Presa de limbă germană urmărește cu mare interes primul tur al alegerilor prezidențiale din România, dându-l ca favorit, în opțiunile electoratului, pe actualul președinte, Klaus Iohannis. Acesta este reliefat nu doar ca etnic german, ci și ca un declarat luptător anticorupție. În plus, el pare a fi sesizat faptul că trebuie să mizeze pe electoratul tânăr, fapt evidențiat în pozele de campanie, dar și în unele articole care îl prezintă ca speranță a tinerilor, contra vârstnicilor, ultimii aparent încorsetați în opțiuni vechi.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Între Sauberman și mai mulți bani în buzunar

Într-un articol apărut în Tageszeitung.de, în 4 noiembrie, în plină campanie electorală, cu titlul „Țara divizată“ (Das gespaltene Land), autoarea Lina Verschwele punctează, încă din subtitlu, o opoziție între tinerii și bătrânii din România, în ce privește opțiunile politice ale acestora.

„Andra Garoi are 29 de ani, a trăit în cinci țări și urăște guvernul corupt al țării ei. Gheorghe Sinca are 65 de ani și l-a susținut întotdeauna“. Argumentele invocate sunt prezentate într-un mai amplu reportaj pe axa Berlin/Bușteni, făcut cu prilejul grevei globale pentru climă, din 20 septembrie. Autoarea a studiat la Berlin, în Portugalia și Rusia, fiind jurnalistă freelance cu expertiză pe România și Rusia, potrivit CV-ului său de pe un ONG cu profil mediatic.

„La douăzeci de ani după copilăria ei comunistă, Garoi face parte din generația Y, cei care s-au realizat prin ei înșiși și au pretenții morale. Ea dorește ca președintele României, în vârstă de 60 de ani, să rămână: <>” Autoarea mai menționează că „mass-mediei germane îi place să îl numească pe Iohannis un <> (Sauberman) - de fapt, pe Facebook el seamănă puțin cu un Meister Proper în costum“.

Sinca, planificator de peste 40 de ani la Hidroconstrucția și în curând pensionar, pledează „pentru mai multe investiții, drumuri mai bune și trenuri mai rapide, tot ceea ce ajută economia”. „Deși salariul mediu românesc a crescut la aproximativ 640 de euro net pe lună, salariile sunt cele mai mici în UE, în afară de Bulgaria”. Prin urmare, Gheorghe Sinca spune, pentru taz.de: „Politicul trebuie să facă mai mult pentru săraci.” Întotdeauna el a votat PSD, însă îi este clar: „Capitalismul este superior socialismului, dovadă ca socialismul a dispărut de pe hartă”.

Presa de limbă germană, din Germania, Austria, Elveția, menționează aproape în unanimitate un al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din România. În opinia redactorilor de la ziare și a agențiilor de știri care transmit la eveniment, actualul președinte Klaus Iohannis va intra în turul doi, alături de unul dintre principalii săi contra-candidați: USR-istul Dan Barna sau ex-premierul Viorică Dăncilă.

Însă, dacă ratează alegerile, acest lucru ar putea-o costa pe Viorica Dăncilă și pierderea președinției partidului social-democrat.