Democraţiile anglosaxone între Trump, Thunberg şi Johnson. Numai bine nu le merge democraţiilor anglosaxone. Timpuri grele le aşteaptă atât la Washington, unde se pregăteşte suspendarea preşedintelui, cât şi la Londra. Când ele ajung pe dric, e la ananghie toată lumea liberă. La summitul climatic de la New York, drumurile liderului lumii libere s-au încrucişat cu ale celei care dă şfichiuitoare lecţii anticapitaliste elitei politice occidentale. Nimic n-a captivat mai mult atenţia presei internaţionale, decât privirea încărcată de ură asasină aruncată preşedintelui american de adolescenta suedeză, căreia, cu biciul la picior, îi place să plângă, să ameninţe, să panicheze lumea şi s-o blesteme în văzul tuturor mai-marilor şi mai-micilor ei, scrie DW.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

De ce nu i-a reușit lui Dăncilă manevra antiKövesi cu ambasadorul la UE. Ambasadorul roman la UE a votat proKövesi, desi prim-ministrul Viorica Dancila anuntase, transant, ca va da un mandat contrar, care, insa, nu a fost transmis niciodata. Cine a dejucat planurile premierului? Dupa intalnirea cu social-democratii, premierul a anuntat ca Romania va vota contra lui Kövesi, in COREPER, si ca va da mandat in acest sens ambasadorului roman la UE, Luminita Odobescu. Aparusera deja informatii ca Guvernul a schimbat macazul in privinta lui Kövesi, fapt care a cazut cat se poate de prost la PSD. De altfel, duminica, Dacian Ciolos a povestit despre o intalnire cu ministrul roman de Externe, care s-ar fi angajat ca Romania o va sustine pe Kövesi la votul din COREPER, potrivit Ziare.com.

Scandal în PSD după ce liderii au pierdut sume mari de bani date partidului. Răspunsul lui Dăncilă: ”Ce nu ne omoară ne întărește”. Un scandal uriaș a izbucnit în PSD în timp ce președintele partidului se află în SUA, după ce liderii social-democrați au aflat că au pierdut definitiv banii pe care i-au investit în campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Autoritatea Electorală Permanentă, condusă, paradoxal, de un pesedist, a decis să nu deconteze sumele investite de PSD-iști în campanie, decizia fiind definitivă, conform Digi24.

Ce riscă cei 8 candidaţi care au falsificat semnături pentru Cotroceni. Cine sunt ţapii ispăşitori. Cei 8 candidaţi la prezidenţiale reclamaţi de BEC la Parchetul General pentru că au falsificat semnături vor participa nestingheriţi la alegeri: procesul va dura ani buni, procurorii fiind nevoiţi să verifice semnăturile bob cu bob. Legea prevede pedepse de la 3 luni la doi ani cu executare pentru fals în acte, însă candidaţii cu greu pot fi traşi la răspundere. Mai degrabă vor plăti ţapii ispăşitori care şi-au asumat veridicitatea semnăturilor. Din punct de vedere politic, au suferit mici prejudicii de imagine, însă vor putea candida la alegerile prezidenţiale, chiar dacă, potrivit BEC, au trişat la înscriere. Nici din punct de vedere juridic nu riscă mare lucru, notează Adevărul.

Iohannis, Dăncilă și Barna se află în SUA. Explicația analiștilor. Actualul președinte, Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă și președintele USR, Dan Barna, au diverse întâlniri peste Ocean. Acest lucru este o premieră pentru campaniile electorale din țara noastră, spun analiștii, când principalii candidați la funcția de președinte se află simultan într-o luptă de capital de imagine în America. Potrivit agendei oficiale, Klaus Iohannis a ajuns marți la New York, unde conduce delegația României la a 74-a sesiune a Adunării Generale a ONU, se arată în articolul Știrile Pro Tv.

Dosar de corupție la Medicină în Cluj. Fostul rector Marius Bojiță, trimis în judecată alături de alte patru cadre didactice. Fostul rector al Universității de Medicină și Farmacie Cluj, Marius Bojiță, a fost trimis în judecată alături de alte cadre didactice cadrul UMF. Mai sunt cercetați conf. univ. Simona Codruța Hegheș, din cadrul Catedrei de Farmacie, prof. univ. Doina Miere, șefa Departamentului de Nutriție, conf. Angela Lorena Filip și Roxana Banc, de la Catedra de Nutriție. Potrivit procurorilor, cei 5 inculpaţi sunt acuzați de săvârşirea unor infracţiuni asimilate faptelor de corupţie şi de instigare la fals intelectual. Procurorii au cerut ieri arestarea preventivă a celor cinci, dar judecătorul de caz s-a opus, scrie Actual de Cluj.

Justiţie „radieră” într-un dosar de crimă organizată: 7 interlopi, scăpaţi de pedeapsă. Dosar ruşinos în justiţia ieşeană: şapte indivizi care acum un an fuseseră condamnaţi pentru trafic de migranţi au scăpat definitiv de pedepse după ce faptele li s-au prescris. De 12 ani a avut nevoie justiţia ieşeană pentru a face lumină în acest caz, în final, totul dovedindu-se a fi în zadar. În 2007, unul dintre traficanţi a fost interceptat spunând: „Îi problemă mare, ne trebuie un avocat bun, c-am belit-o”. Acum, după 12 ani, roata s-a întors, şi statul e la mâna infractorilor, care pot cere daune morale pentru victoria „la masa verde” din justiţie, potrivit Ziarul de Iași.