PSD învie măsuri de criză de pe vremea lui Boc. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, recent, că în buget există o „gaură“ de 7 miliarde de lei, bani pe care Guvernul trebuie să îi găsească pentru a acoperi deficitul. Interesant este faptul că PSD „împrumută“ acum câteva din ideile pe care le-a avut şi Guvernul Boc, măsuri de criză, deşi guvernanţii insistă că România nu este în prezent în criză. Una dintre măsurile pe care ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, le analizează este ca pensionarii care lucrează la stat să nu mai poată cumula pensia cu salariul pe care încă îl încasează pentru că nu s-au retras din activitate. „Dacă te-ai pensionat din sistemul de stat, mai lucrezi la stat? Eu spun că nu. Mergi în privat!“, afirma recent Teodorovici, potrivit Adevărul.

ActualitateFoto: Colaj foto

DW: Se îndreaptă Germania spre recesiune? Luni, știrile economice s-au concentrat asupra unui singur subiect: vestea că Deutsche Bank taie 18.000 de locuri de muncă pe fondul unei restructurări radicale. Totuși, au existat și alte știri importante vizând mediul de afaceri din Germania. De pildă, producția industrială a crescut cu 0,3% în luna mai. Deși mai scăzută decât anticipaseră mulți economiști și pornind de la o bază scăzută (un declin de 2% în aprilie), cifra aceasta a oferit totuși o rază de speranță într-o perioadă din ce în ce mai agitată pentru economia germană. Însă, vineri, un indicator cheie pentru sectorul de producție, vital din punct de vedere economic pentru Germania, a continuat să scadă serios. Comenzile de producție au scăzut cu 2,2% față de luna trecută și cu 8,6% față de aceeași lună a anului 2018, scrie Deutsche Welle.

Presa în limba maghiară din Transilvania este preluată de FIDESZ. În ultimii ani, Guvernul Ungariei a devenit unul din cei mai mari jucători pe piața media din Transilvania, prin intermediul unui ONG care a cumpărat sau finanțează un număr însemnat de publicații locale din Secuime. Analiștii fenomenului avertizează că este vorba despre o preluare în bloc a mijloacelor de informare în limba maghiară destinate maghiarilor din afara granițelor Ungariei. Criteriile de alocare a fondurilor sunt netransparente și tributare politicii partidului aflat la guvernare în Ungaria, FIDESZ, spun observatorii independenți ai fenomenului din țara vecină, scrie pressone.ro.

Bugetarilor li se vor tăia salariile. Când şi de ce. Românii angajaţi la stat cu rezultate mediocre la locul de muncă riscă să primească un salariu mai mic timp de un an de zile, conform prevederii din Codul administrativ al României. În schimb, angajaţii performanţi vor primi prime. În prezent, singurele variante de evaluare a funcţionarilor publici sunt promovarea sau eliberarea din funcţie. Potrivit noului Cod administrativ al României, publicat recent în Monitorul oficial, dacă funcţionarii publici vor obţine rezultate mediocre la evaluările anuale vor avea salarii micşorate timp de un an. Pe de altă parte, cei care vor obţine rezultate bune vor beneficia de prime, informează avocatnet.ro.

Motivul bizar din cauza căruia C.P. Tăriceanu „se teme” de accederea lui Kovesi în funcția de procuror european. „Mi-e teamă că rolul principal al dnei Kovesi ar fi să ne blocheze, sub pretextul interminabilelor anchete la care se pricepe atât de bine, accesul la fondurile europene. Cu alte cuvinte, UE ne-ar da cu o mână și ne-ar bloca cu două”, a scris pe Facebook Călin Popescu Tăriceanu. Președintele ALDE spune că „firme autohtone au fost lichidate prin suspectarea și anchetarea la nesfârșit a patronilor ori a managerilor”, potrivit Republica.ro.

Generația 2007-2019. Trei din cinci copii care au intrat în clasa I în 2007 nu au luat Bacalaureatul în 2019. Ei sunt elevii cu 17 miniștri în 12 ani de școală. Au intrat în școală 230.000, au ajuns în clasa a XII-a cu circa 100.000 mai puțini, iar examenul de Bac nu a fost promovat de 3 din 5 copii aflați în această clasă inițial, potrivit calculelor Edupedu.ro, bazate pe cifrele comunicate oficial de mai multe instituții. Generația care a început școala în 2007 și care anul acesta a dat Bacalaureatul a fost cea care, în 2015, a dat testul PISA care a descoperit că gradul de analfabetism funcțional în rândul copiilor de 15 ani este de 40%, scrie edupedu.ro.

Fotbal, politică și egalitate de gen în Statele Unite. În America, echipa de fotbal feminin aduce mai multi bani federatiei decit cea masculina. In acelasi timp, jucatorii din echipa masculina americana primesc mai mult cind pierd un meci pentru Campionatul Mondial, decit echipa feminina, cind cistiga. Nike sustine ca tricoul echipei nationale feminine este numarul 1 la vinzari in tara, peste cel al echipei masculine. Suna normal in aceste conditii ca pe stadionul din Franta, unde fetele au cistigat finala, suporterii au scandat „Salariu egal”, potrivit site-ului Radio Europa Liberă.