Război pe faţă între Dăncilă şi Firea. Miza: candidatura la prezidenţiale. Ce angajament şi-a luat Dăncilă. Ce plan are Firea. În Comitetul Executiv al PSD, primarul general Gabriela Firea şi liderul PSD Olt, Paul Stănescu, i-au reproşat premierului Viorica Dăncilă că şi-a anunţat candidatura la prezidenţiale înainte să discute în partid. Firea a pledat pentru o candidatură comună PSD-ALDE-ProRomânia, în timp ce Viorica Dăncilă susţine că PSD trebuie să intre în cursă cu candidat separat, nu să facă alianţă cu ALDE, „care are 4%“, susţin surse politice, citate de Adevărul.

ActualitateFoto: Colaj foto

Cum este văzută Ursula von der Leyen în centrul și estul Europei. „Am ales o familistă germană, mamă a șapte copii, în fruntea Comisiei", a jubilat premierul ungar, Viktor Orbán, după nominalizarea Ursulei von der Leyen drept candidată la șefia executivului comunitar. Acum ar fi de așteptat o schimbare în Europa, crede politicianul de la Budapesta. „Am obținut o victore importantă," a mai spus Orbán. Prin „noi", el se referă la cele patru țări din grupul de la Vișegrad: Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia. Péter Krekó, șef al think-tank-ului „Political Capital", din Budapesta, este mai degrabă sceptic. Nu este deloc clar că nominalizarea doamnei von der Leyen ar fi „un succes mai ales pentru Orbán", susține analistul intervievat de Deutsche Welle.

O profesoară care a plătit meditații pentru fiul ei: De multe ori am dat banii pe „iluzii”, pentru că așa „e moda”. Felicia ne spune că și-a meditat copilul doi ani la română, matematică și engleză, că plătea undeva la 1500 ron pe lună, a meritat efortul, dar consideră în mod clar că nu este în regulă ce se întâmplă. Totuși, unde este granița între a învăța de drag și a învăța pentru că trebuie, a face meditații pentru că trebuie să ai medie mare ca să intri la un liceu bun și egalitatea de șanse și nediscriminarea acelora care nu au posibilitatea financiară de a face meditații, dar își doresc să învețe și să ajungă la un liceu și/sau la o facultate bună, scrie Republica.

După ce a înjurat PSD-ul pe două hectare de teren, un francez din Cluj a găsit o căprioară albă în aceeași zonă. Mai multe fotografii cu o căprioară albă postate de un fermier francez stabilit la Cluj fac furori pe Facebook. „Natura a dat o căprioara albă ca zăpada”, a spus francezul. Bărbatul a avut mai multe postări cu fotografii ale căprioarei pe care a „botezat-o” Bambi albinos din Sâmboleni. „Albinos perfect”, a adăugat fermierul. Francezul e unul dintre autorii mesajului jignitor la adresa PSD-ului scris pe două hectare de teren vara trecută, pe un deal pe care acesta îl deține în comuna Cămărașu, potrivit Actual de Cluj.

Mai puțin Marx, Mai mult Mises. O viziune liberală a educației. Dezastrul socialismului educațional în România este categoric. Un sistem de învățământ centralizat -un sistem în care statul decide ce (curriculum), cu cine (mișcarea personalului didactic), când învață elevii (structura anului școlar) și, de asemenea, hotărăște cât și cum să învestească în educație – a dus să avem următoarele rezultate: 3 din 10 copii sunt ameninţaţi cu bătaia sau lovirea de către colegi(1); potrivit evaluării PISA 2012 (studiu în care au fost analizate 65 de țări) elevii români prezintă cea mai scăzută motivație dintre copiii care au luat parte la cercetare(2); 39% este procentul tinerilor cu vârsta de 15 ani care au un nivel scăzut de cunoștințe în citit, matematică și știință (în comparație, media la nivel de UE este de 21%)(3), potrivit Contributors.ro.

DW: Lecţia Simonei. Românii au câştigat şi ei, categoric. Nu în ultimul rând luni dimineaţa. Când au aflat că una din principalele vinovate ale manipulării, gazării şi maltratării compatrioţilor lor paşnici, la 10 august 2018, a încetat, în fine, să fie ministru de interne. Ştirea rămâne bună chiar dacă, inexplicabil într-un stat de drept, a întârziat aproape un an. Atât a trecut de la principala contraperformanţă a lui Carmen Dan. Care ar fi trebuit să antreneze demiterea ei şi să fie urmată de arestarea, judecarea şi, după toate indiciile şi probabilităţile, de condamnarea ei. Or, ştim cu toţii că România pesedistă nu mai e de mult o democraţie funcţională şi un stat de drept viabil. Condamnarea şi recluderea lui Liviu Dragnea n-au ameliorat substanţial deplorabila situaţie a ţării, scrie Deutsche Welle.