BATĂLIA PE SONDAJE: Culise. Ce mai conţine sondajul prezentat de Pieleanu în CEX-ul PSD. Bădălău s-a revoltat: „Asta nu e analiză!“. ”Miza CEX-ului a fost desemnarea candidatului PSD la prezidenţiale. Aşadar, ne aşteptam ca Pieleanu să prezinte date în care să vedem intenţia de vot pentru Dăncilă, Firea, Teodorovici şi Pleşoianu, astfel încât să ne putem face o părere. Dar sondajul nu a fost despre candidaţi, despre persoane. Ne-a arătat că Iohannis îl devansează pe Barna în preferinţele electoratului USR-PLUS pentru prezidenţiale, deci asta înseamnă că Dăncilă are şanse mai mari să prindă turul doi“, susţine unul dintre vicepreşedinţii partidului pentru Adevarul“. Cum arată sondajul ALDE la prezidenţiale. Tăriceanu, la două procente de Iohannis. Dăncilă, locul trei. Potrivit unui sondaj comandat de ALDE pentru alegerile prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis are obţine un procent de 37%, în timp ce liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu ar obţine 34-35%, potrivit Adevărul. ALDE se repliază și se separă de PSD, pregătind o nouă strategie pentru susținerea lui Călin Popescu Tăriceanu la președinția României. Pe plan local, liderii ALDE Cluj sunt de părere că nici măcar PSD-iștii nu sunt foarte convinși de candidatura Vioricăi Dăncilă, și se așteaptă ca până în noiembrie să se mai producă unele schimbări în ceea ce o privește, scrie Actual de Cluj. Roșia Today adaugă și puțin umor subiectului trecând în revistă 10 motive pentru care Tăriceanu trebuie să candideze. Primul, și cel mai important motiv, pentru care Călin Anton Constantin Popescu-Tăriceanu trebuie să participe la alegerile prezidențiale, este că nu le va câștiga nicicum. Nouă ni se pare suficient. Dar vă vom demonstra, cu încă nouă super-argumente, că această candidatură este necesară.

ActualitateFoto: Colaj foto

Desființarea marilor orfelinate, de la ritm de melc la hei-rup. Unde vor fi „relocați” copiii. Până în 2020 guvernul român s-a angajat să ”dezinstituționalizeze” toți copiii din marile centre de plasament. Până acum s-au închis doar 5 centre, urmând ca restul, de 164, să fie desființate într-un an. Aproape 60% dintre acești copii au diverse dizabilități. Cifrele oficiale nu pomenesc însă nimic despre soarta tinerilor care au trecut prin sistemul instituțional din România, mai ales prin marile orfelinate. Dar că acolo e „rău” chiar și în prezent, e limpede, din moment ce autoritățile s-au angajat ca până în 2020 să închidă toate centrele de plasament „clasice”, potrivit Europa Libera.

DW: Eşecul reinventării Dăncilei. Oricum ar da-o, oricum ar întoarce-o, tentativa marionetei agramate de a se reinventa ca om viu şi PSD-istă credibilă e sortită eşecului. Deşi încercarea ei a luat vremelnic minţile unora mai slabi de înger. Pe termen scurt mai câştigă, uneori. Dar în final nu-i iese mai nimic. Nu că V.V. Dăncilă n-ar avea treabă de făcut. Nu că n-ar fi cazul să se distingă în varii domenii. Nu că n-ar fi nevoie de un premier eficient să rezolve nenumăratele probleme create de anii în care statul capturat şi administraţia lui s-au concentrat să arunce legea în aer, ca să-l scutească de gratii pe Liviu Dragnea. Dar e ca un făcut. Dăncilă nu le vede. Şi chiar când i se plasează sub nas nu are nici văz, nici miros. În plus, poate întreprinde Dăncilă ce vrea, că tot prost îi iese., scrie Petre Iancu în Deutsche Welle.

Cazul „Sorina” stârnește discuții (și) la CNA. Digi 24, singurul post care nu a derapat. Momentan niciun post nu a fost sancționat. Principala problemă a fost că aproape toate posturile au vorbit despre traficul de organe. Au făcut-o într-un mod iresponsabil, consideră membrii CNA. Mai puțin Digi 24. Problema nu este subiectul traficului de organe în sine, ci preluarea în discursul public a unor suspiciuni în acest caz, a fost concluzia CNA, potrivit paginademedia.ro.

De ce lipsește România din studiul privind calitatea alimentelor din UE. „A fost decizia noastră”, a declarat preşedintele ANPC, la prezentarea bilanţului activităţii Ministerului Economiei, când a fost întrebat de ce România nu a participat la studiul european privind dublul standard alimentar, la care au participat 19 state europene şi ale cărui rezultate au fost publicate de Comisia Europeană la finalul lunii iunie. „Când a existat acea solicitare, noi am preluat Preşedinţia. Am considerat că trebuie să fim neutri faţă de acest subiect. Prima etapă a fost numai studierea etichetei”, a adăugat Marius Pîrvu, potrivit Euractiv.ro.

Diaspora lui Intotero versus diaspora oficială. E nevoie de mai mulți parlamentari? Cifra aruncată în public de ministrul Natalia Intotero, de 5,6 milioane de români în diaspora, este „scoasă din burtă”, spun sociologi și politicieni. Un raport al OECD, comandat de MAE, indică cifre oficiale de doar 3,6 milioane. Este o realitate însă că românii pleacă masiv din țară. În prezent, ei sunt reprezentați de doar 6 parlamentari. USR și PNL propun cel puțin dublarea mandatelor pentru diaspora, potrivit Europa Libera.

De la auto- până la pansexual: cum iubim? Hetero, homo, bi. Cunoaștem. Trans- și intersexual am mai auzit. Dar cine știe oare ce înseamnă demisexual? Încercăm să facem lumină în atât de diversele moduri de a iubi. Cine sunt? Cis, trans sau inter? Cine se naște cu caracteristici bine definite feminine sau masculine și își trăiește apoi viața în concordanță cu acestea se poate numi femeie cis sau bărbat cis. Prepoziția ”cis” vine din limba latină și înseamnă ”de partea aceasta”, sau ”până la”. Așa cum în mod analog ”trans” însemană ”dincolo de” sau ”peste”. Așadar, transsexualii sunt oameni care nu se identifică cu corpul lor biologic. Intersexualii vin pe lume atât cu caracteristici feminine, cât și masculine, neputându-se identifica întru totul cu nici unele dintre acestea. De anul trecut, în Germania nou-născuții pot fi înregistrați în certificatul de naștere și ca ”divers”, pe lângă ”feminin” sau ”masculin”, scrie Deutsche Welle.