​Școala de aviație ascunde incidentele așa cum ascunde și examenele unde s-a copiat pe WhatsApp. Mai mulți oameni din aviație au confirmat pentru Libertatea că trucarea examenului de licență pentru piloții privați nu este decât vârful aisbergului pentru deficiențele unei industrii care își pierde între numiri politice și interese de rudenie exact punctul ei forte: transparența și analiza serioasă a problemelor, totul în slujba siguranței zborului, a echipajelor și pasagerilor. De când a apărut investigaţia privind fraudele de la examenele de piloţi privaţi, Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă s-a închis cu totul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

„Prinţ şi cerşetor“ în şcoala românească. Cum sunt segregaţi copiii romi la Iaşi. Scandal fără precedent la Iaşi după ce câteva zeci de copii din familii bune de la o şcoală de elită din Iaşi au fost mutaţi să înveţe într-o altă şcoală, unde elevii sunt în marea lor majoritate romi şi săraci. La presiunile părinţilor indignaţi, conducerile celor două şcoli au decis ca elevii să aibă pauze la ore diferite pentru a nu intra în contact unii cu ceilalţi. Concret, şase clase pregătitoare de la Şcoala Titu Maiorescu din Iaşi au fost mutate cu tot cu cadre didactice la Şcoala Ion Neculce aflată la câteva sute de metri depărtare. Motivul: suprapopularea şcolii Titu Maiorescu. În aşteptarea prichindeilor, conducerea şcolii gazdă s-a pregătit ca la carte - a mutat copiii propriei şcoli la etaj şi a zugrăvit parterul unităţii de învăţământ pentru copiii „musafiri”, cei mai mulţi din familii cu situaţie financiară bună, conform Adevărul.

Cum am trăit în Valea Jiului căderea Zidului Berlinului. Toată lumea din România aflase, cumva, ce se întâmplă în celelalte țări comuniste. Dar tăcerea presei ceaușiste amplifica teama că aici nu se va mai putea schimba ceva, vreodată. Trenul tras la ultimul peron al gării centrale din Dresda e plin ochi. Pe linia de alături stă de câteva zile un alt tren, gol și nemișcat. Așa a venit ordinul, pe 4 octombrie 1989 - fără vreo explicație. Dar scopul e clar: nu trebuie să se vadă câtă lume se înghesuie în trenul care pleacă zilnic spre Cehoslovacia și Ungaria. Pe 6 octombrie, Berlinul tovarășului Erich Honecker urma să îi primească pe toți șefii partidelor frățești la marea aniversare a 40 de ani de la înființarea Republicii Democrate Germane. Printre ei, secretarul general a comuniștilor din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov, dar și Nicolae Ceaușescu, șeful absolut al României socialiste, scrie DW.

Românii riscă să nu aibă carne de porc pe masa de Crăciun. Dezastrul din ferme. Scump și fără prea multe excese. În asta riscă să se transforme Crăciunul de anul acesta. Și asta pentru că, în ultimele două săptămâni, carnea de porc s-a scumpit cu aproape 30 la sută. Pesta porcină care a dus la sacrificarea a peste o jumătate de milion de animale, a afectat dramatic inclusiv prețul produselor finite. La această fermă din localitatea Lăpușel, județul Maramureș, sunt crescuți în aer liber porci din rasele Mangalița și Bazna. Din cauza pestei porcine africane, efectivele de animale s-au diminuat dramatic iar prețurile s-au umflat, notează Știrile Pro Tv.

„Strada către nicăieri” din Piatra Neamț a ajuns în presa internațională. Oamenii din orașul românesc Piatra Neamț sunt uimiți de un drum recent construit, care se termină în plin câmp, cu un indicator STOP – este relatarea jurnaliștilor de la Euronews despre strada devenită deja celebră în România. Aceasta, în condițiile în care în țară au loc proteste din cauza lipsei autostrăzilor, relatează Euronews, care amintește despre protestul #șîeu, din luna martie, și de metrul de autostradă construit la Suceava de omul de afaceri Ștefan Mandachi. „Strada către nicăieri” a fost construită în Piatra Neamț. Are lungimea de 200 de metri și a costat 90.000 de euro, se arată în articolul Digi24.

Cea mai mare universitate din țară lansează un program pentru absolvenții care se întorc la muncă după concediul de îngrijire a copilului. Cea mai mare universitate din țară lansează un program pentru absolvenții care se întorc la muncă după concediul de îngrijire a copilului. E vorba de un program de management de carieră, ”Embrace the Gap”, și este, spun organizatorii acestuia, ”dedicat persoanelor care, din motive personale, precum concediul de îngrijire a copilului, și-au luat o pauză mai lungă de la carieră”. Organizatorii programului, derulat de Universitatea Babeș-Bolyai, spun că acesta are o serie de beneficii, cum ar fi reducerea stresului asociat cu întoarcerea la muncă prin participarea la o sesiune de orientare psihologică moderată de un psiholog clinician specializat pe strategii de management al stresului și al anxietății, reconectarea cu identitatea și valorile profesionale prin participarea la două ateliere de discuții și activități practice, conform Actual de Cluj.

Mircea Diaconu vrea interzicerea telefoanelor mobile în școli, reglementarea accesului minorilor la internet, revenirea la uniforme. Mircea Diaconu, candidatul ProRomânia și al ALDE, care participă la alegerile prezidențiale cu sloganul „Un Om”, are un program electoral care cuprinde un capitol condensat de propuneri. În același capitol, figurează și propuneri precum clase de zece copii la școlile rurale și profesori care să facă naveta în sate și comune, pentru a înlocui deplasarea școlarilor la distanțe mari între localități. Mircea Diaconu nu dorește, asemenea altor candidați, modificarea Constituției și nici nu intenționează să redefinească rolul președintelui țării, care a fost, în ultimii ani, supus interpretărilor CCR, prin reduceri succesive ale atribuțiilor prezidențiale, scrie Europa Liberă.

Cazul Barna: Faptele. Acesta este un exercițiu de fact-checking, adică o verificare în zece puncte, care suprapune realitatea pe câteva reacții publice apărute după articolul Adevărul despre Dan Barna. Ocazie cu care publicăm și punctul de vedere extins al lui Dragoș Jaliu, fostul asociat al lui Barna. Nu există exemple de succes printre proiectele sociale pe fonduri UE gestionate de Grupul pentru Consultanță și Dezvoltare DCG, firma lui Barna, în calitate de manager și finanțator (deci, nu de consultant). Comisia Europeană nu le-a verificat încă activitățile, în pofida celor relatate colegilor de partid, iar Ministerul Fondurilor Europene ascunde, de fapt, afacerile președintelui USR, ceea ce contrazice declarațiile sale electorale. La câteva luni de când Dan Barna a promis că publică documentația proiectelor europene accesate de firma sa, dar nu a mai făcut-o, RISE atașează acestui articol câteva acte relevante, notează Rise Project.