Expert în Orientul Mijlociu: "Al-Baghdadi este aproape de neînlocuit pentru ISIS". Moartea liderului ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, anunţată de Donald Trump, va slăbi organizaţia teroristă, spune Guido Steinberg, expert în Orientul Mijlociu. Îngrijoraţi ar trebui să fie mai ales kurzii, crede analistul. Va slăbi moartea lui al-Baghdadi organizaţia? Da, pentru că nu va fi uşor să găseşti o persoană la fel de brutală, bine organizată şi motivată ideologic precum autointitulatul calif al-Baghdadi. Acest lucru va slăbi organizaţia. Însă ea continuă să existe, nu doar în Siria şi Irak, ci peste tot în lumea islamică, conform DW.

ActualitateFoto: Colaj foto

Planul PSD pentru blocarea Guvernului Orban. Social democrații au discutat luni, în ședința grupului parlamentar, strategia prin care vor să îi încurce pe liberali să își învestească Guvernul. La audierile care vor avea loc marți și miercuri parlamentarii PSD vor face tot posbilul să respingă la vot măcar un ministru propus în Guvernul Orban: „Să arătăm că suntem puternici și avem majoritate”, au susținut parlamentarii partidului în ședința de grup, conform unor surse. Printre cei vizați la audierile din comisie se numără ministrul propus pentru Finanțe, Florin Cîțu și ministrul propus pentru portofoliul de la Sănătate, Victor Costache, relatează Digi24.

Echipa de comunicare a Simonei Halep, atac la adresa Biancăi Andreescu: ”Dacă românii vor alege să lupte sub un alt steag nu vom avea o Românie mai bună!” După victoria Simonei Halep în fața Biancăi Andreescu, Cosmin Hodor, managerul de comunicare al sportivei din Constanța, a postat pe Instagram un mesaj în care o atacă pe jucătoarea din Canada pentru că a ales să joace sub drapelul frunzei de arțar. ”Astăzi, Simona, ne-a arătat odată în plus, că nu este nevoie să pleci din România pentru a face performanta la nivel înalt; românii trăiesc cu ideea greșită că rămânând în Romania nu pot face performanță”, conform Libertatea.

Cine sunt liderii interlopi convocaţi să gireze deschiderea unui lanţ de cazinouri în România. Întâlnirea de taină, convocată de un investitor polonez. O anchetă DIICOT a scos la iveală faptul că, în septembrie 2019, lideri ai lumii interlope din marile oraşe ale României au fost convocaţi la un „congres“ pentru a-şi da girul asupra unei investiţii străine pe piaţa jocurilor de noroc. Mai mulţi membri ai unei grupări de interlopi din Timişoara au fost arestaţi la sfârşitul săptămânii trecute în două dosare instrumentate de procurorii DIICOT. Într-unul dintre dosare, gruparea condusă de un timişorean pe nume Lucian Boncu este acuzată de trafic de cocaină. Într-un alt dosar, Boncu şi „locotenenţii“ săi sunt acuzaţi că au sechestrat şi bătut un bărbat pe care-l suspectau că a încercat să măsluiască aparatele de la o sală de jocuri de noroc, scrie Adevărul.

Iașul, pe primul loc în ţară la furtişaguri şi tâlhării. Creșterea demografică ar fi de vină. Coeficientul de criminalitate calculat de IGPR pentru Iaşi este 199. După noi urmează, în ordine: Constanţa 192, Cluj 159, Timişoara 147, Prahova 144, Braşov 138, Hunedoara 130 şi Argeş 126. Suntem pe o tendinţă de creştere a infracţionalităţii comparativ cu alte judeţe: în 2012 eram pe locul 5, iar anul trecut pe locul 2. Iaşul a devenit lider în ţară la infracţionalitate. Tabelul cu coeficienţii de criminalitate specific judeţelor realizat în fiecare an de către Inspectoratul General al Poliţiei (IGPR) arată o înrăutăţire a situaţiei: dacă în 2017, Constanţa se afla pe primul loc la infracţionalitate, în anul 2018, Iaşul s-a instalat în fruntea clasamentului, se arată în articolul Ziarul de Iași.

Someșul gunoaielor. În Cluj-Napoca, Someșul este la fel de murdar ca acum trei luni. În Florești, stituația în care se regăsește râul e dramatică. Autoritățile locale, de la primarul Boc și primarul Șulea, la Compania de Apă, de Mediu, Apele Române, fiecare s-au angajat acum trei luni să facă după propriile competențe, tot ce le stă în putere ca Someșul să nu mai fie poluat și plin de gunoie. Civicii s-au angajat să adune, din nou, la masa dezbaterilor cu autoritățile, după ce, în vara acestui an video-ul „Gangele din Cluj” făcut de doi activiști a pus pe tapet o realitate dură, cea a râului din Cluj pe care autoritățile l-au lăsat pradă gunoiului, notează Actual de Cluj.

Catherine Horel: Sunt maghiari în România care s-au săturat să fie păpușile Budapestei. Recunoașterea greșelilor istorice ar putea deschide o cutie a Pandorei într-o regiune în care rivalitățile sunt istorice, crede Catherine Horel, care predă la Universitatea Pantheon-Sorbonne istoria Europei Centrale și conduce cel mai important departament al Centrului Național Francez de Cercetări Științifice (CNRS). Horel explică, într-un interviu pentru Europa Liberă, că, în Europa Centrală și de Est, predomină ideea că toată lumea este o victimă colaterală, iar „politica scuzelor nu face decât să întrețină victimizarea”. Cercetătoarea franceză vorbește, în interviul pentru Europa Liberă, despre o eventuală soluție de reconciliere româno-ungară și despre relațiile dintre comunitatea maghiară din Transilvania și guvernul condus de Viktor Orban.