Prim-ministrul belgian, Charles Michel, a fost ales marţi seara de către omologii săi europeni să prezideze cenaclul Consiliului European. Presa belgiană a subliniat efectul de surpriză al nominalizării lui Charles Michel. Cât despre presa europeană, surpriza a produs-o mai ales Uursula von der Leyer, care a fost aleasă preşedinta Comisiei Europene. Tinereţea lui Charles Michel (43 de ani) şi parcursul lui politic sunt scoase în evidenţă în presa internaţională, potrivit Le Soir, citat de Rador.

Charles MichelFoto: Agerpres/AP

"Libération" îşi consacră prima pagină Urusulei von der Leyer, "surpriza şefei". Cât despre Charles Michel, ziarul francez face acest portret: "Este figura liberală a acestui val de nominalizări. Charles Michel, 43 de ani, îşi va părăsi postul de prim-ministru belgian pentru a prelua conducerea Consiliului European. Demisionar din decembrie 2018, în urma dizolvării guvernului său de coaliţie, el nu mai făcea decât să gireze afacerile curente. În familia Michel, politica este o tradiţie. Tatăl lui Charles, Louis Michel, era deja lider al liberalilor francofoni şi ministru al afacerilor externe în anii 1990, înainte de a deveni comisar european, apoi de a fi ales în Parlamentul de la Strasbourg, unde este în continuare. Fiul, Michel, este un model de precocitate: el intră în guvernul valon la 25 de ani, apoi în guvernul federal la 32 de ani, înainte de a-i prelua conducerea în 2014. El spera atunci că programul lui de liberalizare economică va permite să se aplaneze disputa lingvistică ce subminează Belgia. În fruntea Consiliului European, el va trebui de acum înainte să arbitreze dezacordurile dintre cei 28 de şefi de stat şi de guvern din UE".

Charles Michel, un obişnuit al coaliţiilor imposibile

"Le Figaro" îi face un portret elogios lui Charles Michel. "La abia 44 de ani, exact cu doi ani mai mult decât Emmanuel Macron, născut pe 21 decembrie ca şi el şi cu care are relaţii foarte cordiale, el reprezintă tânăra generaţie. Dar trebuie recunoscut că Charles Michel, prim-ministru interimar al Belgiei, are atuuri incontestabile să-i urmeze polonezului Donald Tusk şi să-şi asume postul delicat de preşedinte al Consiliului European, la care a fost propus după o minuţioasă negociere care s-a făcut între şefii de stat pentru a ieşi din impas. Primul său atu este experienţa politică deja substanţială a situațiilor de criză şi de coaliţii de negestionat, a căror obişnuită este Belgia", explică "Le Figaro" care a făcut apel la Francis de Woestyne, editorialist şef al ziarului "La Libre Belgique" să-i facă portretul.

"Le Monde" îşi consacră numărul nominalizărilor Ursulei von der Leyen şi Christinei Lagarde, desemnate în cele mai înalte posturi ale Uniunii Europene şi se mulţumeşte cu o frază pentru a descrie nominalizarea lui Charles Michel. "Liberalul Charles Michel, prim-ministru belgian suspendat, este, în ce-l priveşte, ales la preşedinţia Consiliului în locul lui Donald Tusk, al cărui mandat se încheie la sfârşitul lui noiembrie".

"La Repubblica", cotidian italian, face portretele celor patru persoane nominalizate în posturi de înalţi lideri ai Uniunii Europene. În ce-l priveşte pe Charles Michel, se poate citi: "Charles Michel este prim-ministru belgian din 2014, în fruntea unui guvern demisionar de şase luni. După Herman Van Rompuy, el este al doilea preşedinte belgian al Consiliului European în abia trei mandate de la crearea preşedinţiei permanente. Ministru la 25 de ani, prim-minisru la 38 de ani, acest francofon liberal, astăzi în vârstă de 43 de ani, este fiul fostului comisar european Louis Michel.

Scăpat de sarcina plictisitoare de a forma un guvern

"El Pais" se mulţumeşte să spună că liberalii pleacă cu o recompensă importantă. "Liberalul belgian Charles Michel, actualmente prim-ministru interimar al ţării sale, va fi următorul preşedinte al Consiliului European. Şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, care a negociat în numele liberalilor, obţine preşedinţia BCE pentru o compatrioată, deşi Lagarde e mai legată politic de populari - ea a fost ministru al economiei în timpul preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy".

Cotidianul german "Welt" explică că "Charles Michel, liberalul belgian, care îl înlocuieşte pe Donald Trusk în fruntea Consiliului, are motive să se bucure. La numai 43 de ani, fiul fostului ministru al afacerilor externe şi comisar european Louis Michel este considerat un mare talent politic. Dar după ce coaliţia sa de guvernare s-a prăbuşit în urma unei dezbateri pe pactul privind migraţia. A scăpat acum de sarcina plictisitoare de a forma un nou guvern".