NATO cu Geoană la conducere. M. Geoană a devenit adjunctul secretarului general al NATO. Pe unii îi bucură accesul unui român la înalta poziţie. Alţii se întreabă: cum aşa? Fiul unui general ceauşist? Cine are dreptate? Şi cum rămâne cu NATO? Mircea Geoană are calităţi. Nu s-a prăvălit definitiv atunci când a pierdut în şir alegeri în faţa lui Traian Băsescu. Şi nici nu s-a lăsat zdrobit irevocabil de caracterizarea osândindu-l fără drept de apel, de prostănac, făcută de Ion Iliescu, ex-şeful său din rebotezatul PCR, care a devenit virală şi l-a transformat în patria sa din om politic în paria şi în bătaia de joc a naţiunii. Alţii în locul lui ar fi capotat. Geoană a rezistat. Mai mult decât atât. A rezistat şi ispitei de a adera la diverse partide extremiste, antiamericane şi antioccidentale, care apar legic ori de câte ori nişte pesedişti frustraţi încearcă să se răzbune pe foştii lor şefi. Cum i-a izbutit această performanţă? Omul crede, nestrămutat, în capacităţile, şansa şi calităţile sale, scrie Deutsche Welle.

ActualitateFoto: Colaj foto

Timmermans: Britanicii alergau „ca nişte idioţi” la negocierile pentru Brexit. Miniştrii britanici „alergau ca nişte idioţi” când au ajuns la negocierile pentru Brexit în 2017, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, conform BBC. Timmermans a declarat că se aştepta „la nişte trucuri demne de Harry Potter” de la miniştri. Însă el a afirmat pentru emisiunea BBC Panorama că, în schimb, britanicii erau ce Lance Corporal Jones din Dad’s Army, un serial de comedie britanic în care acţiunea are loc în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit Adevărul.

Roșia Today mai ceva ca-n filme. Scandalul tezelor de doctorat dispărute de la Academia de Poliție întrece imaginația. 80 de teze de doctorat au dispărut din arhiva Academiei de Poliție. Și au mai dispărut și unele lucrări științifice a doi decani de la Academia de Poliție: decanul Facultății de Poliție și decanul Facultății de Științe Juridice și Administrative. Nu mai spunem că sunt teze de doctorat care nu mai există nici în format printat. Foarte frumos! Tot Academia de Poliție ne mai informează ceremonios că nu există o evidență clară a persoanelor cărora li s-a acordat titlul de doctor. Măi să fie!, scrie Radio Europa Liberă.

Moldova sub regimul Plahotniuc – tărâmul desfrâului și al schemelor de neimaginat. Scheme ilegale incredibile, prin care exponenți ai fostei guvernări de la Chișinău adunau bani negri, sunt făcute publice de către noua guvernare. Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, Chiril Moțpan, a declarat joi că 25-30 la sută din cei care sunt deținuți astăzi în penitenciarele din Moldova fac pușcărie degeaba. Potrivit lui, mulți din ei au fost băgați în pușcărie doar ca să li se ia afacerile. În ceea ce privește schema ilegală aplicată la Administrația Națională a Penitenciarelor, Moțpan a menționat că acolo instituțiile statului pur și simplu girau schemele criminale. De asemenea, Moțpan s-a arătat șocat de numărul mare de interceptări telefonice și de ușurința cu care judecătorii moldoveni le autorizează. Potrivit lui, timp de un an în Republica Moldova au fost autorizate peste 12.000 de interceptări, potrivit Deutsche Welle.

Afacerea fabricii de fotbaliști a lui Gheorghe Hagi: datele financiare ale Academiei sale sunt o „rara avis” în industria de profil din România. ”Hagi a investit, conform declarațiilor publice și a ceea ce se vede în situațiile financiare, aproximativ 10 milioane de euro, bani proprii obținuți din fotbal și întorși în fotbal. E un concept unic, care în spate are iubirea lui pentru fotbal, pasiunea și modelul lui de viață. Muncă, răbdare. Nu spun asta pentru că sunt fan Viitorul. Dacă vă uitați la financiarele acestei companii, face un profit, pe ultimii 5 ani, de 13%, în condițiile în care la acest sector, activități ale cluburilor sportive, pierderea la nivel de industrie e de 3%. FCSB face pierdere de 10%, Clujul de 30%. Aici e un profit de 13%. Un business foarte sănătos, vizionar, construit cu multă muncă”, spune Iancu Guda, citat de Republica.

De ce a fost surghiunit scriitorul Alecu Russo în munţii Vrancei. „A se aşeza pe hrană de fasole şi pe canon de rugăciuni“. În timpul exilului său de cinci săptămâni în Munţii Vrancei, scriitorul Alecu Russo culege Balada "Mioriţa", prelucrată ulterior de către poetul Vasile Alecsandri. O piesă de teatru scrisă de el, „Jicnicerul Vadră”, prezentată la Teatrul Naţional din Iaşi, care a deranjat autorităţile vremii care apărau regimul tiranic al domnitorului Mihail Sturza, avea să-i aducă în primăvara anului 1846, când avea doar 27 de ani, o perioadă de cinci săptămâni „de exil” la Soveja, în munţii Vrancei. Autorităţile apreciau că piesa „atacă orânduiala publică şi întocmirea ţării”, potrivit Adevărul.

Guvernul taie păduri și expropriază, ca să deschidă trei mine de lignit de pe vremea lui Ceaușescu. În timp ce trendul la nivel european este de a reduce folosirea cărbunelui în sistemul energetic, România deschide și extinde trei mine de lignit, de pe vremea lui Ceaușescu, defrișând în proces și peste 100 de hectare de pădure. Care este rațiunea din spatele unei astfel de decizii? Exploatările de lignit devin din ce în ce mai neprofitabile, iar centralele pe cărbune sunt vechi, nu s-au făcut investiții în ele. Mai au și problema cu emisiile de dioxid de carbon, pentru care trebuie să cumpere certificate, scrie Radio Europa Liberă.