Românii au respins în mod copleșitor măsurile social-democraților, considerate ca făcând dificilă combaterea corupției, la referendumul de duminică, PSD primind o dublă lovitură în condițiile în care au pierdut și sprijinul în alegerile europene, relatează Reuters.

AlegeriFoto: AGERPRES

Acest vot a fost primul maretest de popularitate pentru PSD a cărui revizuire a sistemului judiciar și modificările legislației anti-corupție au atras critici puternice dinpartea Uniunii Europene și a Statelor Unite.

Referendumul, convocat de președintele Klaus Iohannis, care s-a contrat adesea cu PSD în privința politicilor juridice și economice, a cerut alegătorilor să decidă dacă guvernului ar trebui să-i fie interzis să modifice legislația în domeniul juridic prin decrete de urgență - cum o poate face acum - șidacă doresc o interdicție națională privind orice amnistie și grațiere pentru infracțiunile legate de corupție.

"Referendumul a reușit. Vamulțumescromâni. Acesta este un vot clar pentru o politicăcorectă, pentru adevăratajustiție. Niciun politician nu poate ignora votul clar pentru o justițieindependentă", a spus Iohannis.

Cele două scrutine au mobilizat alegătorii sătui de corupțiadin România, o națiune de 20 de milioane de persoane care a aderat la NATO în 2004 și UE în 2007. Muzicieni și actori populari au cerut populației să voteze, librării și cafenele oferind reduceri pentru alegători.

Pro-europenii de centru-dreaptasuntîn frunte în alegerile europene de duminică în România, dând o lovitură serioasă guvernului de stânga criticat de Bruxelles pentru reformele din justiție, potrivit unui sondaj realizat la ieșirea din secțiile de votare, relateazăși AFP.

"Conservatorii" (conform AFP) de la Partidul Național Liberal și centriștii alianței USR-PLUS au obținut împreună aproape 50% din voturi, în fața Partidului Social Democrat (PSD), care a obținut 25,8% din voturi, potrivit unui sondaj realizat de Institutul CURS-Avangarde.

"Nu ne bucură acest vot", a spus Liviu Dragnea, liderul PSD și omul forteal majorității de guvernământ.

Această figură controversată dinpolitica românească a creat, de asemenea, o surpriză, anunțând că nu vacandida împotriva șefului statului, Klaus Iohannis, de dreapta, la alegerile prezidențiale programate la sfârșitul anului 2019, contrar a ceea ce lăsasăseînțeleagă de câteva luni.

În alegerile europene din 2014, PSD a câștigat 37,6% din voturi și a câștigat jumătate din cele 32 de locuri. De la întoarcerea la putere în 2016, social-democrații nu au încetat să-și flexeze retorica suveranistă și eurosceptică.

"Guvernul format de PSD trebuie să plece", a declarat președintele Klaus Iohannis duminică seara, de la sediul PNL, salutând votul românilor "în favoarea unei Românii europene".

PSD a înregistrat o a douaînfrângere duminică: referendumul convocat de Iohannis în sprijinul luptei împotriva corupției și împotriva reformelor judiciare ale stângii a atins cvorumul necesar validării. Analiștii prezic din nou o înfrângere a majorității.

Social-democrații și micii lor aliați ALDE au cerut, maimultsau mai puțindeschis, boicotarea acestei consultări, sperând la un eșec care ar slăbi șansele lui Iohannis de a-și asigura un al doilea mandat de președinte.

Mai mulți alegători decât se aștepta s-au prezentat la un referendum convocat de președintele României în încercarea de a opri reformele controversate asupra justiției ale guvernului de stânga, au arătat cifrele oficiale, conform postului irlandez de radio RTE.

Cel puțin 30% dintre alegători trebuie să se prezinte pentru ca plebiscitul să fie considerat valid iar acest prag a fost trecut laora locală 17:15.

Dl Iohannis, de centru-dreapta, a acuzat guvernul că încearcă să folosească unele tactici pentru a slăbi lupta împotriva corupției într-unul dintrestatele cele mai corupte din UE.

În timp ce referendumul nu are o forță juridică automată, dacă așa cum se așteaptă alegătorii se vor alătura lui Klaus Iohannis împotriva guvernului, acestavafi un impuls pentru el în alegerile prezidențiale din cursul acestui an, în care va candida pentru un nou mandat.

De asemenea, românii din străinătate au fost prezenți la referendum în număr mare, cu cozi lungi de alegători raportate la misiunile diplomatice românești din Paris, Londra, Munchen și Milano, unii dintre ei afișând sloganuri vehement anti-PSD pe social media.

În România, PSD, partidul de guvernământ - aparent un partid social-democrat, dar totmai populist - pare să fi fost înfrântla vot, câștigând doar 25,8%, potrivit unui exit-poll. Partidul Național Liberal este, de asemenea, la 25,8%, în timp ce USR Plus, o nouă coaliție de liberali, a ajuns la 23,9%, ceea ce va fi văzută ca o performanță impresionantă dacă rezultatele vor confirma exit-poll-ul. Votul diasporei pro-liberale, care nu este inclus în exit-poll, ar putea să schimbe lucrurile și mai mult. Prezența a fost una record, aproape de 50%, anunțăThe Guardian.