1. Opriti Pamantul, vreau sa cobor. Nu ducem lipsa de sondaje de opinie despre ce crede lumea de globalizare. Insa Dani Rodrik, pe blogul sau, lanseaza o noua intrebare: ce parere aveti despre ritmul cu care avanseaza globalizeaza economica? Se pare ca in majoritatea tarilor cei mai multi oameni considera ca globalizarea economica creste mult prea rapid. In China, insa, sunt mai multi cei care cred acest lucru decat in SUA. Dar nu sunt chinezii principlii beneficiari ai acestui fenomen? Interesant este ca in Turcia majoritatea considera ca ritmul globalizarii este prea lent. Sa fie acesta oare rezultatul dificultatilor Turciei de a adera la UE? Sau un semn in plus ca, si cu val si fara, turcii se incapataneza in continuare sa se modernizeze?

2. Acord romano-grec in ceea ce priveste cooperarea in domeniul energetic. Potrivit unui comunicat al guvernului roman, obiectivul acestui acord este "de a stabili baza cooperarii intre cele doua state in domeniul petrolului, al gazului natural si al electricitatii". In aceeasi masura vizeaza sa faciliteze "schimbul de experienta in sectorul energetic" si "sa dezvolte mecanisme transparente pentru schimburi energetice in regiune", relateaza AFP, citat de Rador.

3. Poti afla la ce boli esti predispus doar cu un strop de sange. Cu o tehnologie moderna care este deja folosita de madicii rusi un pacient poate afla daca peste trei ani va face diabet sau daca exista riscul sa fie diagnosticat cu cancer peste 5 ani. Un specialist are nevoie de o singura picatura de sange pentru a face aceste analize, iar rezultatele sunt obtinute in doar 3 minute, sustine Pravda.

4. Organizatorii prezentarilor turistice din Bulgaria si Romania vor colabora. In cateva zile, organizatorul Targului de Turism "TurExpo" va semna un contract de colaborare cu cel mai mare centru expozitional din Bucuresti - Romexpo -, a anuntat seful companiei Stoian Marinov. El a explicat ca acest acord prevede ca cele doua organizatii sa isi asigure reciproc participanti la prezentarile pe care le organizeaza, informeaza Dnevnik, citat de Rador.

5. Rusia ameninta ca va reduce aprovizionarea cu gaz a Ucrainei. Compania rusesca Gazprom a anuntat joi ca va reduce cu un sfert aprovizionarea cu gaz a Ucrainei in urmatoarele zile daca aceasta din urma nu isi va plati datoriile, scrie Financial Times. Purtatorul de cuvant al Gazprom a anuntat ca datoriile Ucrainei se ridica la un total de 1,5 miliarde de dolari.

6. Arhiepiscopul de Canterbury sustine ca oficializarea legii islamice este inevitabila in Marea Britanie. Rowan Williams, arhiepiscop de Canterbury a fost criticat dupa ce a declarat ca adoptarea unor anumite aspecte din legea Sharia este inevitabila. Acesta considera ca oficializarea legii islamice va conduce la o coeziune sociala mai ridicata, scrie The Guardian.