Sistemul de sănătate este în colaps. Asta pentru că, din nou, platforma informatică a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) care gestionează serviciile din sănătate refuză să mai funcţioneze. Potrivit CNAS, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă/se eliberează în regim off-line „până la remedierea indisponibilităţii PIAS". Numai că platforma este blocată de săptămâni întregi şi mulţi medici de familie refuză să consulte pacienţi şi să elibereze reţete, potrivit Adevarul.

ActualitateFoto: Colaj foto

Un sistem bolnav a dus la moartea în bătaie a unui copil de 9 ani în Cluj de propria mamă. Detaliile incredibile din monitorizarea copiilor după ce au ajuns în grija mamei: pe hârtie în familie totul era perfect. Totul era minunat în casa clujencei cu trei copii ce și-a omorât unul în bătaie – în ochii autorităților care i-a încredințat; aceasta era vizitată regulat, o dată pe lună, iar asistentul social Raluca Rusu a notat în procesul său verbal ce a constatat sau ce i s-a spus, și a avut doar vorbe de laudă. În mod evident însă realitatea era alta, dar aceasta nu transpărea deloc din constatările asistentului social – ba dimpotrivă. Rapoartele de monitorizare post-reintegrare, realizate în fiecare lună din august 2016 până în aprilie 2017 de Raluca Rusu, arată că în casă relațiile dintre mamă și copii erau foarte bune – oricum, nimic care ar fi trădat violența, potrivit Actual de Cluj.

Cine sunt prezumtivii violatori din Mülheim? Prezumtivul viol din oraşul german Mülheim ridică o serie de chestiuni de ordin juridic şi socio-cultural. Este vorba de vârsta răspunderii penale şi de relaţiile familiale în care se regăsesc mulţi copii de imigranţi. Trei adolescenţi în vârstă de 14 ani şi doi în vârstă de 12 ani, toţi "cetăţeni bulgari, vorbitori de limba turcă", sunt bănuiţi că au violat vineri seară (5 iulie) o tânără femeie într-o pădurice din Mülheim an de Ruhr. Unul din oamenii care dispun de o vastă experienţă cu imigranţii bulgari în landul federal Renania de Nord-Westfalia (NRW), este Werner Jostmeier, consul onorific al Republicii Bulgaria la Münster. El consideră inacceptabil faptul că Oficiul pentru protecţia copilului nu poate interveni. "Dacă Oficiul pentru protecţia copilului ar putea lua măsuri coercitive, eu le-aş recomanda. Noi nu-i putem retrimite pe aceşti oameni în ţara lor fiindcă se bucură de dreptul de liberă circulaţie în statele UE. Dar în această situaţie, ei trebuie să respecte regulile de joc existente aici. Iar dacă ajung în conflict cu Oficiul pentru protecţia copilului sau cu legile penale, atunci autorităţile germane trebuie să aibă competenţa de a interveni.", potrivit Deutsche Welle.

Cronica SF a unei bubuituri care a cutremurat Iașul. O bubuitură a cutremurat orașul. Cu ochii la cer și apoi în telefon pe rețelele de socializare. Ai auzit? La tine s-a auzit? Ce a fost? Răspunsurile curg pe Facebook. Și aici intră în scenă Eroul: Silviu Gurlui este conferențiar la Facultatea de Fizică a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. E și membru USR. E un fel de Don Quijote în sensul bun. Luptă pentru mediu, împotriva poluării. Luptă singur. Uneori cu jurnaliștii. Eroul măsoară, analizează și ține oamenii la curent prin postări pe pagina sa de Facebook. Ulterior, conferențiarul Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizică a Universității Alexandru Ioan Cuza a dat verdictul: „Cu probablilitate destul de ridicată pot afirma că zgomotul din Iași a fost produs de un meteorit căzut în partea de nord, nord-est a orașului.”, potrivit Republica.

Locul cu cel mai aglomerat trafic din București, transformat în șantier pentru amplasarea unui monument înalt de patru etaje. La noapte începe ridicarea şantierului în cel mai circulat loc din Capitală! Monumentul lui Ion C. Brătianu va fi montat în Piaţa Universităţii. Ansamblul statuar, înalt cât un bloc cu 4 etaje, va fi amplasat pe locul istoric din rondul pieţei, deasupra pasajului Universităţii. Conform autorizaţiei, structuriştii pot efectua lucrările de montaj zilnic, între miezul nopţii şi 4 dimineața, potrivit digi24.

Dihonie în PSD. Dăncilă e la cuţite cu ministrul Justiţiei. Baronii cer demiterea Anei Birchall. Florin Iordache e din nou influent în Guvern. În cele două luni şi jumătate de când a preluat Justiţia, Ana Birchall a grăbit procedura de repatriere a fostului primar PSD Radu Mazăre şi s-a poziţionat de partea instituţiilor europene care au criticat asaltul coaliţiei PSD-ALDE la statul de drept. Potrivit surselor citate, baronii social-democraţi se tem că Ana Birchall va iniţia şi un proiect de lege privind desfiinţarea secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor, singura pârghie de presiune pe care o mai are PSD în Justiţie, după ce liderii social-democraţi şi-au luat gândul de la amnistie şi graţiere, iar Codurile penale zac pe masa CCR, potrivit Adevarul.

Un studiu avertizează asupra supraîncălzirii marilor orașe. Metropolele lumii trebuie să se pregătească pentru temperaturi semnificativ mai ridicate. Cercetătorii elvețieni sunt siguri că afectate vor fi aproape 80% din cele 520 cele mai mari orașe ale lumii. Concret, oamenii de știință elvețieni prognozează că în metropolele europene va fi vara mai cald, în medie, cu 3,5 grade Celsius, în timp ce temperaturile vor crește iarna cu 4,7 grade. Londra ar urma să se confrunte, conform acestor previziuni, cu condiții meteorologice întâlnite în prezent la Madrid, în timp ce clima din Paris va semăna cu cea de azi din metropola australiană Canberra. Cercetătorii elvețieni au folosit în studiul lor premisa mai degrabă optimistă că încălzirea globală a climei se va face cu doar 1,4 grade Celsius, potrivit Deutsche Welle.