Procurorul sef al DNA Daniel Morar il acuza pe senatorul UDMR Verestoy Attila ca a promis unei persoane ca poate influenta o ancheta penala in favoarea acesteia. De asemenea, potrivit unei hotarari a plenului Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), alte acuzatii ale lui Morar la adresa demnitarului UDMR sunt mult mai grave, ele intrand in sfera penalului.

In mod suprinzator, Daniel Morar – in loc sa deschida un dosar penal pe numele lui Verestoy Attila – a preferat sa se adreseze CSM-ului, cu o banala cerere prin care sa se constate ca unele actele comise de Verestoy Attila si Marko Bela „au afectat independenta si impartialitatea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie”.

Actele la care face referire Daniel Morar il privesc cu precadere pe senatorul Verestoy Attila, despre care in documentul CSM se retin urmatoarele: „Domnul Verestoy Attila ar fi promis unuia dintre faptuitori ca va interveni printr-o persoana, despre care se lasa impresia ca ar putea influenta ancheta, in favoarea acestuia.

De asemenea, acesta ar fi cunoscut si ar fi transmis persoanelor cercetate in cauza ca judecatorii au emis autorizatia prevazuta de lege si le sunt interceptate convorbirile si comunicatiile, transmitandu-le totodata perioada si momentul pana la care acestea se vor realiza”.

Sesizarea lui Daniel Morar a fost completata de inca trei cereri similare adresate CSM-ului de procurorii Doru Tulus, Claudia Rosu si Marius Iancu, care se ocupa de ancheta respectiva.

Concret, este vorba despre dosarul in care, in luna mai 2007, s-a inceput urmarirea penala impotriva a patru lideri UDMR, acuzati de faptul ca „au determinat alocarea unor sume de bani de la bugetul de stat destinate realizarii unor programe ale comunitatilor locale, in favoarea unor comune din judetul Satu Mare administrate de primari UDMR, in detrimentul altora”.

In dosar s-a inceput urmarirea penala impotriva lui Stefan Szabo – presedinte al Consiliului Judetean Satu Mare; Rudolf Riedl – subprefect la Institutia Prefectului Satu Mare; Istvan Erdei – deputat in Parlamentul Romaniei; Attila Cseke – subsecretar de stat in cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Gandul