Orașul în care apa se primește doar pe cartelă, prin tragere la sorți. Criza de apă potabilă din Chennai a dus la închiderea mai multor şcoli, hoteluri sau magazine. Iar spitalele au amânat operaţiile care nu sunt urgente. Oamenii au cartele pentru apă şi se trage la sorţi ordinea umplerii bidoanelor. Cei care reuşesc să ia la început au apă curată, iar cei cărora le vine rândul mai târziu au parte şi de mult mâl. Nu e suficient, dar sunt mulţumiţi şi aşa. „Pe fiecare cartelă este un cupon. Putem să luăm două găleţi pe zi. Asta chiar ne ajută să depăşim mai uşor problema lipsei apei”, spune un localnic, potrivit Digi24.

subiecteFoto: Colaj foto

Falimentul afacerilor pe bani publici. După ani de zile în care constructorii se băteau pe lucrările publice, acceptând să lucreze şi la jumătate de preţ, în ultimele luni, firmele nu se mai prezintă la licitaţii. În Constanţa, în ultimele luni, au fost anulate două licitaţii care vizau lucrările de restaurare la două monumente istorice de categoria A, proiecte cofinanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în valoare de 16 milioane lei. În Alba, administraţia locală din comuna Lupşa a fost obligată să reia în două rânduri o licitaţie în valoare de 6,4 milioane de lei pentru realizarea sistemului de canalizare şi a unei staţii de epurare cel mai mare proiect finanţat prin PNDL în judeţul Alba, scrie Adevarul.

Criza citostaticelor. De ce dispar medicamentele. În toată ţara lipsesc medicamente esenţiale în tratarea copiilor cu cancer. Reprezentanţi ai unor centre de oncopediatrie din toată ţara cer rezolvarea acestei boli cronice a sistemului. La Timişoara, medicii vorbesc deschis despre lipsurile care le pun în pericol micii pacienţi. ”Sunt o grămadă de medicamente care nu există şi pe care le procurăm numai din sponsorizări. Şi nu lipsesc de acum. Lipsesc constant. Şi apar câteva flacoane care se împart unde se împart, şi iar n-avem, şi tot aşa”, spune medicul Smaranda Arghirescu, şefa secţiei de oncohematologie de la Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara, pentru Libertatea.

Adolescenta din Slobozia care a învăţat singură şase limbi străine şi a scris 24 de cărţi până la 18 ani: „Am avut o singură dorinţă în liceu: să trec neobservată“. Luminiţa Constantin este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ din Slobozia, dar realizările ei sunt unele la care până şi adulţi în toată firea doar visează: a învăţat singură japoneză şi coreeană, printre altele, şi este o scriitoare publicată. De altfel, Luminiţa Constantin este o elevă-model. Studiază intens încă de la vârsta de 8 ani, când a scris prima poezie, iar apoi instruirea a venit firesc din dorinţa de a se perfecţiona. Este elevă în clasa a-XII-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“, din Slobozia, la profil Uman, specializarea Filologie. Recunoaşte că la şcoală nu excelează la nicio materie, dar îşi dedică mare parte din timp lecturii şi documentării pentru ceea ce scrie, potrivit Adevarul.

Nu mai sunt bani pentru salariile din Cercetare: Academia le cere institutelor reducerea cheltuielilor cu personalul. Academia Română le-a trimis instituțiilor de cercetare din subordinea sa – 51 de institute și 18 centre de cercetare – o adresă prin care le înștiințează că nu există fonduri suficiente pentru plata salariilor în următoarele luni. Conducerea Academiei le recomandă, în această situație, măsuri pentru încadrarea în bugetele existente, inclusiv tăierea salariilor și pensionarea forțată. Cererea de reducere a cheltuielilor, acuză Asociația Ad Astra (a cercetătorilor români din țară și străinătate) este însă ”ilegală, neavenită și contraproductivă”, potrivit Curs de guvernare.

Studiu inedit. 17.000 de portofele, „pierdute” în 40 de ţări pentru a testa onestitatea oamenilor. O echipă internaţională de specialişti în ştiinţe comportamentale a ''pierdut'' 17.303 portofele cu diferite sume de bani, în spaţii publice din 40 de ţări, pentru a evalua onestitatea a mii de locuitori din 355 de oraşe, relatează vineri AFP şi Xinhua. Rezultatul cercetării, publicată joi în jurnalul ştiinţific Science, relevă diferenţe flagrante între state, Elveţia şi ţările scandinave reieşind că sunt cele mai oneste, iar China, Maroc, Peru şi Kazahstan încheind clasamentul. Un fenomen remarcabil de similar a fost observat, însă, în aproape toate statele: cu cât suma din portofel era mai mare, cu atât oamenii erau mai motivaţi să contacteze proprietarul obiectului, citează Digi24.

Lista cărților suplimentare care îi nemulțumește pe părinți: “E musai ca toți autorii recomandați pentru vacanță să fie decedați?” Odată cu vacanța mare, numeroși părinți au început să caute recomandări de cărți pentru copiii aflați mai ales în clasele primare. O listă cu sugestii de lectură întocmită pentru elevi de clasa a III-a și distribuită pe Facebook a generat o adevărată dezbatere online. “E musai ca toți autorii români recomandați pentru vacanță să fie decedați și îngropați?”, întreabă Alex Donovici, autorul seriei de cărți “Țup”, potrivit Edupedu.