Organizatia Mondiala a Sanatatii arata cu degetul spre eforturile globale incete de a evita zeci de milioane de boli prin reducerea fumatului. Romania si-a pregatit insa unele arme pentru a ataca viciul.

Tigarile au omorit 100 de milioane de oameni in secolul XX. Acum, 5,4 milioane de paminteni mor an de an, unul la fiecare sase secunde, din cauza cancerului pulmonar, a afectiunilor cardiace si a altor boli legate direct de consumul de tutun. Intr-o conferinta de presa gazduita joi in centrul cartierului Manhattan, primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, a carui fundatie caritabila, Bloomberg Philanthropies, a contribuit cu doua milioane de dolari la ultimul studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) legat de fumat, s-a alaturat participantilor pentru a prezenta ingrijoratoarele statistici.

Numarul anual de morti iscate de acest viciu ar putea depasi 8 milioane pina in 2030, 80% dintre aceste decese urmind sa fie inregistrate in tarile in curs de dezvoltare, informeaza revista americana “Time”. Daca nu se iau masuri urgente, OMS estimeaza ca tutunul va curma un miliard de vieti pina la sfirsitul secolului. Romania, unde datele statistice indica peste 30.000 de decese anuale de pe urma fumatului, va limita de la anul spatiile destinate pufaitului in baruri si restaurante, precum si publicitatea dinspre companiile producatoare, iar de la 1 iulie 2008 va introduce pictograme socante pe pachetele de tigari.

Executivul roman a pregatit o serie de schimbari pentru intarcarea fumatului. Guvernantii au decis luna trecuta, pe 30 ianuarie, dupa adoptarea ordonantei de modificare a Legii 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului de tutun, ca fumatul sa fie permis in spatiile publice inchise incepind cu 1 ianuarie 2009 doar in camere dedicate acestui scop, ventilate, potrivit NewsIn. De anul viitor, in restaurante si baruri, spatiile destinate fanilor tigarilor nu vor avea voie sa se intinda pe mai mult de 50% din suprafata spatiului alocat clientilor. Schimbarile vor ajunge la public prin panouri de afisare, dupa cum a precizat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, iar nerespectarea lor va scoate din buzunare amenzi intre 2.500 si 5.000 de lei.

Tot de la 1 ianuarie 2009, comerciantii cu produse din tutun vor fi alungati din interiorul si din jurul spitalelor si unitatilor de invatamint, cu exceptia celor de invatamint superior. In plus, mai arata NewsIn, Executivul a modificat si Legea nr. 457/2004 pentru a elimina prevederile care permit, direct sau indirect, promovarea consumului de tutun in rindul copiilor, adolescentilor si tinerilor. In cazul televiziunilor, lucrurile sint deja clare, articolul 30 din Legea audiovizualului interzicind orice forma de publicitate la tigari sau la alte produse din tutun. Luna trecuta, Guvernul a pus pe lista interdictiilor si distribuirea gratuita de tigari minorilor sau sponsorizarea pentru evenimente ori activitati destinate tutunului. La fel si publicitatea in presa scrisa, in salile de spectacol sau cinematografe, in jocuri pe calculator, pe suprafetele interioare si exterioare ale mijloacelor de transport in comun, precum si folosirea marcilor produselor din tutun pe alte produse, in afara de scrumiere, brichete, chibrituri. Toate aceste prohibitii vor intra in vigoare de la inceputul anului viitor.

In cadrul conferintei de joi, OMS s-a mai plins ca guvernele din intreaga lume string in fiecare an de 500 de ori mai multi bani din taxele pe tutun decit cheltuiesc pe eforturile de a reduce consumul lui. Apoi a subliniat ca cresterea semnificativa a acestor taxe va asigura finantarea necesara pentru indeplinirea obiectivelor antifumat, preturile ridicate la tigari dovedindu-se foarte eficiente in subtierea rindurilor fumatorilor. Ce a mai gasit ingrijorator organizatia mondiala este si faptul ca “epidemia” de fumat s-a mutat in tarile in curs de dezvoltare din cauza unei strategii globale puse la cale de industria tutunului pentru a prinde in plasa tinerii si adultii din aceste tari. Targetarea femeilor tinere in special a fost subliniata drept una dintre cele mai sumbre consecinte posibile ale cresterii “epidemiei”. Analiza a descoperit faptul ca aproape doua treimi din fumatoarele de sex feminin traiesc in zece tari, China si India fiind pe primul loc.

Cotidianul