Cât de divizat e PSD după Congres. Cum se împart taberele. Paradoxal, Viorica Dăncilă a obţinut o victorie categorică la Congres, însă autoritatea sa în partid păleşte în comparaţie cu cea a foştilor lideri PSD: Dragnea, Ponta, Geoană, Năstase. Viorica Dăncilă nu a avut cu adevărat un rival pentru şefia PSD, în condiţiile în care cele mai puternice organizaţii din ţară – Dolj, Olt, Teleorman şi Vaslui - nu s-au implicat în alegeri. Lideri ca Lia Olguţa Vasilescu, Paul Stănescu sau Dumitru Buzatu, rivalii Vioricăi Dăncilă, au preferat să stea o tură pe tuşă, scrie Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

10.000 de elevi care au luat cel puțin nota 5 la Evaluarea Națională din 2015 n-au ajuns să dea BAC-ul. Cum explică fenomenul un expert din educație. Luni s-a desfășurat prima probă scrisă, la limba română, din cadrul examenului de bacalaureat. Peste 136.000 de absolvenți de clasa a XII-a sunt înscriși la acest examen, dintre care aproximativ 116.000 sunt din generația curentă. „Ultimii doi ani de liceu nu sunt obligatorii, așa că unii nu mai vin la liceu pentru că n-au motivație sau, mai grav, pentru că n-au resurse în familie pentru internat sau navetă”, a explicat Daniela Vișoianu, președintele Coaliției pentru Educație, potrivit Libertatea.

Cu paşi uşori peste câmpul minat. Trump are o uşurinţă în astfel de lucruri. Îi uimeşte pe toţi şi aduce pur şi simplu mişcare într-un conflict de decenii. Cu aceeaşi nonşalanţă anunţase deja la preluarea mandatului că este dispus la un dialog cu Kim. De ce nu? Evident că la prima întrevedere la vârf de la Singapore a exagerat cu calificativele pozitive de genul "buddy", "amic". "Prietenul Kim" rămâne, să nu uităm, un despot imprevizibil, dar ceea ce contează e că s-a deschis un dialog, scrie Deutsche Welle.

Rudele bogate salvează politicienii „săraci”. De la mătuşa Tamara, la mamele lui Oprişan sau Cherecheş. Cel mai recent caz semnalat de Agenţia Naţională de Integritate, care susţine că primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş nu poate justifica peste 2,7 milioane de lei completează tabloul baronilor care îşi justifică averile prin împrumuturi sau bunuri primite de la rude. Cătălin Cherecheş spune că mama sa i-a donat 1,5 milioane de euro, bani care ar fi provenit din vânzarea unui imobil. În urmă cu doar câteva luni, un alt lider politic important, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan se folosea tot de mamă pentru a-şi justifica averea, notează Digi24.

Răspunsul unei eleve, întrebată ce i-a picat la BAC: “Blaga și mai e cineva”. Din 215.000 de copii, care au intrat în clasa întâi, acum 12 ani, 100.000 n-au mai ajuns la examenul maturităţii. Au rămas corijenţi sau repetenţi, au abandonat studiile, ori au mers la o postliceală, pentru care n-aveau nevoie de diplomă. Mulţi absolvenţi au fost prinşi cu fiţuici ascunse în mâneci, şi telefoane mobile, în buzunar. Reporter: Ce ţi-a picat acolo? Elevă: Să scriem de Lucian Blaga şi... mai e cineva, dar, sincer... Reporter: Ce ai scris? Elev: Cam 200 de cuvinte, Bacovia, relatează Stirile ProTv.

Imagini spectaculoase din „aeroportul-minune” al chinezilor: va fi cel mai mare din lume și va fi inaugurat la Beijing, în septembrie. Beijing Daxing International Airport este situat la 46 de km de centrul orașului Beijing și va deservi și orașele Tianjin și Hebei. Acesta va avea o suprafață de 2.680 de hectare, fiind proiectat de Zaha Hadid Architects. Noi autostrăzi și căi ferate vor face legătura cu aeroportul. Investiția totală este estimată la 12,5 miliarde de dolari, iar lucrările la giganticul proiect cu 7 terminale au început în 2014, scrie Republica.

Am vorbit cu artiștii care au ieșit în stradă după ce PSD a tăiat bani de la cultură. Anghel Damian, actor: „Sunt teatre care nu mi-au plătit de patru luni colaborările. Am peste 40 de spectacole neplătite. La începutul anului era chestia cu bugetul neaprobat și ne promiteau că o să intre banii la colaboratori începând din martie-aprilie. Apoi, am aflat cu stupoare că banii bugetați pe hârtie nu există în conturi. Mai urât este că unele teatre care au reușit să strângă mai mulți bani din bilete, s-au trezit că primesc mai puțini bani de la autoritățile publice. Se încurajează mediocritatea și lipsa de performanță”, potrivit Vice.

Cercetătorii din Cluj fac prima hartă a radonului din apă și sol din România la singurul laborator de gen din țară. Care sunt concluziile. „Studiul prezintă un atlas la zi al concentrațiilor de radon măsurate în sol și în diverse surse de apă din partea centrală și de vest a României. Radonul din harta solului include date din 2.564 de măsurători efectuate pe teren, în plus fiind analizate și 2.452 de probe de apă potabilă. Cartarea radonului poate fi un instrument util pentru implementarea politicilor radonului la nivel național și local, definind domenii prioritare pentru studiere detaliată și pentru stabilirea deciziilor privind utilizarea terenurilor”, explică universitatea clujeană pentru Actual de Cluj.