Copiii care fac copii, fenomenul tabu în România. 10% din nou-născuți au mame minore. Anual, un bebeluș din zece este născut de o adolescentă, în România. Este un fenomen ascuns sub preș, care ne plasează statistic în Asia sau Africa, nu în Europa. În spatele cifrelor, se află mici telenovele, în care copiii fac copii. În sărăcie, fără școală și fără medic. Sofia are 16 ani și spune că mereu și-a dorit un copil. Dar fată. Mama ei, Maria, vorbește despre „mintea copilărească a Sofiei”: „o minte care n-a știut să gândească. O fi zis că e păpușă și se joacă cu ea. Dar păpușa asta mișcă, îi trebuie multe, plânge. Deja s-a plicitisit stând în casă cu el, vrea afară, vrea alergată. Ce să mai alerge acum? Vino la băiat, că plânge băiatul!”, potrivit site-ului Radio Europa Liberă.

ActualitateFoto: Colaj foto

Comentariu DW: Ursula von der Leyen-O alegere bună în vremuri grele. Feministă convinsă, ea s-a prezentat mai socială și mai ecologistă decât a fost pe placul multora din grupul ei conservator. Ea a jucat cartea feministă cu maximă încredere și suveranitate. Poate că a fost o idee foarte bună să își țină discursul în trei limbi. În franceză, pentru sentimentul unei UE cu elan nou și implicare civică resuscitată; în engleză pentru date concrete și solicitări - de exemplu pentru impozitarea mai aspră a noilor giganți economici și pentru o egalitate reală între sexe; în germană pentru impactul emoțional, pentru politiciana născută la Bruxelles, amănunt biografic care aproape o predispune pentru cariera ei europeană care tocmai începe, potrivit Deutsche Welle.

Russiagate la Roma: între prostia poliţiei italiene şi “măsurile active” ale Moscovei. Lucruri bizare se întâmplă în Italia zilele astea. Presa internaţională descrie pe larg cum un stoc de arme şi simboluri naziste au fost găsite în urma unei descinderi la un grup de extremă dreapta din Torino ai cărui membri luptaseră în Donbass de partea separatiştilor pro-ruşi. În schimb, curios, Polizia di Stato a afişat pe situl propriu (aici) o postare în care zice invers, că neonaziştii italieni luptaseră “contra separatiştilor” din Donbass! în vreme ce chestura din Torino şi alte instituţii locale au dat informaţia corectă, doar Polizia di Stato o ţine langa cu fake news: neonaziştii torinezi, asociaţi cu o aripă radicală de fani Juventus, ar fi luptat pentru guvernul de la Kiev şi deci cumva de partea NATO, contra unor republicani rusofoni care vor libertate. Polizia di Stato fiind, evident, direct subordonată Ministerului de Interne… adică vicepremierului Matteo Salvini, prietenul lui Putin şi principalul vector al euroscepticismului în UE astăzi. Acelaşi Salvini care, coincidenţă, tot zilele astea luptă să iasă basma curată din scandalul “Russia-tapes”, scrie Sorin Ioniță pe Contributors.ro.

Tristul caz al marelui maestru de şah prins că înşela lumea sportului minţii. Pare doar o poveste din seria celor imaginate odinioară de Stefan Zweig sau asemănătoare celor care, peste un secol, au acuzat marea înşelătorie prezentată în turnee mondiale succesive drept „Turcul mecanic jucător de şah“. Numai că nu e o poveste... Iată faptele care s-au petrecut în urmă cu trei zile la Strasbourg cu ocazia unui turneu de şah la care a participat marele maestru ceh de origine letonă. În jurul competiţiei se ţesuse un mare interes tocmai pentru că se aştepta cu nerăbdare prestaţia acestui jucător în special deţinător al unui scor ridicat în tabloul ELO, adică 2700 de puncte la care ajunsese extrem de repede în doar câţiva ani. Mult prea rapid, neobişnuit pentru acest nivel, lucru care a alertat autorităţile din lumea şahului profesionist care au început să-l supravegheze în mod discret, potrivit Adevărul.

DW: A existat cu adevărat aselenizarea? Niciun american nu a pus vreodată piciorul pe lună. Totul a fost falsificat, totul e doar Fake. Aselenizările? Înscenări filmate în studiouri de televiziune luminate fals sau prost. Râdeți deja? Sau v-a crescut brusc pulsul ? Asemenea prostii la DW? Ok, înseamnă că nu sunteți predispus să credeți în aceste teorii ale conspirației. Nu se știe cât de mulți oameni cred în astfel de povești absurde și nici dacă acestea sunt mai numeroase în prezent decât înainte. Susținătorii unor astfel de povești se simt confirmați, nu se mai simt ca și cum ar aparține unei minorități. Experimentele științifice mai arată că persoanele care cred și răspândesc astfel de teorii absurde o fac și pentru a putea aparține unui cerc așa-zis elitist, exclusivist. De ce există însă atât de mulți oameni care cred că aselenizările sunt niște minciuni? Totul a pornit de la cartea americanului Bill Kaysing, apărută în 1976, scrie Deutsche Welle.

Noile tramvaie care vor circula prin Iaşi ar putea fi livrate de polonezii de la PESA. Polonezii de la PESA ar putea livra primele tramvaie noi la Iaşi. La licitaţia pentru furnizarea a 16 tramvaie noi, cu o lungime de 30 metri, participă un singur ofertant: compania poloneză PESA. Procedura este organizată de Ministerul Dezvoltării în numele municipiului Iaşi. Termenul limită pentru evaluarea tehnică şi financiară este luna noiembrie, dar, cel mai probabil, Ministerul va anunţa mai repede rezultatele, de regulă acest lucru se întâmplă în maximum 30 de zile, scrie Ziarul de Iași.

Raport Pew Research: România, în top alături de Rusia și Moldova la ostilitatea față de alte religii. România se află în aceeași categorie cu țări precum Rusia, Arabia Saudită, Ungaria, Statele Unite și Moldova, atunci când vine vorba despre ostilitatea socială față de alte religii, arată raportul realizat de Pew Research Center. Cercetătorii Pew Research Center au împărțit în patru categorii cele 198 de state și teritorii pentru a putea analiza Indexul Ostilității Sociale: cu scoruri „foarte ridicate”, „ridicate”, „moderate” și „scăzut”, România aflându-se în a doua categorie. State precum India, Siria sau Irak sunt însă pe primele locuri atunci când vine vorba despre ostilitatea față de religie, potrivit site-ului Radio Europa Liberă.

Culise. Cum se bat Dăncilă, Firea şi Tăriceanu pentru prezidenţiale. Toată lumea şantajează pe toată lumea. Viorica Dăncilă e nevoită să candideze la prezidenţiale ca să transmită un mesaj de forţă în partid, deci refuză să-l susţină pe Tăriceanu. Liderul ALDE ameninţă că rupe coaliţia dacă nu e sprijinit de PSD, iar Gabriela Firea negociază cu Ponta şi Tăriceanu, potrivit unor surse politice. Ce avantaje are fiecare candidat. Viorica Dăncilă ia în calcul un eşec ruşinos. Premierul le va cere tuturor şefilor de organizaţii să-şi asume public, dar şi prin vot la Congres, că ei i-au cerut să candideze la prezidenţiale, astfel încât o eventuală înfrângere să fie decontată colectiv, nu doar personal, de Dăncilă, potrivit Adevărul.