Ce va urma după decizia Curţii Constituţionale şi care e viitorul guvernării PSD. Criza guvernamentală nu se rezolvă prin manevre de campanie electorală. Curtea a obligat PSD să vină în faţa parlamentarilor şi să ceară votul necesar pentru restructurarea guvernului în urma schimbării structurii politice. Prin aceeaşi decizie, preşedintele este la rândul său obligat să numească miniştri interimari şi să motiveze refuzul nominalizării miniştrilor plini propuşi iniţial de premier. Dar asta nu afectează în nici un fel fondul problemei şi anume votul de încredere pe care Guvernul trebuie să-l solicite în Parlament. Ceea ce produce complicaţii pentru PSD în tentativa de a supravieţui la Palatul Victoria, scrie Adevărul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Brexitul fără acord: una din cinci firme va continua relațiile economice cu UE. Mediul de afaceri din Marea Britanie nu e pregătit pentru un Brexit fără acord. Doar una din cinci companii britanice ar putea continua să aibă relații comerciale cu Uniunea Europeană, în cazul unei ieșiri dezordonate, arată un sondaj realizat printre managerii din Regatul Unit. Rezultatele sondajului arată că în prezent doar 22% dintre companiile din Marea Britanie care au furnizori din statele membre au documentele complete pentru exportul de mărfuri către Uniunea Europeană în cadrul unui Brexit fără acord, conform Digi24.

Copiii fără CNP și certificat de naștere pot primi de acum înainte îngrijiri medicale decontate de Casa de Asigurări. Medicii, obligați să ceară Poliției să le facă acte. Copiii care nu dețin certificat de naștere și CNP vor avea acces la serviciile medicale, potrivit unui proiect de lege al deputatei independente Oana Bîzgan, adoptat miercuri cu unanimitate de voturi în Camera Deputaților. Legea va intra în vigoare după ce va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis. Conform acestei inițiative, toți copiii din România vor avea acces gratuit și nediscriminatoriu la servicii de sănătate, indiferent dacă au CNP sau nu. Aceste drept este prevăzut deja atât de Constituția României, însă nu poate fi exercitat în lipsa unor acte de identitate, potrivit Libertatea.

Memoriile lui Snowden, interesante şi pentru SUA - însă sub alt aspect. SUA vor să încaseze sumele rezultate din vânzarea volumului "Permanent Record", publicat recent de Edward Snowden. Acesta descrie în carte mecanismul prin care serviciile secrete americane adună date la nivel global. "Tehnologia nu mai era folosită pentru apărarea Americii, ci pentru controlarea Americii", scrie Snowden. Ministerul de Justiţie al SUA a anunţat că nu intenţionează să stopeze răspândirea volumului recent apărut al lui Snowden. În schimb, sumele care ar reveni autorului din vânzarea cărţii ar urma să ajungă la bugetul american, notează Deutsche Welle.

Vara de neuitat a Biancăi, admisă prima la Academia de Aviație: nicio zi de meditații, opt caiete de matematică și un gând de recunoștință - „Îmi e mereu dor de tata”. Bianca, o tânără dintr-un sat de lângă orașul Vatra Dornei, își amintește că avea numai 11 ani când a zburat prima dată cu avionul. Fusese un cadou de la tatăl ei, iar „avionul” era în realitate un motodeltaplan lansat de pe o pistă cu o lungimea de numai 550 metri de pe Aerodromul Floreni. A simțit un sentiment de bucurie și libertate nemaiexperimentate până atunci. Dorneanca a fost prima admisă, cu 9,98, la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov. La numai două sutimi de perfecțiune, Bianca și-a adjudecat cea mai mare notă la examenul de admitere din țara, alegând specializarea „Piloți elicoptere”, potrivit Republica.

Schimbările climatice vor duce la 1,5 miliarde de refugiați până în 2050. Criza climatică a creat deja milioane de refugiați invizibili și ar putea duce la încă 1,5 miliarde în următorii treizeci de ani. Dar conform legislației internaționale, nicio țară nu e obligată să îi primească. Din punct de vedere legal, utilizarea termenului refugiat implică drepturi și privilegii care nu există în legislația internațională – aproape niciun imigrant climatic nu se califică pentru statutul tradițional de refugiat, a scris Phillip Dane Warren, avocat la Columbia University, în Columbia Law Review în 2016, scrie Vice.

Cât câştigă medicii şi asistentele de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași. Cel mai mare salariu este al unui şef de clinică: 19.200 de lei pe lună, adică 4.000 de euro. Medicii specialişti trec de 2.000 de euro. Sunt salarii la care se pot adăuga şi gărzi. Cel mai puţin câştigă personalul TESA. La Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Spiridon”, faptul că meseria de medic e brăţară de aur se adevereşte. După majorările salariale aplicate în sistemul sanitar, un medic primar de la Anatomie Patologică, care în plus este şi cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie, are un salariu de bază brut de 20.237 de lei, mai mare decât al managerului spitalului. Cel puţin aşa arată grila de salarizare pe luna septembrie, notează Ziarul de Iași.

Acuzații de protecție a primarului Gabriela Firea la adresa Digi 24, din partea jurnalistei demisionare Alice Iacobescu. După ce a demisionat de la pupitrul știrilor Digi 24, jurnalistă Alice Iacobescu a spus la „Pagina de media”, că sunt prea puține știri negative față de felul în care este condus orașul și la cât de rău se trăiește în București. Realizatorul Petrișor Obase a citit o întrebare din partea altui jurnalist, Ovidiu Vanghele, care a întrebat-o: „E adevărat că la Digi 24 este protejată Gabriela Firea?” Prezentatoarea demisionară a preferat să nu răspundă explicit, ci să confirme printr-un exemplu. Ea a spus că viața în București este un calvar pentru locuitorii orașului și că acest lucru se vede prea puțin în știrile de la Digi 24, scrie Libertatea.