Viorel Mocanu, avocatul României la CEDO, nu a informat MAE că va schimba „linia de apărare” în dosarul lui Liviu Dragnea, afirmă surse diplomatice citate de "Adevărul". Fostul agent guvernamental al României la CEDO pledase în favoarea sistemului judiciar care l-a condamnat pe Dragnea, în timp ce Mocanu a pledat pentru liderul PSD, în defavoarea României. Argumentele invocate de Mocanu au fost elaborate chiar de avocaţii lui Dragnea, susţin surse politice citate de "Adevărul".

Foto:

HotNews.ro a arătat că Liviu Dragnea ar putea scăpa, printr-o posibilă soluție favorabilă la CEDO, de condamnarea la 2 ani de închisoare cu suspendare din Dosarul Fraude la referendum, după ce premierul Viorica Dăncilă a demis agentul guvernamental care pledase împotriva șefului PSD și a numit un nou agent, care a răsturnat practic argumentele de până atunci ale României. Avocatul lui Dragnea, irlandezul Bernard O'Connor, a folosit deja argumentele noului agent al României, Viorel Mocanu, drept o acceptare în fața CEDO a culpei statului român față de Dragnea, pe motiv că nu ar fi avut șansa la un proces corect. HotNews.ro a consultat la Strasbourg documentele depuse în acest dosar. Citește aici mai multe detalii

Însă, surse dipomatice au declarat pentru "Adevărul" că Viorel Mocanu a ignorat Ministerul de Externe, în subordinea căruia funcţonează, când a formulat noua apărare.

„Agentul la CEDO formulează o linie de apărare în fiecare dosar, linie avizată printr-un Memorandum de MAE. Catrinel Brumar (fostul agent guvernamental - n.r.) primise aviz, însă noua pledoarie a lui Viorel Mocanu e diametral opusă, după cum arată documentele. Mocanu avea nevoie de un nou aviz, însă «a sărit» procedura. Iar diplomaţii noştri nu îndrăznesc să se revolte, pentru că Mocanu are o susţinere politică foarte mare. Ştie tot ministerul că a fost trimis special de Dragnea”, au susţinut surse guvernamentale pentru "Adevărul".

De asemenea, mai scrie publicația citată, mai mulţi funcţionari din MAE au confirmat că prin Direcţiile de specialitate ale ministerului nu a trecut niciun Memorandum pentru schimbarea liniei de apărare a României în procesul intentat de liderul PSD.

De altfel, pledoaria lui Viorel Mocanu marchează o bornă ruşinoasă: e pentru prima dată când un agent guvernamental al României la CEDO se întoarce împotriva României. În plus, avocatul angajat de Liviu Dragnea, irlandezul Bernard O'Connor, a folosit în apărarea liderului PSD chiar argumentele susţinute de avocatul României la CEDO.

Mai mult, potrivit unor surse politice citate de "Adevărul", Viorel Mocanu a primit pledoaria în plic, chiar de la avocatul lui Liviu Dragnea, plic care a trecut şi pe la „centrul de reflecţie din PSD”, aşa cum a numit Tudorel Toader echipa de jurişti a partidului, în care Florin Iordache are un rol central.

„Cert e că pledoaria nu-i aparţine lui Mocanu. E suficient să vă uitaţi la limbajul extrem de subtil din punct de vedere juridic folosit în limba engleză. Or, Viorel Mocanu vorbeşte engleză cât să nu se piardă pe stradă”, susţin sursele citate de "Adevărul". CV-ul avocatului României la CEDO confirmă faptul că engleza lui Viorel Mocanu este de „nivel mediu”.