Vest-europenii si americanii sunt mult mai pesimisti fata de directia in care se indreapta tarile lor decat esteuropenii, arata un sondaj realizat de Harris Ineractive pentru „International Herald Tribune“ si France 24.

Subiectii sondajului din Marea Britanie, Germania, Franta, Italia, Spania si SUA s-au declarat nemultumiti in foarte multe privinte, in special in ceea ce priveste economia tarilor lor. Cea mai profunda nemultumire a vesticilor este cea fata de sistemul de guvernare. Peste Ocean, 52% dintre americani spun ca tara merge prost, doar 19% fiind multumiti de evolutia ei.

„Sondajul arata o criza de incredere generala in Europa si SUA. Acest sentiment este probabil amplificat de emergenta unor economii puternice, precum cele ale Indiei si Chinei“, a declarat Patrick van Bloeme, seful filialei din Franta a Harris Ineractive. Pesimismul generalizat din Europa Occidentala si SUA nu se regaseste in tarile est-europene, subliniaza „Herald Tribune“, citand in acest sens declaratiile presedintelui roman Traian Basescu.

„Romanii se dovedesc a fi mult mai optimisti decat francezii sau italienii“, a declarat Basescu intr-un interviu difuzat ieri de canalul francez de televiziune France 24. Seful statului roman recomanda politicienilor sa evite obiceiul de a face din UE „un tap ispasitor pentru problemele nationale“.

EvZ