Cine este Iulius Filip, disidentul implicat într-un scandal uriaş, care îl vizează pe procurorul general Augustin Lazăr. Iulius Filip, al cărui nume conspirativ în dosarul de urmărire era „Fodor“, este un disident anticomunist şi fost deţinut politic român. Numele lui a fost implicat într-un recent scandal de presă, când o publicaţie a acuzat că Filip nu ar fi fost eliberat din puşcărie în perioada comunistă pentru că nu i-ar fi permis Augustin Lazăr. Jurnaliştii „Adevărul“ vă prezintă povestea vieţii lui Filip şi întreaga scrisoare pe care el le-a adresat-o celor care au refuzat să-l elibereze.

ActualitateFoto: Colaj foto

C. T. Popescu, despre Augustin Lazăr: Cum să nu-şi amintească de cazul lui Iulius Filip? Gazetarul Cristian Tudor Popescu a explicat la Digi24 de ce aceste incriminări sunt neîntemeiate: „Cu tortura asupra deţinuţilor, fie prin interogatorii, fie prin tortură fizică se ocupau ofiţerii din penitenciar şi Securitatea. Nu se ocupau procurorii”. Însă, potrivit lui Cristian Tudor Popescu, lui Augustin Lazăr i s-ar putea imputa declaraţia conform căreia nu îşi aminteşte de cazul lui Iulius Filip. „Cum să nu ţii minte un asemenea caz? Cum să treci peste aşa ceva?”, a comentat gazetarul, potrivit digi24.ro.

DW: Victorie clară a Laurei Kövesi împotriva detractorilor ei. Curtea Supremă din România a ridicat restricțiile impuse procurorului-vânător de corupți, Laura Kövesi. Pentru demolatorii notorii ai justiției românești este o înfrângere cu consecințe, crede Robert Schwartz. Speranța multor români se îndreaptă acum către Europa. De aceea, mesajele comune, ferme, dinspre Bruxelles, Strasbourg și ambasadele partenerilor occidentali au constituit semnalul potrivit la momentul potrivit. Joi, președintele Iohannis a anunțat că în ziua alegerilor europene (26 mai), românii sunt chemați la referendum. Ei trebuie să răspundă dacă doresc să fie conduși de politicieni corupți și penali. Și dacă vor ca Guvernul să mai adopte ordonanțe de urgență în domenii sensibile precum legislația penală și organizarea sistemului judiciar, potrivit Deutsche Welle.

Am vorbit cu tipul din Cluj care a stricat Ziua Jandarmeriei cu un mesaj despre 10 august. E același banner pe care l-am folosit și la 1 decembrie, n-am avut timp să fac altul: „În an centenar, Jandarmeria Română a reprimat brutal protestul pașnic a 100 de mii de cetățeni. Să vă fie rușine!”. Eu cred că le-a fost teamă ca oamenii să nu observe mesajul, să se facă de râs sau mai rău, să-i huiduie. Evenimentul lor era cu prefect, medalii, discursuri și iată că vine cineva și spune „stați puțin, că mai e și partea cealaltă a poveștii”, scrie Vice.

O imensă bucată din Iaşi, de o valoare uriaşă pentru buget, a fost dată comunei Miroslava. O sentinţă recentă a instanţei a produs uluială la vârful Primăriei Iaşi. Dacă sentinţa rămâne definitivă, suprafaţa municipiului s-ar putea reduce cu o bucată considerabilă, circa 600 de hectare. Mai mult, este una din bucăţile cele mai râvnite de investitori din tot oraşul. O decizie recentă a Tribunalului Iaşi, în primă instanţă, a căzut ca un trăznet: aproape tot şesul Bahluiului, inclusiv Antibiotice SA şi Complexul Era Park, va deveni parte din teritoriul administrativ al comunei Miroslava, scrie Ziarul de Iasi.

Ambasadorul Germaniei, reacţie după ce V. Dăncilă a acuzat diplomaţii că au refuzat să discute cu ea. Reacţie a ambasadorului Germaniei la Bucureşti după ce premierul Viorica Dăncilă a acuzat diplomaţii că au refuzat să discute cu ea. „Am vrut să ne exprimăm opinia în grup, sunt îngrijorări pe care le împărtăşim în acest grup şi solicitarea a fost să mergem în grup. Această cerere a fost refuzată. Este în totalitate în responsabilitatea prim-ministrului, dar am vrut să explicăm puţin de ce am simţit să facem aceste precizări auzite”, a declarat ambasadorul, potrivit digi24.ro.

Am trăit o săptămână fără plastic și mi-am dat seama cât poluează un român. Am ales două săptămâni asemănătoare și am ținut un jurnal care să-mi arate cât de mult contribui la sufocarea viețuitoarelor marine cu plastic și ce aș putea face pentru a reduce acest impact. 49 de ambalaje de plastic într-o săptămână, generate de un singur om. România-i populată de vreo 20 de milioane, deci fă un calcul și gândește-te cam câte deșeuri producem anual cu toții, scrie Vice.