Ministrul francez al apararii, Herve Morin a acuzat SUA de o abordare "schizofrenica" a securitatii europene, astazi, si a criticat de asemenea si alti aliati europeni pentru dependenta "infantila" de puterea americana, scrie ziarul pakistanez Dawn, citat de Rador.

Morin s-a plans secretarului american al apararii, Robert Gates, si altor delegati prezenti la o conferinta internationala privind securitatea, ca SUA exercita constant presiuni asupra aliatilor europeni pentru a-si asuma sarcini defensive mai mari, dar se impotrivesc initiativei lansate de Franta, de edificare a unui rol al UE in domeniul securitatii.

"Este un gen de schizofrenie", a spus Morin. Washingtonul a privit precedentele incercari, in fruntea carora s-a plasat Franta, de edificare a unui stat major militar al UE drept o duplicare a resurselor si o amenintare la adresa unitatii NATO. Presedintele francez Nicolas Sarkozy este nerabdator sa amelioreze relatiile transatlantice si analizeaza o revenire a fortelor armate ale Frantei in comandamentul militar integrat al NATO, la 40 de ani de la retragerea acestora de catre generalul Charles de Gaulle, din cauza preocuparilor privind dominatia americana asupra aliantei.

Dar se asteapta ca Franta sa conditioneze revenirea de sustinerea SUA pentru un rol mai mare al UE in domeniul apararii. "Avem nevoie de o Europa puternica, avem totodata nevoie de o alianta nord-atlantica puternica", a spus Morin. Ministrul francez a criticat si alti aliati europeni, pentru reducerea bugetelor apararii si pentru ca prefera sa se bazeze pe protectia americana in loc sa edifice o forta armata europeana.

"Europa nu-si asuma suficienta responsabilitate, pur si simplu cade in dependenta", s-a plans Morin. "Tarile europene trebuie sa faca mai mult pentru a-si imparti povara apararii... O vor face doar daca se vor desprinde din stadiul infantil in care se complac". El a spus ca slabiciunea militara a Europei constituie o mare parte din problemele cu care se confrunta NATO in incercarea de a aduna suficiente forte pentru misiunea sa din Afganistan.

Lui Morin i s-au alaturat ministri din alte state aliate europene cruciale, facand apel la o restructurare majora a NATO, inaintea summitului aliatilor care se va desfasura la Bucuresti, in luna aprilie.