Comentariu: Doar un pic de curaj politic. Politica destul de vagă a guvernului german în ceea ce privește exporturile de arme către Turcia arată cât de complicată și, totodată, cât de strânsă este relația dintre cele două țări, crede Jens Thurau. Mai exportă Germania arme către Ankara, după declanșarea intervenției militare a Turciei în nordul Siriei? În mod oficial, formularea ministerului federal de externe sună astfel: armament, care poate fi utilizat în Siria, nu va mai fi livrat. Ceea ce înseamnă, însă, că exporturile deja aprobate vor continua. Acest lucru distinge Turcia de Arabia Saudită, țară pentru care guvernul german a oprit complet exporturile de armament, în urmă cu un an, după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. Experții susțin că majoritatea armelor pe care Turcia le primește din Germania în acest an sunt destinate forțelor navale. Și acestea nu sunt necesare în nordul Siriei, scrie DW.

ActualitateFoto: Colaj foto

Marile dosare de corupţie, reluate de la zero. De ce Darius Vâlcov nu scapă de condamnare. Înalta Curte de Casaţie va trebui să rejudece de la zero marile dosare de corupţie aflate la un pas de a fi decise definitiv. Asta după ce Curtea Constituţională a decis că instanţele de fond nu au fost specializate, aşa cum s-a plâns Florin Iordache, la cererea fostului său şef de partid. Între ele se numără şi procesul în care fostul ministru al finanţelor Darius Vâlcov a fost condamnat la 8 ani de închisoare. Tocmai în dosarul în care fostul ministru Darius Vâlcov era judecat pentru acuzaţii de corupţie, în care procurori DNA şi avocaţi deopotrivă erau de părere că întreg procesul ar trebui reluat de la zero, într-un complet specializat, aşa cum a statuat de curând CCR, potrivit Știrile Pro Tv.

Campania „Judeţe la stăpân“, care a pus pe jar baronii locali, a fost pusă pe pauză: care e motivul. Campania „Judeţe la stăpân“, derulată de jurnaliştii echipei „România, te iubesc“, care a deranjat până acum mai mulţi baroni locali, se opreşte pentru o perioadă de timp. Jurnalistul Cristian Leonte a anunţat, în cadrul podcastului „România, ştii bine“, că „Judeţe la stăpân“ va intra în pauză pe timpul campaniei electorale, care are loc în perioada 12 octombrie-9 noiembrie, pentru a dovedi astfel că acuzaţiile făcute de diverşi baroni locali sunt nejustificate. Recent, primarii din Mangalia şi Hârşova au acuzat echipa „România, te iubesc“ că face reportaje la comandă. „Vreau să le mănânc ficaţii“, a spus primarul din Hârşova despre jurnaliştii de la Pro TV, după ce a fost întrebat despre cele 17 contracte care au fost date fără licitaţie, notează Adevărul.

Protest în centrul Craiovei împotriva poluării radioactive. Zeci de persoane participă în acest moment la mitingul „NU poluării” organizat în Piața Prefecturii din Craiova de Asociația Civică pentru Viață. Protestatarii au adus cu ei pancarde cu diverse mesaje „Luăm atitudine și avem speranță!”, „15.000 au semnat. Vrem referendum!”, ” CNE Kozlodui ucide”, „Vrem o Românie nepoluata. Ignoranța ucide”,”Nu Kozlodui!”. Evenimentul se doreşte a fi “un semnal de alarmă asupra efectelor acestor factori poluanţi, asupra locuitorilor din zonă şi asupra mediului”. Mitingul vine în contextul mişcărilor la nivel global împotriva schimbărilor climatice, se arată în articolul Gazeta de Sud.

CTP, despre prioritățile anunțate de Orban: o dezvoltare a exprimării sintetice a cunoscutului politolog și filosof Gheorghe Hagi. Cristian Tudor Popescu a critcat la Digi24 atât decizia USR de a nu intra la guvernare, pe care o consideră „inadmisibilă”, cât și prioritățile anunțate de premierul desemnat Ludovic Orban, despre care spune că sunt „vorbe de înălțat zmeul”. Gazetarul a comentat și declarația președintelui privind alegeri anticipate. El a criticat poziția USR-PLUS, care nu a dorit să intre la guvernare, scrie Republica.ro.

Nou derapaj al lui Șerban Nicolae, care îl asociază pe Iohannis cu Hitler. Lista manipulărilor PSD. Senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat, la Antena 3, că președintele Iohannis vrea „să extermine pesediștii” și că „mâine-poimâine vine cu Legile de la Nürnberg”, făcând trimitere la legile pe baza cărora naziștii au exterminat evreii. „Faptul că dl Iohannis și-a pus în gând exterminarea PSD-iștilor, pe un model de acum 70-80 de ani, uitând sau neuitând un asemenea mod de gândire, care bagă de-a valma simpatizanți și votanți PSD și vorbește în termeni de dispariție, mă gândesc că, mâine-poimâine, vine și cu legile de la Nürnberg, să fie tacâmul complet”, a spus Șerban Nicolae. De asemenea, în octombrie anul trecut, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) i-a sancționat pe Darius Vâlcov, la vremea aceea consilier de stat al premierului Dăncilă, și pe Liviu Pop, conform Newsweek.ro.

Alexandru Rafila a luat-o peste picior pe jurnalista Mirela Neag, deși Primăria și-a dat seama că nu poate plimba bacteriile din școli cu metroul. Ziarista le-a amintit ce spuneau mogulii sănătății după ”Colectiv”. Profesorul Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, s-a iritat azi în fața întrebărilor Libertății și, la un moment dat, a spus: ”Nu vă mai răspund”. Deși nu și-au recunoscut greșelile, reprezentanții ASSMB au schimbat complet programul ”Mâini curate” și vor folosi o firmă autorizată, iar culturile bacteriologice vor rămâne la spitalul ”Victor Babeș”, nu se mai întorc în școli. Sute de grădinițe și școli urmau să participe de azi la programul ”Mâini curate”, organizat de ASSMB, instituție sanitară aflată în subordinea Primăriei Capitalei, notează Libertatea.

De ce atacă riveranii un proiect de regenerare urbană al Primăriei din cel mai mare cartier al Clujului. Peste 30 de riverani care locuiesc pe Aleea Peana din cartierul Mănăștur (cel mai mare din Cluj), printre care avocatul Dan Stegăroiu, cel care a oprit acum mai bine de zece ani desființarea locului de joacă de la stadion (deși specialiștii susțineau că acesta nu are ce căuta în respectiva zonă) cer acum Primăriei să renunțe la o parte din propunerile dintr-un Plan Urbanistic Zonal de regenerare urbană în baza căruia se edifică un parking pe strada Primăverii nr. 8. Oamenii, reprezentați de casa de avocatură a fiului lui Stegăroiu, îi solicită administrației locale să șteargă modul de organizare a locurilor de parcare de pe aleea Peana pe motiv că acestea ocupă spațiile verzi existente în zonă, relatează Actual de Cluj.