profesoară în satul alăturat) când am auzit foșnituri din punga de pâine de pe masă. Era primul șoarece pe care l-am omorât, cu chiu cu vai și cu multe țipete și ture date prin curte. Halal profesoare, de râsul vecinilor, ce mai!Apoi a venit frigul. Am tăiat lemne, am făcut focul, dar, când au înghețat țevile de apă prin perete, s-a cam terminat, sunt mărturisirile Anei Pușcasu. Reportaj complet pe scoala9.ro

Profesor român care a ajuns să predea în China: „N-au Facebook, Yahoo, Google sau Youtube, ci o lume a lor, separată”. Prin intermediul Universităţii din Heidelberg, care are o veche colaborare cu Politehnica din Timişoara, profesorii Ivan Bogdanov şi Raul Ionel au avut parte de o experienţă inedită în China. Cadrele didactice au vorbit pentru adevarul.ro despre experiența lor. “Pot să spun că m-am întors în anii ‘80. Toată lumea e egală, e uniformă”, spune profesorul Bogdanov. “Nu au Facebook, nu au Yahoo, Youtube sau Google, dar au o lume a lor separată, cu site-uri care le permit interacţiunea online, achiziţia de produse online, orice accesăm noi există o replică, un corespondent acolo. Sunt puşi la punct cu tehnologia”, a povestit Raul Ionel.

Toți candidații PSD pe care îi vei plăti degeaba la Bruxelles. Carmen Avram: „Eu nu am fost votant PSD. Până în 2009, am votat PNL. După acest decembrie 2016, am văzut un partid care câştigă alegerile şi, la câteva săptămâni, există această tentativă de a fi înlăturat de la putere. (...) Şi m-am uitat la el şi cumva, pentru prima dată în istoria mea personală, am prins drag de el şi am început să îl respect. Am început să simt pentru el lucruri pe care nu am crezut că pot să le simt. S-au întâmplat lucruri în aceşti ultimi doi ani, care pentru mine au fost şocanţi. Şi forţa acestor oameni, care au fost huiduiţi, huliţi, scuipaţi, în toate felurile, forţa acestor oameni de a duce mai departe o misiune pe care şi-au asumat-o şi au câştigat-o în mod legal”, a spus Carmen Avram în prima sa declarație de politician, scrie vice.com.

Europa reglementează drepturile de autor. La final rezultatul a fost clar. 348 de deputați au susținut adaptarea legii drepturilor de autor pe piața digitală, în timp ce 274 s-au opus. Parlamentul European de la Strasbourg a decis: această zonă a internetului va fi reglementată cu toate consecințele care decurg dintr-o atare măsură. Presiunea publică a crescut semnificativ în ultimele zile. La sfârșitul săptămânii, aproximativ 200 000 de persoane au ieșit pe străzi în întreaga Europă. Mulți dintre ei în Germania. O petiție pe platforma change.org are acum peste 5 milioane de susținători. Niciodată nu a existat o rezistență atât de mare față de o directivă planificată de UE, relatează Deutsche Welle.

Am fost la întâlnirea cu Klaus Iohannis: iată ce s-a discutat la Cotroceni. Președintele ne-a anunțat din capul locului că e hotărât să convoace referendum pe temele anunțate. Primul lucru care m-a surprins este că Președintele ne-a anunțat din capul locului că e hotărât să convoace referendum pe temele anunțate (justiție, anticorupție). Ne-a spus că deși acestea sunt cele mai vizibile, i se pare că problema de bază e de fapt guvernarea PSD și că asta afectează mai multe domenii. S-a vorbit despre pericolul de neîndeplinire a cvorumului, despre pericolul unui referendum care nu ar rezolva neapărat multe probleme pentru că Parlamentul a mai ignorat voința cetățenilor, prezintă republica.ro. Andrei Cornea, prezent la consultările de la Cotroceni: Președintele mi s-a părut ferm hotărât. Discuțiile cu reprezentanții societății civile s-au axat și pe riscurile pe care le ridică referendumul. Nu puține, așa cum i s-a atras atenția președintelui și cum desigur știa și el. Acestea pot merge de la șicane privind secțiile de vot pentru referendum ( care pot fi amplasate în altă clădiri decât cele pentru europarlamentare) și până la previzibila campanie negativă, ba chiar la organizarea unui alt referendum, conform revista22.ro.

Iată de ce nu avem drumuri: Moldova, ultima pe lista investiţiilor PSD. Intrată de patru luni în vigoare, Legea Autostrăzii Unirii (291/2018) e deja în categoria celor ignorate, în acest caz chiar de către statul român. Deşi are doar patru articole, legea respectivă pare prea complicată pentru autorităţile de la Bucureşti. O simplă trecere în revistă a licitaţiilor lansate în primele trei luni ale anului de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere arată dezechilibrul investiţiilor între nord-estul ţării şi restul României, scrie ziaruldeiasi.ro.

Proiecte ecologice, de artă şi de spaţii publice, propuse de tineri şi selectate prin vot. Ce iniţiative primesc bani în cadrul Com’ON Cluj-Napoca. Procesul de votare, deschis o lună, tocmai s-a încheiat. Primele 49 de inițiative, în ordinea voturilor, urmează să fie finanțate cu 4.500 de lei/inițiativă și să fie puse în practică în perioada mai – noiembrie 2019. Inițiativa Teatru Mut a grupului Concept, care a strâns cele mai multe voturi – 247 -, propune organizarea unor ateliere de teatru, jonglerie, animație, pantomimă, dans, improvizație, acrobație și fotografie care urmează să se desfășoare într-o hală care inițial avea o cu totul altă destinație, celelalte proiecte sunt prezentate pe actualdecluj.ro

Ambasada SUA reacționează! Care este adevărul despre viza lui Liviu Dragnea. Domnul Dragnea este într-o situație disperată. El nu are viză de Statele Unite. Sunt voci foarte importante, grele care spun, aici și noi ne-am putea lămuri în zilele următoare, că domnului Liviu Dragnea i s-a ridicat viza de Statele Unite Asta mi se pare un lucru foarte interesant. Mai ales că avem o antiteză cu acea fotografie faimoasă în care dl. Dragnea dădea mâna cu dl. Trump și ridicarea vizei de către Statele Unite. Asta îți arată o schimbare de 180 de grade, spune Iulian Fota citat de capital.ro