Europa mea: Câtă unitate şi câtă diversitate sunt necesare în Europa? UE are nevoie de unitate, acolo unde obligaţiile precum moneda comună o impun, dar mai ales de respect pentru diversitatea naţională şi importanţa acestora pentru democraţie. A existat o vreme în care predominau întrebările tehnice atunci când era vorba despre România. Munţi de unt şi lacuri de lapte au apărut graţie subvenţiilor agrare de la Bruxelles, în paralel cu necesitatea subvenţionării reducerii producţiei de lapte şi unt. Cine să mai înţeleagă ceva? Nici nu trebuie. Doar de-asta există tehnocraţi, scrie DW.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Meritocraţie marca PSD. Dăncilă a promovat un şofer ca subsecretar de stat. Viorica Dăncilă l-a numit pe Gabriel Costache în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Formarea Profesională Iniţială în Sistem Dual, cureaua de legătură între şcolile profesionale şi companii. Costache a fost, pe hârtie, consilierul fostului ministru Victor Negrescu. În realitate, a avut rol de şofer, susţin mai multe surse politice pentru „Adevărul“. Nu e singura achiziţie „de marcă“ a premierului. Viorica Dăncilă a mai adăugat un nume pe lista sfetnicilor. Alexandru Coita, invitat permanent la Antena 3 în ultimii ani, a devenit consilier onorific al premierului.

Omul care ar putea scoate din UE țara în care trăiesc cei mai mulți români. Fostul prim-ministru italian Enrico Letta, de centru-stânga, s-a declarat “extrem de îngrijorat” de “haosul politic” din Italia. Enrico Letta apreciază că este nevoie să fie oprită ascensiunea omului forte al actualului cabinet de miniştri - Matteo Salvini, care “ar putea să scoată Italia din UE”. “Haosul politic este total în Italia şi este legat de falimentul acestei majorităţi guvernamentale”, a apreciat Letta. Letta, fostul număr doi al Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), a condus Italia din aprilie 2013 până în februarie 2014. Retras din politică, el locuieşte în prezent la Paris, notează inCont.

Criminalul de la Săpoca este un „tip singuratic”. Cum îl descriu vecinii pe bărbatul care a ucis patru oameni. Nicolae Lungu, zis ”Roiban”, este autorul atacului de la spitalul din Săpoca. Bărbatul în vârstă de 38 de ani este descris de vecini drept un tip singuratic, fără prieteni. Nicolae Lungu, criminalul de la Săpoca, locuia la marginea satului Săgeata, în aceeași casă cu mama sa. Cei doi se certau des, potrivit vecinilor. Mai mult, Nicolae Lungu era violent atunci când consuma alcool și și-ar fi lovit mama, se arată în articolul Libertatea.

Cluj. Se pregătesc temele de concurs pentru Parcul Est și parcul Bună Ziua. Două contracte de câte 135.000 de lei au fost semnate de Primărie cu Ordinul Arhiecților pentru elaborarea unor teme de proiectare pentru două parcuri pe care municipalitatea le-a anunțat în oraș. Este vorba despre un parc care să deservescă cel mai haotic cartier al Clujului, Bună Ziua, dar și un altul care ar trebui să liniștească societatea civilă din Cluj care militează pentru refacerea Parcului Est în zona lacurilor din Gherogheni dar și pe riveranii nemulțumiți de Aquapark-ul propus de Primărie în locul pepinierei Becaș, conform Actual de Cluj.

Cum vom plăti, practic, bacşişul, de la 1 octombrie. Guvernul schimbă modul în care vom plăti bacşiş, de la 1 octombrie. Practic, acesta va rămâne opţional, dar va fi menţionat pe bonul fiscal, fără însă ca serviciile să fie condiţionate de acordarea ciubucului. Mai precis, bacşişul va fi evidenţiat iniţial pe o notă de plată, care va fi înmânată clientului. Pe această notă de plată va exista o rubrică destinată alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit. O noutate este că bacşişul va putea fi cuprins între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei, potrivit Adevărul.

Țara miniștrilor șocați: fiecare zi în care nu se întâmplă o nenorocire de proporții e un miracol. Descoperim șocați, de la televizor, că România nu are polițiști sau că, dacă are, mulți sunt frați cu interlopii. Avem revelații cum că într-un spital de tratare a afecțiunilor psihiatrice un pacient internat pune mâna pe un suport de perfuzii și în câteva minute lasă fără suflare 3 oameni. Plânge un popor după o tragedie despre care am crezut că va schimba România din rădăcini: 65 de tineri au murit. Împreună cu noi, se șochează miniștrii, și premierul. Avem toleranță zero față de asemenea cazuri/ cine a greșit plătește/ depunem plângere penală pe numele asistentelor de la spitalul din Buzău pentru că nu au respectat procedurile, notează Republica.