Fostul director adjunct al SRI, generalul-locotenent cu trei stele Ionel Marin, este cercetat de procurorii sectiei militare din cadrul DNA, fiind suspectat de obtinerea unei locuinte de la stat in mod fraudulos, potrivit unor surse din institutie. In acest dosar, procurorii fac cercetari de mai bine de un an, timp in care cazul s-a aflat in lucru si la magistratii militari de la Parchetul Inaltei Curti.

Actualul adjunct al SRI, generalul de divizie Dumitru Zamfir, si ex-directorul acestei institutii, Radu Timofte, caresi-au aprobat si ei cate un apartament, nu sunt deocamdata anchetati. In schimb, din informatiile pe care le detinem, alti trei actuali sefi din SRI care au fost implicati in repartitiile de apartamente sunt pe punctul de a fi si ei anchetati penal. Sursele noastre sustin ca in dosarul 85/P/2007 au fost cercetate in total noua persoane.

Scandalul a fost declansat de un capitan SRI, care a facut un denunt in urma caruia s-a descoperit ca generalul Marin a cumparat un apartament de 190 mp cu 27.000 de euro, iar Timofte si Zamfir au platit 40.000 de euro pentru apartamente un pic mai mari.Tranzatiile au avut loc in 2004, cand cei trei conduceau SRI, an in care si-au vandut apartamentele catre copii pentru a primi altele ca locuinta de serviciu.

Personaj destul de controversat, suspectat pentru anumite simpatii politice favorabile ex-presedintelui Ion Iliescu si acuzat de implicarea in actiunile de reprimare, in 1989, a manifestantilor de la Intercontinental, generalul Ionel Marin are acum de dat explicatii procurorilor intr-o chestiune ce ar putea parea minora.

Intr-un denunt facut de un ofiter SRI, el este acuzat ca a facut uz de fals pentru a primi de la SRI un apartament. Potrivit aceluiasi document, pe cand ocupa functia de adjunct la Serviciul Roman de Informatii, desi mai detinea o locuinta, Marin a aranjat lucrurile pentru a i se mai repartiza de la serviciu inca un apartament, in suprafata de 190 mp. Este vorba de un imobil amplasat intr-o zona ultracentrala a Capitalei, pe strada Mihai Eminescu.

Imediat cum a luat in primire acest apartament de serviciu, in 2004, generalul a depus cerere pentru a-l cumpara. Evident, acest lucru i-a fost imediat aprobat de subordonatii sai. Pentru apartamentul de 190 de metri patrati, lui Ionel Marin i s-au facturat 27.000 de euro, in rate intinse pe 10 ani. Cum insa legea prevede clar faptul ca persoanele care dupa ’90 au avut sau au un imobil nu mai beneficiaza de repartitia unei alte locuinte, Ionel Marin a recurs la o mutare mai mult sau mai putin fictiva.

Inainte de a deveni proprietarul locuintei de serviciu, el si-a vandut fosta proprietate copiilor sai, Ionut si Adrian. Scopul era acela de a demonstra ca nu detine alt spatiu de locuit, deci repartizarea si cumpararea locuintei de serviciu ar fi fost legale. Procurorii au, se pare, o alta parere, si anume ca generalul cu trei stele a incalcat mai multe prevederi ale legii penale.

Desi, potrivit informatiilor furnizate de sursele noastre, este angajat de Ionel Marin sa-l reprezinte in fata procurorilor de la DNA, avocatul-consilier general Doru Giugula nu a dorit sa ne spuna vreun cuvant despre acest caz.

Dupa ce i-am transmis ca dorim sa aflam amanunte despre urmarirea penala declansata de DNA impotriva clientului sau, Giugula a repetat la telefon acelasi text: "Sunt intr-o sedinta. Nu pot vorbi acum". Dupa alte cateva zile, Giugula s-a gandit mai bine si a negat vehement informatia ca el l-ar reprezenta pe Ionel Marin, asa cum ne-au asigurat sursele noastre.

Chilipiruri imobiliare pentru sefii SRI

Schema imobiliara lui Ionel Marin ar fi fost copiata de fostul director al SRI Radu Timofte si generalul Dumitru Zamfir, care este si in prezent adjunctul sefului de la SRI. si ei si-au alocat din partea institutiei cate un apartament in Capitala, chiar daca mai detineau alte proprietati. Imediat cum au primit repartitiile, Timofte si Zamfir au facut si ei cereri de cumparare a imobilelor.

Bineinteles, achizitiile au fost facute la tarifele "inghetate" de stat. Pentru ca locuinta luata de el a fost un pic mai mare, de 219 mp, fata de cea a lui Ionel Marin, Radu Timofte a platit 40.000 de euro. In rate, pana in 2015.

Dumitru Zamfir, celalalt general care a primit casa de la SRI, are o factura de achitat in valoare tot de 40.000 de euro. La fel ca Marin, Zamfir mai avea un apartament, pe care l-a cedat fiicei, despovarandu-se astfel de zestrea imobiliara care ii bloca accesul la noua repartitie.

Romania Libera