Presa despre crimele de la Caracal:

ActualitateFoto: Colaj foto

Ne ierte aceste nevinovate fete Ne ierte? Pentru ce? Le-am omorât noi, oare? Sau un gunoi violator, ajutat de autorităţi corupte? De ce să ne căim, când am tot scris şi spus şi am scandat: justiţie! Şi jos PSD, jos Dragnea, Dăncilă şi cleptocraţia!, scrie Deutsche Welle. Propagandă plătită pe Facebook în cazul Caracal. Două pagini de Facebook, politice.net și litere.net, ce corespund unor site-uri cu proprietari ascunși, au sponsorizat cel puțin trei știri false sau materiale de propagandă împotriva organelor de anchetă după tragedia de la Caracal, scrie Pressone.ro. Despre ”Marile minciuni și manipulări din cazul Caracal”, scrie Europa Liberă. Prima mare minciună în cazul tragediei de la Caracal a fost însă chiar una instituțională. Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, a lansat la televiziuni informația certă că Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) le-a furnizat polițiștilor trei locații greșite. Ulterior, STS a publicat cele trei hărți de localizare a apelurilor la 112, făcute de Alexandra joi, 25 iulie, în jurul orei 11.00. Acestea acopereau o arie de câteva sute de case din Caracal, care cuprindeau și casa lui Gheorghe Dincă, de unde sunase fata răpită. Tragedia de la Caracal este o hârtie de turnesol ce indică starea unui stat român care a încetat să mai privească demnitatea şi siguranţa cetăţenilor săi ca pe valorile destinate a fi protejate prin acţiunea sa. După ani de la cataliclismul de la Colectiv, atrocitatea de acum este o nouă fotografie de grup în care regăsim aceeaşi combinaţie de incompetenţă criminală şi de degradare instituţională, scrie Ioan Stanomir pe Contributors.ro.

DW: Germania: Incidentele violente la ștranduri s-au înmulțit. Fără carte de identitate nu mai intri. E o măsură nouă la ștrandul Rheinbad din Düsseldorf. Motivul? Trei incidente în ultimele patru săptămâni. Ultimul, chiar vinerea trecută. Ce s-a întâmplat? În jur de 60 de tineri - conform poliției toți de origine nord-africană - au pus monopol pe turnul de sărituri al piscinei și pe tobogan, interzicându-le celorlalți vizitatori accesul. Când angajații ștrandului au intervenit, au fost amenințați. ”Șeful” tinerilor i-ar fi spus unei angajate că ”o dă cu capul de pereți”. Peter Harzheim, președintele Asociației Federale a Supraveghetorilor de Înot, a declarat într-un interviu DW că incidente au existat dintotdeauna la ștranduri. ”Dar din 2015 ele s-au înmulțit extrem. După părerea mea este vorba despre nord-africani din țările Magrebului și de arabi, care calcă în picioare valorile noastre”, scrie Deutsche Welle.

Ce a învăţat Viktor Orban de la Vladimir Putin? Budapesta îşi face armată de trolli. Burse ungare pentru propagandă online. Sursa ungară origo.hu (06.07.2019), sub titlul „Aşa râd ungurii de căderea lui Manfred Weber“, a relatat cu bucurie că ungurii au râs de Manfred Weber, care s-a plâns că „Macron şi Orbán conlucrează împotriva principiilor democratice ale Europei“. Ca reacţie la această afirmaţie, au urmat brusc peste 100 de comentarii în limba engleză şi maghiară de la ungurii care s-au bucurat de eşecul lui Weber şi de victoria lui Orbán. Doar câteva comentarii nelaudative la adresa lui Orbán au fost scrise de către străini. Este interesant cum, subit, peste o sută de unguri, toţi scriind într-o limbă engleză depăşind nivelul mediu, au reacţionat pe pagina de Facebook a lui Manfred Weber. Toate acestea lasă loc suspiciunii că lucrurile nu s-au întâmplat spontan, ci ca urmare a unei reacţii coordonate şi controlate, scrie Adevărul.

Revolta unei operatoare 112 care a părăsit sistemul de urgenţă: Plecaţi, toţi! Voi, cei buni, plecaţi acum! Nu mai giraţi incompetenţa ucigaşă a celorlalţi!/ Povestea salvării unui copil rătăcit. Impresionată de drama din Caracal, o fostă operatoare 112 a povestit, pe Facebook, cum a fost salvată viaţa unui adolescent de vârsta Alexandrei. Băiatul se rătăcise în viscol, era îngheţat, înfometat şi epuizat. Mândria mea a murit însă încet şi chiar a fost înlocuită de o ruşine imensă, după Apuseni şi după Colectiv şi după crima de la metrou, din motive pe care nu le voi detalia aici. Operatoarea spune că, dacă nu ar fi plecat deja din sistem, ieşea acum cu siguranţă, potrivit Mediafax.

Cade una, cădem toate. Despre neputință și forța mentalului colectiv feminin. Ceea ce face deosebită această tragedie este faptul că ea este tragedia femeilor în România, în particular, și a femeilor din întreaga lume în general. Femeile sunt vulnerabile în fața abuzurilor, și, după cum vedem, fără apărare chiar si post factum. Feminitatea și frica de abuz fizic merg mână în mână, o asociere pe care o purtăm toate în subconștientul nostru și o dăm mai departe următoarelor generații de femei. La 30 de ani, încă îmi este teama să mă întorc singură acasă dacă este întuneric. Încă las ochii în pământ când trec pe lângă un grup de bărbați, mai ales când mă fixează cu privirea în liniște, scrie Republica.ro.

Semnal de alarmă: Am secătuit deja resursele naturale ale planetei. În această zi de luni, 29 iulie 2019, am epuizat resursele naturale globale pentru anul în curs. Momentul marchează, potrivit organizaţiei Global Footprint Network, Ziua Suprasolicitării Pământului. De la începutul acestor calcule, în 1971, când Ziua Suprasolicitării Pământului a survenit pe 21 decembrie, am ajuns, iată, la ziua de 29 iulie. În 2018, momentul epuizării resurselor survenise încă pe 1 august. Cu alte cuvinte, întreaga omenire consumă an de an mai mult decât pot produce ecosistemele planetei. Consumă mai mult teren agrar şi de păşune, mai mult spaţiu piscicol, mai multă pădure decât are practic la dispoziţie. Totodată emană mai multe emisii de CO2 decât pot absorbi pădurile şi oceanele pământului, potrivit Deutsche Welle.

Expert: Putin pregăteşte transformarea Mării Negre în lac rusesc. „Dacă comparaţi o hartă a Rusiei cu zonele vizate de interdicţii cu o hartă a conductelor subacvatice Blue Stream şi TurkStream, veţi observa că ele sunt în mare parte similare. Asta denotă că se pregăteşte transformarea Mării Negre în «Ziua Z» într-o zonă controlată total (de Rusia, n. red.), sub pretextul neutralizării ameninţărilor la adresa infrastructurilor energetice, foarte importante strategic“, spune Mihail Gonciar, preşedintele Centrului pentru studii globale „Strategia XXI“, citat de Ukrinform.ru, scrie Adevărul.