Ceremoniile realităţii: Calitatea vieții din statistici. O anchetă socială ar dovedi că, între românii plecați să muncească în străinătate, se identifică un număr apreciabil de trăitori și de viitori trăitori din prăpăditele de ajutoare sociale. Unul din opt români (aproximtiv 250.000 de persoane adulte) trăiește din venitul minim garantat de stat, sub forma unei indemnizații lunare. Problematica asistaților social este abordată în mod diferit, uneori chiar contradictoriu, de către politicieni, sociologi, politologi, ziariști și de societate în general. Unii susțin că statul plătește prea mulți bani pentru asistații social, pe cînd alții consideră că această categorie socială este lăsată de izbeliște, scrie DW.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Deputata care a inițiat Legea registrului infractorilor sexuali reclamă modul în care este aplicată: „Sunt instituții care cer documente în plus” Oana Bîzgan, deputata inițiatoare a Legii privind Registrul infractorilor sexuali, a solicitat Secretariatului General al Guvernului să trimită instituțiilor o informare privind modul de aplicare al acestei legi, deoarece multe nu au adoptat normele interne necesare sau cer mai multă documente decât sunt necesare. Potrivit Oanei Bîzgan, aplicarea legii lasă de dorit astfel că s-a ajuns în situația ca persoane care trebuie să prezinte adeverință că nu sunt înscrise în Registru sunt trimise să stea la cozi la poliția de cazier, iar unele ONG-uri au dificultăți să-și deruleze proiectele dacă lucrează cu voluntari din alte țări, potrivit Libertatea.

Justin Trudeau îi dă dreptate Gretei Thunberg: „Canada nu a făcut suficient pentru mediu”. Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a declarat vineri că este „total de acord” cu activista de mediu suedeză Greta Thunberg, conform căreia Canada nu a luat suficiente măsuri pentru protejarea mediului. „Sunt total de acord. Trebuie să facem mai mult”, a declarat Trudeau în urma unei întâlniri cu Greta Thunberg. Greta Thunberg a devenit simbolul luptei împotriva lipsei de acţiune politică în faţă încălzirii climatice, conform Știrile Pro Tv.

Situație dramatică la Cluj, centru de excelență în medicină. Un singur medic specialist în chirurgie pediatrică cardiovasculară. Situație critică în chirurgia cardiovasculară pediatrică la Cluj, unde există un singur medic care face intervenții. Doctorul operează cel mult doi copii pe săptămână, în condițiile în care pe lista de așteptare sunt cel puțin 10. Una dintre explicații ar fi migrația cadrelor medicale din ultimii ani. Oficiali din Ministerul Sănătății atrag atenția asupra lipsei de personal medical specializat în chirurgia cardiovasculară la copii. Deși la Cluj există un centru pediatric pentru așa ceva, aici operează un singur medic, se arată în articolul Actual de Cluj.

Șeful Serviciului Pemise Auto Olt a intrat în concediu medical, după audierea în dosarul crimelor de la Caracal. Florin Hoară, șeful serviciului Permise Auto Olt, a anunțat vineri, 27 august 2019, că se află în concediu medical. Cu o zi înainte a fost audiat la DIICOT. Anchetatorii care cercetează cazul crimelor de la Caracal au descoperit în lista convorbirilor telefonice ale lui Gheorghe Dincă zeci de apeluri pe care acesta le-a avut cu Florin Hoară, șeful Serviciului Permise Auto Olt. Hoară este din Caracal și la audieri le-ar fi explicat anchetatorilor că subiectul discuțiilor ar fi fost intenția șefului Serviciului Județean de a cumpăra de la Gheorghe Dincă un teren, notează Gazeta de Sud.

Cum este privită Laura Codruța Kövesi în Cehia și Slovacia, țări cu acuzații de corupție la nivel înalt. Aprobarea de către țările europene a candidaturii Laurei Codruța Kövesi la postul nou-înființat de procuror european anti-fraudă a fost reflectată pe larg în presa din Cehia și Slovacia, două țări marcate în ultimii ani de scandaluri de corupție la nivel înalt. Una din cele mai prestigioase publicații progresiste din Cehia, revista Respekt, se oprește într-un articol despre „colecționara româncă de scalpuri corupte” inclusiv asupra lipsei de sprijin guvernamental românesc pentru candidatura lui Kövesi. În Cehia, subiectul care domină de mai multe luni actualitatea politică internă este bănuiala că premierul Andrej Babis, proprietarul de facto al unui imperiu economic, a abuzat de subvențiile europene ca să-și construiască un fel de fermă de agrement numită „Cuibul berzei”, scrie România Liberă.

Cum „a reuşit“ poliţia din Alexandria s-o localizeze „în timp record“ pe fata violată şi sechestrată: „Le-am spus eu adresa“. IPJ Teleorman a susţinut într-un comunicat de presă că tânăra a sunat la 112 pentru a anunţa că a fost victima unui viol şi este sechestrată „fără a indica adresa exactă”. Doar că, fata de 19 ani îi contrazice pe poliţişti. Conform unui comunicat remis presei joi, 26 septembrie, de conducerea IPJ Teleorman „o persoană de sex feminin a sesizat prin 112 că a fost victima unei infracţiuni de viol şi este sechestrată într-un imobil din municipiul Alexandria, fără a indica adresa exactă”. Câteva ore mai târziu, fata a mărturisit că ea a fost cea care le-a indicat adresa exactă poliţiştilor atunci când a sunat la 112, deoarece găsise aceste date pe o factură din camera unde era ţinută, conform Adevărul.

Din copil abuzat, Johannes Visscher a devenit prădător sexual de copii. Bunicul sinucigaș, tatăl alcoolic violent, mama internată la psihiatrie Johannes Visscher a avut o copilărie de coșmar, cel puțin așa povestește mama lui, într-o carte pe care a publicat-o și în care își istorisește viața, pentru ca să arate „că poți reuși și dacă pleci dintr-o familie cu probleme”. Mama olandezului a început să aibă atacuri de panică în adolescență și, de la vârsta de 17 ani, a fost internată de multe ori în clinici psihiatrice, cea mai lungă ședere fiind de șase luni. Tatăl însă nu s-a interesat de el și a început să-l bată, se arată în articolul Libertatea.