Un uriaş incendiu a izbucnit în catedrala Notre-Dame din Paris, luni, 15 aprilie. Daunele sunt imense și imaginile focului au făcut rapid înconjurul lumii.

Sageata Notre DameFoto: France 24

- "Le Temps", Elveția: "Stupefacţie, lumea vede catedrala Notre-Dame arzând"

- "USA Today", Statele Unite ale Americii: "Un incendiu uriaș este pe cale să distrugă faimoasa catedrală Notre-Dame din Paris sub ochii unei mulțimi în stare de șoc, adunată pe străzile mici și în scuarurile înconjurătoare. Oamenii privesc cum una dintre cele mai emblematice biserici de pe planetă este pe punctul de a arde".

- Angela Merkel, cancelarul german: "Urmăresc cu profundă tristeţe evenimentele de la Paris. Sunt îndurerată văzând aceste imagini teribile cu Notre-Dame, un simbol al Franței și al culturii noastre europene în flăcări. Gândurile noastre se îndreaptă către prietenii noștri francezi."

- "Publico", Portugalia: "O tragedie franceză, europeană și mondială".

- "Süddeutsche Zeitung, Germania": "Notre-Dame nu se află doar în centrul geografic al Parisului, ci și în inima lui. Memoria rădăcinilor creștine ale Franței, istoria sa seculară, prima ei epocă de aur".

- Donald Trump, președintele Statelor Unite: "Este atât de oribil să văd focul gigantic de la catedrala Notre-Dame din Paris. Poate că s-ar putea folosi Canadair pentru a-l stinge. Trebuie acționat repede!"

- "La Vanguardia", Spania: "Focul a surprins chiar garguiele din Notre-Dame. Catedrala pariziană, icoană a arhitecturii gotice, trăiește unul dintre cele mai tragice episoade din cele opt secole ale istoriei sale, consumată de flăcări".

- "Il Giornale", Italia: "Notre-Dame arde, dar ea se prăbuşea deja în bucăţi de ceva vreme, abandonată de stat". Potrivit ziarului, monumentul "se prăbușește, cel puțin din anul 2017, anul în care a fost lansat un veritabil SOS pentru salvarea catedralei". Potrivit ziarului, puterile publice ar fi vinovate că nu au preluat finanțarea lucrărilor de reparaţii. "În această țară foarte seculară care este Franța, Notre-Dame se sfărâmă", conchide "Il Giornale". "Dar statul se face că nu vede și lasă sectorului privat sarcina de a finanța restaurările", adaugă el.

- James McAuley, corespondentul ziarului "Washington Post" la Paris: "Toți cei care au lucrat la Paris au experimentat recent multe nopți tragice în cel mai frumos dintre orașe. Dar noaptea asta e diferită. Imposibil de descris incredulitatea, tăcerea ciudată, lacrimile, în timp ce peste 800 de ani de istorie dispar în mai puțin de o oră".

- "La Repubblica", Italia: "Importanța unui monument precum Notre-Dame pentru parizieni - și pentru mulţi alţii - vine din faptul că, în trecut, aici au avut loc importante ritualuri civile, procesiuni religioase maiestuoase, ceremonii comemorative pentru marile personalități și funeralii naționale, precum și evenimente politice marcante, începând cu prima Convocare a Statelor generale în 1302. Dar ea este mai ales locul încoronării lui Napoleon, împăratul francezilor, care a avut loc pe 2 decembrie 1804 în timpul unei ceremonii grandioase, reprezentată în faimoasa pictură a lui Jacques-Louis David păstrată la Luvru".

- "El Pais", Spania: "Istoric legată de cultură (cu faimoasele sale garguie și rozete) și de literatură (cu cocoşatul creat de Victor Hugo), clădirea are și o mare valoare simbolică. Aici au fost celebrate funeraliile victimelor atacurilor din noiembrie 2015. De asemenea, ceremonia de rămas bun de la François Mitterrand. De aici începe unul dintre drumurile lui Compostela".

- Sadiq Khan, primarul Londrei: "Londra este alături de Paris în durerea sa şi îi rămâne o prietenă eternă".

- "Clarin", Argentina: "Imaginea este extrem de dureroasă și șocantă pentru francezi și le amintește de incendiul catedralei din Reims din 1914".

- Donald Tusk, președintele Consiliului European: "Notre-Dame din Paris este Notre-Dame a întregii Europe. Suntem cu toții solidari cu Parisul astăzi".

- Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene: "Urmăresc minut cu minut incendiul căruia i-a căzut pradă Notre-Dame din Paris. Notre-Dame din Paris aparține întregii omeniri. Ce spectacol trist. Ce oroare. Împărtășesc emoția națiunii franceze, care este și a noastră".

-"L'Orient Le Jour", Liban: "Libanul sprijină Franța după incendiul impresionant care a devastat luni seara catedrala Notre-Dame din Paris, premierul libanez Saad Hariri, a exprimat solidaritatea Libanului cu poporul francez. "Întreaga lume este profund întristată de incendiul catedralei Notre-Dame din Paris. Un dezastru de nedescris pentru patrimoniu și umanitate. Întreaga solidaritate a Libanului cu poporul francez", a scris Hariri pe contul său de Twitter.

(sursă: RADOR)