Singura șansă a PNL. Moțiunea de cenzură care a dus la căderea Guvernului Dăncilă ar trebui sa pună punct politicii de căpușare a instituțiilor statului, practicata de PSD. Aceasta este mandatul pe care românii l-au dat, simbolic, încă de la europarlamentare, și pe care PNL va trebui să-l pună în practică, pentru că e singurul partid de Opoziție care vrea sa își asume o guvernare acum, înainte de alegeri. Iar miza e pe oameni. La consultările de la Cotroceni, PNL a fost singurul partid de Opoziție care a pus pe masă o ofertă de prim-ministru, în jurul căreia să se poată construi o susținere în Parlament. USR nu intenționează să intre la guvernare acum, în condițiile în care Parlamentul, sursa multor abuzuri în ultimii ani de regim PSD, rămâne cu aceeași componență și înainte de scrutinul prezidențial, potrivit DW.

ActualitateFoto: Colaj foto

Drama fetelor ajunse la bordel, care credeau că se mărită. „Ai educat-o, ai învăţat-o să facă treabă... Şi acum s-a şmecherit!“ Patru adolescente, cu vârste între 14 şi 17 ani, au ajuns pe mâna unor traficanţi de carne vie, care le-au obligat să se prostitueze. Din interceptările telefonice realizate de DIICOT reiese modul barbar în care erau tratate fetele pentru a produce bani pentru proxeneţi. Conform anchetatorilor, în perioada mai 2017 - noiembrie 2018, Şaim Cezar-Marian şi Balaşca Alexandru au recrutat prin metoda „loverboy”, transportând apoi şi adăpostind patru adolescente, cu vârsta cuprinsă între 14 şi 17 ani, pe care, prin constrângere fizică şi morală, prin răpire în cazul uneia dintre minore, prin inducere şi menţinere în eroare, profitând de imposibilitatea de a se apăra şi de a-şi exprima voinţa, precum şi profitând de starea vădită de vulnerabilitate, le-au exploatat obligându-le să se prostitueze. Copilele erau obligate să facă acest lucru „la stradă”, în judeţele Galaţi, Brăila, Constanţa şi uneori în diverse apartamente închiriate în regim hotelier, sumele de bani obţinute astfel (peste 100.000 de lei) fiind însuşite şi folosite în totalitate de către cei doi proxeneţi şi de către membrii familiilor acestora, scrie Adevărul.

Polițist rutier din Brașov, prins luând mită de la un șofer. Ce i-a promis după un accident. Un poliţist de la Biroul Rutier Braşov a fost reţinut duminică noapte pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Agentul este acuzat că a i-a cerut 1.000 de lei unui bărbat care fusese implicat într-un accident de circulaţie şi în schimb i-ar fi promis că-l va ajuta să îşi recupereze mai repede permisul de conducere. Şoferul a sunat însă la “telverde anticorupţie”, iar procurorii au organizat un flagrant. În vârstă de 38 de ani, poliţistul este deocamdată suspendat din funcţie, se arată în articolul Știrile Pro Tv.

Documentar de excepţie marca Ziarul de Iași despre drama moldovenilor: “ROMÂNII ne fac RUŞI, RUŞII ne fac ŢIGANI”. Primul film documentar care-i pune faţă în faţă pe români şi ruşi, văzuţi prin ochii „fraţilor noştri de peste Prut”, va fi lansat vineri, 18 octombrie, la Iaşi, în sala B.P. Haşdeu de la BCU. Filmul are la bază discuţiile aprofundate cu zece locuitori ai Republicii Moldova, oameni obişnuiţi, având ca subiect percepţia acestora despre românii din România şi, prin comparaţie, despre ruşi, despre Romania ca ţară, dar şi despre Rusia şi despre unire. Interlocutorii vorbesc din experienţele lor personale cu românii şi cu ruşii, sau despre poveştile pe care le-au auzit în legătură cu aceştia. Filmul reflectă o gamă largă de percepţii despre noi, românii, dar şi despre ruşi, mult mai subtile şi surprinzătoare decât ne-am fi aşteptat.

Boc i-a scos pe liberali în stradă, pozând în învingător. Liberalii clujeni încep în forță campania electorală pentru alegerile prezidențiale, arătându-se încrezători că nu vor mai pierde, de data aceasta, în fața USR. Liderii liberali, Emil Boc, Daniel Buda, Alin Tișe și Dan Tarcea au ieșit în centrul Clujului, însoțiți de alți 50 de membri de partid, pentru a marca deschiderea campaniei electorale și pentru a da un semnal de mobilizare. Responsabil de campania electorală, președintele PNL Cluj, Daniel Buda, a subliniat că de data aceasta, el „garantează” că partidul va câștiga alegerile în județul Cluj. Atât Daniel Buda cât și Emil Boc au ținut să arate că nu le pasă că PNL a pierdut alegerile europarlamentare la Cluj, în fața USR, conform Actual de Cluj.

Companiile alese de PSD pentru autostrada Ploiești-Brașov: experiență în Africa, una lucrează cu Fondul Suveran al Rusiei. Compania de construcții de infrastructură a statului chinez și Makyol, una dintre cele mai mari companii de construcții din Turcia, au experiență în special pe mari proiecte interne, iar pe piața internațională au lucrat aproape fără excepție în Africa și Asia. În 2018, turcii de la Makyol au semnat un parteneriat cu Fondul de Investiții Directe al Rusiei, pentru a lucra împreună la Moscova. China Communications Construction Company (CCCC) și Makyol Group, mari companii de construcție de infrastructură din China și Turcia, au fost selectate de guvernul demis al Vioricăi Dăncilă să intre în parteneriat public-privat cu statul român, pentru construcția autostrăzii Ploiești-Brașov, proiect care se ridică la 1,4 miliarde de euro, scrie Europa Liberă.

Baronii alungă studenții din județe. În nouă județe din România, numărul studenților care au obținut o diplomă la o facultate de stat, pe parcursul unui an universitar, este de sub 100. Unele din aceste județe au fost transformate în feude de lideri PSD, precum Marian Oprișan sau Ionel Arsene. Monitorul Comisiei Europene arată că ponderea absolvenților de studii superioare este de 24,6% în România, respectiv de 40,7% în UE. Un alt document intitulat „Raport privind starea învățământului superior“, elaborat de Ministerul Educației, confirmă scăderea numărului de studenți, potrivit News week.ro.